Какво значи достойна заплата?

• 14 604
  • 526
  •   1
Отговори
# 105
Честно казано, не обсъждам заплатата си с приятели, дори да са много близки. Единствено мъжът ми знае точно колко взимам.

# 106
Честно казано, не обсъждам заплатата си с приятели, дори да са много близки. Единствено мъжът ми знае точно колко взимам.

+1

Разговорите за заплати са нетактични.

# 107
Не мога да кажа конкретно число, но преди малко се замислих, че достойната заплата би трябвало да доведе до достойна пенсия. Попадна ми покъртителен репортаж на 92-годишна акушерка, която "ближе захар, за да оцелее", цитирам директно от видеото - https://www.facebook.com/watch?v=1039052504334563. Останах в ступор.

# 108
  • Melmak
Много хора си обсъждат заплащането с приятели. Аз не го правя, но около мен се случва. Някои даже директно са ми споделяли. Не е изненадващо чак толкова. Ама какво ми помага да знам, че приятелка в медия взима Х пари, а друга в баничарницата взима У?

# 109
  • По света и у нас
Ако искаш си го обсъждай, но да питаш хората колко взимат си е простащина. А да се мериш по тях после е още по- голяма простащина защото всеки си е учил каквото е искал и си е преценил с какво ще се занимава след това.
Да си продавачка не е за всеки. Ако ти харесва и искаш заплата - ми давай! Даже не е нужно да се квалифицираш за това.

# 110
Не виждам нищо чак толкова нетактично в едно ненахално обсъждане на доходите. Размерът им по сфери и професии е част от професионалната ориентация. Даже в някои случаи ми се струва, че определени хора правят излишни филмарски фасони на тема тактичност и пазене на лично пространство. Ама те такива са си филмари и си правят фасони по всякакви въпроси, почти винаги без покритие. Сега, ако с някого си говорим за червен пипер във фрикасето и изведнъж ми изстреля въпрос за заплатата ми, това вече наистина е неприемливо, но повечето разговори на тема пари преливат плавно от свързани теми.

# 111
Не мога да кажа конкретно число, но преди малко се замислих, че достойната заплата би трябвало да доведе до достойна пенсия. Попадна ми покъртителен репортаж на 92-годишна акушерка, която "ближе захар, за да оцелее", цитирам директно от видеото - https://www.facebook.com/watch?v=1039052504334563. Останах в ступор.
Майка ми е на 92, родена е декември 1932 година. Има средно образование, има две професионални - за трактористка и за тъкачка и 40 години трудов стаж, ТЕЛК 85%, който вече трябва да е над 90 предвид състоянието й, но няма да подаваме повече. Пенсията й с вдовишките от баща ми е малко под 1000 лева, лекарствата й - около 100. Какво искам да кажа - тази жена не е в състояние да се обслужва сама, затова е на този хал. Не чух колко й е пенсията, но със сигурност стажът й е около 35-40 години, може да е работила и след пенсиониране. Личната  й пенсия вероятно е около 600-700 лева, не че са много де, но тя живее на село, наем не плаща, ипотека - също. Деца и внуци няма ли? Защо не е в старчески дом, ако няма кой от близките й да я гледа? Защо няма социален патронаж? Къщата също не е била в това състояние докато е била на крака и с акъла си. Но се вижда, че преди да легне е била вещоманка - събирала е каквото й попадне. Това не е рядко явление на такава достопочтена възраст.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 22:02 от Mama Ru

# 112
  • Melmak
Приятелите ми са от моята черга, демек далеч от богаташи. Личи като някой започне работа за драстично повече пари, защото най-често започва да пътува повече, да променя стандарта си на живот. Не говоря за дуене и маниерничене, но е нормално да купиш нов имот или да почнеш да ходиш на по-скъпи ваканции. Дори да не се коментира открито в цифри се вижда.

# 113
Да, и това също. Ама драстично за мене ще рече минимум 50% отгоре, за да се види въобще някаква разлика. От 2 на 3, примерно. Но от 2 на 2.5, въпреки че не е малка разлика, практически не знам стандартът колко може да се подобри.

# 114
  • Melmak
Да, и това също. Ама драстично за мене ще рече минимум 50% отгоре, за да се види въобще някаква разлика. От 2 на 3, примерно. Но от 2 на 2.5, въпреки че не е малка разлика, практически не знам стандартът колко може да подобри.
Да, аз за това говоря. Имам такива примери, един се преквалифицира. Работеше много отговорна работа и за малко пари. Премести се първо в друг бранш и заплатата му стана двойна, примерно от 1300 на 2600. Това е преди няколко години, но няма значение. След време се премести в друга фирма и вече е в пъти над това. И като са “пъти” няма как да не проличи дори без да казва.

# 115
Не е задължително да си промениш видимо стандарта, може при увеличаване двойно на дохода да станеш от тези, които спестяват 50 % от заплатата си.

# 116
  • Melmak
Ако ти я вдигнат от 10 хиляди на 20 хиляди мога да го повярвам. Обаче ако ти я е била 1200 и ти стане 2400 не го вярвям. Просто ще започнеш да живееш малко по-спокойно. А и зависи дали имаш подопечни.

# 117
Или просто махаш нещата от които нямаш нужда - цигари, алкохол, ресторанти, дизайнерски дрехи, скъпи хотели, последен модел телефони и така нататък.

# 118
Майка ми е на 92, родена е декември 1932 година. Има средно образование, има две професионални - за трактористка и за тъкачка и 40 години трудов стаж, ТЕЛК 85%, който вече трябва да е над 90 предвид състоянието й, но няма да подаваме повече. Пенсията й с вдовишките от баща ми е малко под 1000 лева, лекарствата й - около 100. Какво искам да кажа - тази жена не е в състояние да се обслужва сама, затова е на този хал. Не чух колко ю е пенсията, на със сигурност стажът й е около 35-40 години, може да е работила и след пенсиониране. Личната  й пенсия вероятно е около 600-700 лева, не че са много де, но тя живее на село, наем не плаща, ипотека - също. Деца и внуци няма ли? Защо не е в старчески дом, ако няма кой от близките й да я гледа? Защо няма социален патронаж? Къщата също не е била в това състояние докато е била на крака и с акъла си. Но се вижда, че преди да легне е била вещоманка - събирала е каквото й попадне. Това не е рядко явление на такава достопочтена възраст.

Жената няма деца. Кой да плаща за този старчески дом? За съжаление днешната средна пенсия не стига за да се покрият разноските за дом. А и трябва някой да уреди цялата процедура, много хора не биха могли да постъпят в дом сами. Трябва някой да ги настани.

# 119
  • По света и у нас
Демек живей си като мизерник, но си взимай пъти по-голямата заплата. Ами не е ОК това.

Знаеш ли - на времето като ме повишиха си наех чистачка. Преди не съм си и помисляла за такова нещо. Но като работиш и се нервираш много ясно, че ще се подпомогна, много ясно че и ще си ида на ресторант, защото пак от работата нямаам време да ходя на пазар и да готвя. После и тръгнах на училище отново -  защото искам да науча нещо ново. Реално трябвало ли ми е - не, но ми е било нужно за да се почувствам по- добре.

Ти искаш да живуркаш с милион в банката. Аз искам да имам хубав живот сега. Утре като дойде инфлацията милиона ти ще сатане 2 ст. ти ще си си същия мизерник, аз ще имам второ висше, бижута,  дрехи, запазена кожа и хубав дом. И двамата ще сме на нулата, но ти ще лъхаш на катакомба.

Общи условия

Активация на акаунт