Какво значи достойна заплата?

• 14 533
  • 526
  •   1
Отговори
# 435
  • Out of the Mix
"Справедливо" е много относително понятие относно трудовите възнаграждения.

Има един минимум, под който трудно се оцелява, за качествен живот, разнообразен, трудно да се говори, какво остава луксове, глезотии.

Нещата опират до това каква стойност създаваш, какъв продукт, услуга, съответно и тя има цена, всичко е свързано.

Има комисионери на пазара на труда, които нищо не правят, и само взимат %-ти, те справедливо ли са възнаграждавани?

# 436
И що трябва едни да се приоритизират за сметка на други? И лекари и чистачи да приоритизират, аз и в двата случая няма да получвам повече.

# 437
  • Melmak
Следя една голяма женска група за красота и процедури във фб, сещате се коя.

Там непрекъснато жени пускат постове за красота, като маникюр, фризьор и подобни услуги. И нооон стоп се дъвчат цените. Скъпо било, колко взимал един лекар, юрист, болногледач, ама маникюристката искала 70 лв на час, фризьорката 500 лв за балеаж. Просто това са различен вид бизнеси и няма как защото един лекар специализант е с 1000 лв заплата, фризьорката да работи за 20 лв на час. Хората имат много странно мислене, просто не може да се противопоставят разнородни професии. Не омаловажавам ничий труд и специално подкрепям протеста на лекарите с желанието за реформа, но това няма общо с други бизнеси.

# 438
  • София
И що трябва едни да се приоритизират за сметка на други? И лекари и чистачи да приоритизират, аз и в двата случая няма да получвам повече.
Защото няма как държавата да се погрижи за всички. Ето веднага мислите как вдигането на заплатите има или няма общо с вас. Ние говорим за глобалност, на ниво общество.
 Кога ще има по-лоши последствия, ако чистачката или друг необразован човек не получи добро заплащане или ако лекарят не получи.
Ако чистачката и мъжа и портиер не получат увеличение на заплатите, ще страдат само те и близките им, а може и да им повлияе положително и да научат нещо ново и да се преквалифицират и да живеят по-добре.
 Ако обаче лекарят и сестрата не получат достатъчно пари и няма лекари, много хора ще загубят живота си, защото имат спешна ситуация, но например са се родили в град Девин и в болницата няма кой да ги лекува и докато стигнат до друга болница в Смолян или Пловдив с инсулт, изпускат златния час, в който болния може да се излекува, без да има парализи. Разбира се , че тази група трябва да е приоритет на ниво общество!

# 439
Всички равни, ама някои са по-равни явно.

# 440
Следя една голяма женска група за красота и процедури във фб, сещате се коя.

Там непрекъснато жени пускат постове за красота, като маникюр, фризьор и подобни услуги. И нооон стоп се дъвчат цените. Скъпо било, колко взимал един лекар, юрист, болногледач, ама маникюристката искала 70 лв на час, фризьорката 500 лв за балеаж. Просто това са различен вид бизнеси и няма как защото един лекар специализант е с 1000 лв заплата, фризьорката да работи за 20 лв на час. Хората имат много странно мислене, просто не може да се противопоставят разнородни професии. Не омаловажавам ничий труд и специално подкрепям протеста на лекарите с желанието за реформа, но това няма общо с други бизнеси.

Безопасна красота на Нели ли?

За мен е немислимо да дам 500 лева за балеаж. Трябва да взимам мининум 5-6 хиляди лева чисти пари. Наскоро имах нещо като спор с роднина, според която 400 лева за вадене на мъдрец било много, но тя пък ежемесечно е на фризьор, маникюр и педикюр. Плюс това пуши и цигарите ѝ месечно са поне 200 лева.

# 441
  • Melmak
Да, тази група.
Всеки сам решава как и за какво да харчи собствените си пари. Не подкрепям мнението на приятелката ти, но в крайна сметка ако не си извади мъдреца, такива кахъри ще бере, че не ми се мисли.

Балеаж се прави 3 пъти годишно, не е всеки месец. Като разделиш 400 лв на 3-4 месеца, не е нещо уау!
Но това пак няма значение, ти не искаш да дадеш, други дават, за всеки бизнес се намират клиенти.

# 442
  • Out of the Mix
В частния сектор и конкурентния бизнес държавата няма работа.

Единствено да е регулатор, контролира, действа при неуредици, но не и да определя заплатата, кой с колко да живее.

Затова сме в пазарна икономика, затова има спекула и самоконтролиращ се уж пазар.

Фризьорките работят на процедура, не на "час".

Ходиш, където ти е изгодно, кефи те, доволен си, затова има избор.

Не за всяко нещо цената е фактор, или пък да значи "качество".

В моя район има салони с подстрижки от 5-8 до 50 лв.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 15:57 от Revoker

# 443

За мен е немислимо да дам 500 лева за балеаж. Трябва да взимам мининум 5-6 хиляди лева чисти пари. Наскоро имах нещо като спор с роднина, според която 400 лева за вадене на мъдрец било много, но тя пък ежемесечно е на фризьор, маникюр и педикюр. Плюс това пуши и цигарите ѝ месечно са поне 200 лева.
Всички харчим парите си според своите приоритети — но нека поне бъдем честни със себе си.
Ако някой намира здравната услуга за "прекалено скъпа", но плаща същата сума за козметика и цигари всеки месец, проблемът не е в цената, а в ценностите.
Бих добавила, че парите, които харчим, казват много за нас.

Например почивките-някои екзотични дестинации: може би си струва да се замислим какъв е реалният "лукс", когато слонове се мъчат, за да ги снимаме, а хора в нечовешки условия ни сервират чая...

# 444
  • Melmak
Баш на час работят фризьорите, има значение изхабения продукт, мери се грамаж. Балеаж отнема 4-6 часа, в които заемаш салона.

# 445

Ако някой намира здравната услуга за "прекалено скъпа", но плаща същата сума за козметика и цигари всеки месец, проблемът не е в цената, а в ценностите.

Точно така.

Сега покрай последните спорове с еврото, попаднах на публикация на "Възраждане", отворих първия случаен профил, върху който ми попаднаха очите - на някаква възрастна жена, която се оплакваше, че инвалидната пенсия на мъжа ѝ е 247 лева. Оставям на страна това, пенсията е наистина адски малка, направо обидна. НО какво ми извади очите - жената имаше снимки в профила си, на които беше снимала продукт на Шанел, парфюм Жан-Пол Готие за подарък и ей такива неща. Всичко това заснето на фона на доста скромното, да не кажа леко мизерно обзавеждане и тапети, които вероятно бяха по-възрастни от мен.
Приоритетите на някои хора са много, много странни...И хиляди левове да имаха, не съм сигурна, че щяха да се оправят с тях.

# 446
Здравеопазване, образование и сигурност трябва да са с приоритет - те не произвеждат продукт, а услуги, които обаче са стратегически важни, защото без балеаж може, ама без лекар и медицинска сестра - не.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 16:23 от Mama Ru

# 447
  • Melmak
Здравеопазване, образование е сигурност трябва да са с приоритет - те не произвеждат продукт, а услуги, които обаче са стратегически важни, защото без балеаж може, ама без лекар и медицинска сестра - не.

Разбира се, но не бива да противопоставяме обществото. Никой не казва лекарите да не протестират, аз ги подкрепям. Но едното е бизнес, който зависи от клиентите. Аз утре мога хляб да ви продавам за 5 лв, ама какво съм крива, че вие го купувате? Ако няма кой да го купи ще фалирам и толкова. Същото е и със салоните за красота.

# 448

Нещата опират до това каква стойност създаваш, какъв продукт, услуга, съответно и тя има цена, всичко е
Нима грижата за човешкият живот не заслужава достойна заплата?
За безсънието, за 12 часовите смени на крак, за постоянното натоварване и стрес.

# 449
Здравеопазване, образование и сигурност трябва да са с приоритет
Защо? В смисъл на какъв принцип приоритизира точно тези три направления.

Общи условия

Активация на акаунт