Какво значи достойна заплата?

• 14 530
  • 526
  •   1
Отговори
# 450
  • София /Абсурдистан
Защото ако ги няма, всички ще сме за ушите. Такъв е принципът.

# 451
Баш докторите са толкова напред, че никоя фризьорка не може да ги догони. Сестри, акушерки и т.н трябва да получават по-високи заплати, в пъти по-високи от сега.

# 452
Много лесно може да се оправи това - махат се задължителните здрави осигуровки и се увеличават няколко пъти цените на здравните услуги. Така и заплатите на докторите ще се увеличат, и вие ще им покажете колко са важни със собствените си пари.

# 453
  • Out of the Mix
Викаш да минаваме на частно здравно пожелателно застраховане?

# 454
Ми да, ясно е, че държавата държи докторите гладни, време ни е да ги оправим.

# 455
  • Out of the Mix
Много трудно ще стане това.
Създадената през 1999 г. НЗОК, пътеките и простотиите храни много хора, и по-скоро през трупове ще минат отколкото да я закрият.

Не, че не може да се направи преструктуриране, ама кой ще им намери работа на всичките калинки и персонал после, къде?

Малко по-различно е примерно от закриването на Специализирания съд и прехвърлянето, разхвърлянето на магистратите оттам из всичките други инстанции.

Хепи
, няма "нима", заслужавате, добрите и свестни доктори и то много.

Но голяма част са фира и са за съда директно, точещи само пътеки, правещи "рутинни" интервенции постоянно, подлъгващи, със съмнителна квалификация. Тези не заслужават.

Та, не всичко е "на калпак", ако ми следиш мисълта. Wink

Ако съм ти шеф, към днешна дата имаш 3к основна + двойна за нощни и тройна за празнични, добре ли е?
Общо взето би си докарвала към 5-7к според зависи. Това би ви била нормална заплата.

Вашето съсловие не е шофери, които не заслужават заплати 4-5к., не може да ми каже две изречения на кръст, мръсен, пуши, псува, мръсно му е превозното средство.

Аз, ако съм за тия заплати, ще ги карам с водоструйката всеки ден след смяна да мият отвън и прахосмучат отвътре. Поне да я заслужат, не само да върти геврека. Smile
И ще има ГТ, като "образцов дом". BowtieSweat Smile

Всеки иска, ако може само да взима, без да дава от себе си.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 18:25 от Revoker

# 456
  • София /Абсурдистан
Е не е съвсем така. То когато пък даваш всичко от себе си и не получаваш нищо насреща, дали ще имаш мотивация да продължаваш да даваш?

# 457
Е не е съвсем така. То когато пък даваш всичко от себе си и не получаваш нищо насреща, дали ще имаш мотивация да продължаваш да даваш?

Това с "давам всичко от себе си" съм го чувала и от големи некадърници. Та от гледна точка на работодателя не е важно дали някой дава всичко, а да дава достатъчно за да си заработи заплатата. А ако неговото "всичко" е недостатъчно каква заплата да му дадат?

# 458
  • София /Абсурдистан
Ако е недостатъчно, да го уволнят и следващия.
А некадърниците само приказват, че се раздават и това са само празни приказки,  нищо не дават, лесно се доказва това.

# 459
Понякога няма хора просто и като няма риба и ракът е риба. Прави се компромис - за малко работа малко пари. А понякога даже и много пари.

# 460
  • Melmak
Изключително много бизнеси съществуват точно така, с посредствени служители, които вършат санитарния минимум.

# 461
Те и шефовете им са така. Особено малките бизнесчета съществуват, колкото да се каже, че собственикът им няма шеф.

# 462
  • Melmak
Те и шефовете им са така. Особено малките бизнесчета съществуват, колкото да се каже, че собственикът им няма шеф.

Нали имаше един лаф “Аз ги лъжа, че работя, те ме лъжат, че ми плащат.” Май е доста верен.

# 463
  • Пловдив
Достойна заплата. Да поразсъждаваме върху "достойнство".
Намирам за достойна такава заплата, с която удовлетворяваш основата на класическата пирамида на Маслоу.

Потребност от:
- Здраве (хомеостаза)
- Храна (разнообразна, но не само манджата, а и душевна и духовна такава) и вода
- Сън
- Подслон и сигурност в подслона (ако не е собствено жилище, то поне да можеш да си покриваш наемите)

Сега, и сексът е от "същия етаж", но няма да го включвам, понеже там играят и социално-психологически фактори, не зависи само от достойната заплата.

Обобщено, човек да може да има сигурен покрив над главата, да е на топло (или хладно, според нуждата от хомеостаза), да се храни пълноценно, да може да си почива пълноценно, за да възстановява работната сила. Да не се налага да износва стари дрехи на някого. Като се разболее, да може да си купи лекарства. Като има болни зъби, да му ги излекуват. Понякога да отива на театър, кино, спорт, излет или нещо подобно, което го разтоварва.

Да може да гледа децата си, които никога да не са гладни или необлечени. Изобщо не говоря за марки.

Дали 1077 лева е "достойна"? Оставям с разочарование от държавната институция и с въпрос-препратка към тези от вас, които са работодатели, плащащи такива заплати?

# 464
Да, от една страна е така, но от друга заплатата трябва да се заработи. И ако служителят не е в състояние да си заработи желаната заплата има два варианта - да работи за по-малко или да не го наемат изобщо.  Колкото повече растат заплатите, толкова по-изгодно става въвеждането на роботи и автоматизация.

Общи условия

Активация на акаунт