Какво значи достойна заплата?

• 14 477
  • 526
  •   1
Отговори
# 465
Голям фен съм на автоматизацията, роботи за тежката физическа работа и нещата тип каси на самообслужване, но там има проблем - не може всички хора да бъдат заместени от машини, защото това значи да намалеят консуматорите на стоките, които се произвеждат от тези машини. Силно намален човешки състав и автоматизирана поточна линия също не е решение.

# 466
То затова се говори за безусловен гарантиран доход.

# 467
каси на самообслужване
Да ти издам една тайна. Каса на самообслужване в изгодна само когато стойността на крадената стока която минава оттам е по-малка от разходите за персонал който би работил на същите тези каси.
Един от вариантите на Shadow workers.

# 468
Почти навсякъде виждам, че на касите за самообслужване седи служител и наблюдава или помага.

# 469
  • Melmak
Разбира се, че има служител, който помага. Все още хората изпитват трудности, а понякога има и грешки, случвало ми се е стока да не минава, защото не е въведена. И при служителя не успя да мине, но имах нужда да ми съдействат. Само, че на 6 каси за самообслужване стои 1 служител да помага, а понякога не стои, върши друга работа и го викат при нужда.

# 470
  • София
Дали 1077 лева е "достойна"? Оставям с разочарование от държавната институция и с въпрос-препратка към тези от вас, които са работодатели, плащащи такива заплати?
[/color]

Не съм работодател, но искам да поразсъждавам.
Значи какво значи минимална заплата - минимум, под който един работодател не би трябвало да плаща. С други думи, хората, работещи за такава заплата, се предполага, че имат минимални квалификации, минималното образование, изпълняват дейност, която може да изпълнява всеки хванат от улицата. Затова и се плаща минималноото.
Минималната заплата осигурява минимум, т.е. гарантира оцеляване. Нищо повече, така е по цял свят. Всички неквалифицирани хора изпитват трудности с осигуряването си на битово ниво, но на практика нямат какво да предложат, трудът им дава ниска добавена стойност. Толкова. С което не казвам, че този хора трябва да гладуват или да живеят под моста, но ще живеят много скромно. Ако минималната заплата осигуряваше възможност да покриваш всичко, то няма смисъл човек да инвестира в образование и квалификация.

Аз лично съм много за тази заплата да не е много висока по ред причини: първо, за да може човек да има мотивацията да учи, да се квалифицира, да напредва, да придобива нови знания и умения още от детска възраст. Никой родител не мечтае детето му да мете улиците, а да придобие квалификация и да стане лекар, инженер, адвокат и т.н. Ножицата между квалифициран и неквалифициран труд трябва да е доста широка, защото придобиването на квалификация не е никак лека задача.

В целия цивилизован свят достойният живот е съпроводен с лукс - собственото жилище е лукс, автомобилът е лукс, дизайнерското облеко е лукс (то не е и кой знае колко нужно), културните мероприята са лукс, пътуването по света е лукс, почивките са лукс, фризьор и маникюр е лукс и т.н.

# 471
+1
И още един довод против високата МРЗ - тя се определя административно и не е съобразена с приноса на тези работници без квалификация и умения и затова ако се вдигне неразумно те просто ще бъдат уволнени или изобщо няма да бъдат назначавани. И съвсем ще гладуват. А иначе да се работи на МРЗ изобщо не е нормално и всеки трябва да се стреми да не е на дъното.

# 472
  • София
Достойна заплата. Да поразсъждаваме върху "достойнство".
Намирам за достойна такава заплата, с която удовлетворяваш основата на класическата пирамида на Маслоу.

Потребност от:
- Здраве (хомеостаза)
- Храна (разнообразна, но не само манджата, а и душевна и духовна такава) и вода
- Сън
- Подслон и сигурност в подслона (ако не е собствено жилище, то поне да можеш да си покриваш наемите)

Сега, и сексът е от "същия етаж", но няма да го включвам, понеже там играят и социално-психологически фактори, не зависи само от достойната заплата.

Обобщено, човек да може да има сигурен покрив над главата, да е на топло (или хладно, според нуждата от хомеостаза), да се храни пълноценно, да може да си почива пълноценно, за да възстановява работната сила. Да не се налага да износва стари дрехи на някого. Като се разболее, да може да си купи лекарства. Като има болни зъби, да му ги излекуват. Понякога да отива на театър, кино, спорт, излет или нещо подобно, което го разтоварва.

Да може да гледа децата си, които никога да не са гладни или необлечени. Изобщо не говоря за марки.

Дали 1077 лева е "достойна"? Оставям с разочарование от държавната институция и с въпрос-препратка към тези от вас, които са работодатели, плащащи такива заплати?
От това мнение веднага разбирам, че сте били само служител. Не забравяйте, че ние в България сме върха на пирамидата. Защо? Защото сме в най-богатия съюз в света. Имаме свобода на придвиждане, Ако не му харесва на някой колко му дават тук, може да отиде в Швеция, Холандия, Германия. Хората, които живеят с 1077 лева тук, са направо принцове и принцеси, за над 70 процента от света-Африка, Южна Америка. Тези пари реално стигат. Защо стигагат? Миналата седмица бях в най-бедния райой у нас по доходи-Смолянско-Смолян, Девин, Широка лъка, Момчиловци. Във всички тези места се разхождахме до късно през нощите, вижда се, че има нулева престъпност почти(в тези места хората са българи християни и мюсюлмани, няма малцинства).
  В Бразилия, Тунис , Египет никак не е препоръчаително да се ходи без охрана или придружители или без туроператора.
Аз самият съм бил работодател няколко пъти. Но не мога да отговоря на вашия въпрос, защото аз искам максимални усилия, искам моя служител да се държи сякаш най-хубавия момент в неговия ден е това, че пациента е там и ние можем да му помогнем. Така че съм плащал стабилно.
 Но понякога като чета коментарите из фейса ей сега точно за еврото и си мисля, че на много хора трябва да им спират минималните заплати и да им дават само купони за храна. Много им е!

# 473
Ама има една подробност, че от много време длъжности, които се водят прости, не може да ги върши всеки от улицата, колкото и да разширим образността на израза. Сервитьор, касиер, склададжия дори в хранителни магазини отдавна трябва да работят със софтуер, иначе не стават за тази работа. Иначе всеки вика, че трябва да можем да работим с ръцете си, за да можем да намерим някаква работа, но реално само това не е достатъчно.

# 474
  • София
Ама има една подробност, че от много време длъжности, които се водят прости, не може да ги върши всеки от улицата, колкото и да разширим образността на израза. Сервитьор, касиер, склададжия дори в хранителни магазини отдавна трябва да работят със софтуер, иначе не стават за тази работа. Иначе всеки вика, че трябва да можем да работим с ръцете си, за да можем да намерим някаква работа, но реално само това не е достатъчно.

Нарци, нека да не бъркаме на колко те осигуряват и колко ти плащат. Сервитьорите далче не вземат мин. заплата.

# 475
При всички положение е зле да те осигуряват на минимална заплата, дори да взимаш повече. Освен, че би следвало да е и наказуемо, ако ти дават част от заплатата в плик.

# 476
  • Melmak
Още не съм наясно как се декларира кеш бакшиш в заведение. Там масово работят на минимално осигуряване (за длъжността). И сервитьорите често наистина са на минималното, не получават в плик, защото се разчита да докарват бакшиш.

Да, има варианти да се начисли сервиз в сметката, да се плати с карта и подобни. Обаче, ресторанти с 1 звезда не са длъжни да имат пос и си правят каквото искат. Много хора все още оставят кеш бакшиш, дори сметката да е платена с карта. Веднъж помня как ми отказаха да включат сервиз в сметката и да платим с карта. Казахме, че не разполагаме с кеш. Веднага дойдоха с решение- да сме им пратели по револют?! 😁😁😁

# 477
Това като оня скеч с просещия безработен индиец, който ти предлага работа, за да имаш да му дадеш монети Grinning

# 478
  • Пловдив
От това мнение веднага разбирам, че сте били само служител.

Да, само служител съм била и аз, и мъжът ми. Не спирам да се квалифицирам над магистратурата си (с прекъсване от десетилетие, в което само работех и гледах детето, не учех), през последните 5 години съм преминала няколко курса, записах и към университета, в момента уча едновременно специализация и курс, в различни области, за да повиша опциите си за добра работа. И въпреки това тук, в Пловдив, заплатите са покъртителни, повече от 1500 лв не съм получавала, въпреки усилията си, макар че постоянно уча нови неща. Затова казвам, че пряка връзка между "учи, развивай се" и успеха няма, особено в такъв град с натиск върху работните заплати, дошъл от свръх предлагането на хора от Смолян, Асеновград, Хасково, Карлово - те са с по два кредита и са съгласни да работят и за 1200 лв, затова заплатите тук са такива.

Понеже се отклоних от темата, съгласна съм, че зад достойната заплата трябва да стои и досоен труд отсреща, а не формално ходене на работа с гледане на часовника.

# 479
  • София
От това мнение веднага разбирам, че сте били само служител.

Да, само служител съм била и аз, и мъжът ми. Не спирам да се квалифицирам над магистратурата си (с прекъсване от десетилетие, в което само работех и гледах детето, не учех), през последните 5 години съм преминала няколко курса, записах и към университета, в момента уча едновременно специализация и курс, в различни области, за да повиша опциите си за добра работа. И въпреки това тук, в Пловдив, заплатите са покъртителни, повече от 1500 лв не съм получавала, въпреки усилията си, макар че постоянно уча нови неща. Затова казвам, че пряка връзка между "учи, развивай се" и успеха няма, особено в такъв град с натиск върху работните заплати, дошъл от свръх предлагането на хора от Смолян, Асеновград, Хасково, Карлово - те са с по два кредита и са съгласни да работят и за 1200 лв, затова заплатите тук са такива.

Понеже се отклоних от темата, съгласна съм, че зад достойната заплата трябва да стои и досоен труд отсреща, а не формално ходене на работа с гледане на часовника.
Интересно, наистина съм изненадам да го чуя. В коя сфера се развивате?

Общи условия

Активация на акаунт