The Stress of Her Regard
https://www.imdb.com/title/tt32429257/
Отново предупреждавам, ==> Има спойлери <<==
Хареса ми епизод 4!
Още повече развиха някои персонажи и така усложниха всичко, че настана голяма главоблъсканица. Кой с кого и защо!
Най-важното от епизода в традиционните ми щрихи:
Демерзел разкрива в терапевтичен разговор с Ворелис (първия Зефир на Трантор), че тя стои зад взрива на ''Звездния мост“ в сезон 1 - акт, довел до смъртта на милиони, но от нейна гледна точка - необходим за съхранението на Империята. Така косвено е подпомогнала и оцеляването на Хари Селдън. Реално е искала да предизвика криза, която ще удължи легитимността на Империята. Освен това, взривът е бил и начин да убие множество врагове на Империята в едно движение, и най-вече да осуети независимостта на Анакреон и Теспис.
Аз бях шокиран! 😮 И не, тази хрумка не ми хареса. Никак даже.
Ворелис предполага, че Демерзел дълбоко в себе си копнее за свобода, дори за живот извън оковите си. Нов живот. Но Демерзел отрича яростно, заявявайки, че не е човек и не трябва да бъде третирана като такъв.
Когато Ворелис настоява, че вижда в нея страдание, Демерзел буквално се разпада - част от лицето и се напуква, и за момент се вижда метала под синтетичната кожа. Това е първият физически символ, че тя носи вътрешен конфликт между машина и разум с човешки елементи.
Голям обрат! Хан Причър не е потомък на Гаал Дорник, а неин любим?! 😮
По-точно: Заедно са само от 32 дни, но реално от години, заради кратките събуждания на Гаал по време на криогенния си сън.
Прийм Палвър (висш менталист от Втората Фондация и неин първи говорител) свързва умовете на Гаал и Причър, използвайки техниката, "ментално преплитане.'' Това им позволява да споделят спомена за срещата на Причър с Мулето.
Те осъзнават, че Мулето е не просто силен и могъщ телепат - той никога не е срещал други менталисти, и това го плаши.
Прийм прави ключово наблюдение: Мулето държи на това да бъде обграден от хора - защото се чувства самотен. Това говори за емоционална уязвимост под хищния му контрол.
Остават 72 часа до ''събуждането“ на Хари Селдън (Vault-а), което ще маркира Третата Кризa от Плана.
Подсказват ни, че брат Здрач и посланик Куент имат интимна връзка.
Брат Здрач показва на Куент ''Първичния блясък“ (Prime Radiant), като опитват взаимно да споделят контрол и разбиране за Плана на Хари Селдън.
Ден задава въпрос на холограмата на първия Клеон - за Година 26. Тогавашният Клеон е убил 20 000 микогенианци, за да се добере до техни артефакти, които е подарил на Демерзел, защото е бил влюбен в нея.
Тези артефакти се оказват инструментите, с които тя поддържа тялото си - от медицински и инженерни наноботи до регенеративни функции.
Ден се отправя към Микоген - не само от лична нужда, но и в чест на Сонг, която е загубил.
Мавон, клавигерът на Ден, уж помага на Императора, но се оказва човек на Демерзел.
Взима насила със себе си своя клавигер, Мавон. Дава му от наноботите си, за да излекува дъщеря си, но след това изненадващо го убива, защото правейки се на наивен през цялото време внимателно го е наблюдавал и е разбрал, че Мавон не работи за него и не му е верен. А е бил човек на Демерзел. Той му вля от наноботите си след като го уби, за да заблуди Демерзел. Така тя ще търси един труп и ще го намери, но много късно, защото брат Ден вече ще е на Микоген.
Следва един от най-силните монолози в сериала"
‘’Никой не може да избяга от Империята, дори Императорът’’
Брат Изгрев и Гаал се опитват да избягат от Трантор.
В тунелите под повърхността, Гаал използва менталните си способности, за да заблуди преследвачите.
Успяват да се измъкнат, а Гаал разкрива съществуването на Втората Фондация пред брат Изгрев, което може да е съдбоносно за него...
Сцената на финала с моторите (докато Ден пътува към Микоген) визуално ми напомни много на филма ''Трон“ - светлини, неон, тунели и футуризъм, в стил ретро-кибер. Куулт!
Нещата наистина станаха многопластови и сложни за разгадаване. Могат да поемат във всякаква посока, но все пак спазвайки най-кардиналните събития от романите. 😊
При мен изникват няколко въпроса след епизода.
1) Какво ще търси брат Ден в Микоген освен любовта си, Сонг? Знаейки, че всички нейни спомени са изтрити.
А дали няма да търси нещо с което да убие или подчини Демерзел? Нещо скрито на Микоген?
2) В какво ще се трансформира брат Изгрев, като най-млад от династията Клеон? Дали ще стане член на Втората Фондация (макар да няма ментални способности). Дали ще стане близък приятел с Гаал Дорник? Очевидно Империята е обречена и скоро ще падне.
Но какво ще стане с Клеоните?
3) Хан Причър дали не е ''заразен'' от Мулето? Дали не е станал несъзнателно негов троянски кон? Имаше лека подсказка в епизода по време на разговорите между него и Гаал. Честно казано по-скоро не го вярвам, но предвид непрестанните обрати, няма да се изненадам. Но не ми се иска да е така, защото между него и Гаал има химия. Но пък много би ми харесало ако се случи нещо между Гаал и брат Изгрев, защото и те стоят добре заедно. Даже по-добре от Гаал и Причър, защото последния ми е малко обсебващ.
Отличен епизод.
-
8.0 / 8.5