Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XIII

• 14 144
  • 260
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Чети ги по реда на издаване. Има си причини да са написани така...
То малко е странно като при чичко Лукас, но недей да следваш историята хронологически. Ако ги четеш така както авторът ги е написал по години, то ще се изненадаш много повече от някои туистове.

# 121
Според мене поне основните три тома трябва да се прочетат първи (Фондацията, Фондация и империя, Втората фондация). Другите все едно.
Ако се включат и роботите става прекалено много за да ги мислиш, ама се наместват, когато и да ги прочетеш.

# 122
  • София
И роботите трябва да се четат. Аз съм чел всичко на Азимов.
Но на кингфена аз му предлагам следното, понеже пита конкретно за Фондацията.

Чети ги в този ред:
1. Фондация
2. Фондация и империя
3. Втората фондация
-
Тези трите са баш класиките!
-
4. Острието на фондацията
5. Фондация и Земя
-
Това са продълженията (т.е. продължава основната история) и са задължителни, все пак за да видиш как приключва всичко.
-
6. Прелюдия към фондацията
7. Битката за фондацията
-
А тези двете са предистории и също ми бяха интересни.

Иначе като хронология е следната подредба:
1. Прелюдия към фондацията
2. Битката за фондацията
3. Фондация
4. Фондация и империя
5. Втората фондация
6. Острието на фондацията
7. Фондация и Земя

# 123
Според мен е добре да се прочете първо роботската поредица. И тогава за фондацията. Има много връзки между двете поредици.

# 124
Аз ги четох по реда на издаване навремето - разликата в стила (който се променя рязко два-три пъти), е огромна. Ще ми се да беше завършил първоначалната идея, а не да я остави донякъде и да се сети за нея няколко десетилетия по-късно.

# 125
Благодаря за разясненията! И Роботите съм приготвила, Фондацията твърдо реших да е в реда на издаване. Нямам търпение да ги метна.

# 126
Забравих да кача новия трейлър на сезон 2 на One piece:

# 127
  • София/Севлиево
С ММ почнахме да гледаме новият Стар Трек,заради сравнително високия рейт в IMDB,но и двамата почти заспахме на първите две серии.Заслужава ли си да му дадем шанс?

# 128
Аз се отказах от тях, след като гледах по един-два сезона от различните продължения.

# 129
  • София, България
Наистина не мога да разбера какво им има на новите СтарТреци, че са толкова скучни и направо да си кажа тъпи. Хайде за Дискавъри то беше направо негледаемо от ЛГМБТКю и тн, но и Strange new worlds, който уж толкова го хвалят, хич не ми харесва. За три сезона досега да е имало 2-3 серии, които да са ми интересни. Мисля си, че може би има общо с факта, че вече сезоните са по 10 серии, а не 22-24 и някак нищо не може да се разгърне като хората като сюжет.

# 130
Мрачният сезон със сина на Пикар беше ок, но много нетипичен за оригиналните Стар Трекове.

# 131
  • София
Foundation, сезон 3, епизод 6
The Shape of Time

https://www.imdb.com/title/tt32429277/

Това според мен беше най-добрият епизод този сезон. 🙂

--> Има спойлери! <--

Традиционните подробни щрихи (принципно не правя така за останалите сериали, но този ми е твърде личен, защото Фондацията ми е най-любимата поредица за всички времена) от епизода:

Мулето е сънувал Гаал Дорник хиляди пъти, но сега най-накрая свързва лицето от сънищата с конкретното име (след като се 'докосна' до Причър).

Изгрев е умрял? 😮 (бтв: не вярвам).
Демерзел беше бясна на Гаал, защото е изгубила връзка с наноботите на брат Изгрев.
Гаал не знаеше, че Демерзел е робот. Хари Селдън е знаел, но не и е казал! Защо? (бтв: според мен, за да я предпази, защото подобна новина си е един вид, смъртна присъда).
Гаал се опита да убие Демерзел, без успех разбира се. Демерзел щеше да я убие, но получи важна информация и я пусна. Оказа се, че Демерзел е била разконспирирана от Хари Селдън още отдавна и така и не е разбрала как е успял. Той я е убедил във взаимната изгода да си сътрудничат, а тя му е помогнала със създаването на психоисторията, като му е споделила данни от паметта си. Така е успял да завърши модела.
Демерзел се сети за съществуването на Втората фондация. Гаал и призна за нея и добави, че Мулето не е с тях и не е като тях - той може да променя хората и да определя поведението им. Демерзел не се е сетила за хода на Гаал, защото нейните решения са променливи и непредвидими - по подобие на Мулето.
Гаал има дарбата да вижда времето като хуманоидите - не просто като права линия. Демерзел успя да прочете видението на Гаал с Мулето за след 4 години. Тя притежава това свое много старо и строго засекретено умение.
Гаал така и не разбра, къде е сцената на тази фатална битка, но Демерзел веднага го разгада - на Трантор, в имперската библиотека. Малко по-късно Демерзел влезе за втори път в мозъка на Гаал, за да разбере за тъмнината след сцената. Там и двете 'умряха' Включи се защитното захранване на Демерзел и ефектът беше като при ЕМИ (електромагнитен импулс).
Хаха, Демерзел е култова просто. И като реаниматор става. 😀
Със заряд от ръцете си съживи спрялото сърце на Гаал - дефибрилира я!
В ‘’смъртта’’, Демерзел видя нещо, което са пропуснали. Инфразвуков сигнал. 65 октави под ‘’до’’ от първа степен. Неуловим за човешкото ухо. Гравитационни вълни от черна дупка. Т.е. след 4 месеца всички на Трантор ще бъдат в ергосферата на тази черна дупка.
Те все още не знаят, но това ще да е тайната на брат Здрач (няма какво друго да е). И така всичко се навързва. Той ще използва силата на мини черната дупка, за да убие Мулето. Поне аз така мисля.
Демерзел обаче не е сигурна дали това което видя е истина или просто халюцинации на Гаал и докато не се убеди в първото все още няма да и помогне, но и благодари и я остави жива.
Демерзел разбра, че Мулето е завладял Нов Терминус и е въпрос на време да акостира на Трантор с корабите на Фондацията.

Торан Малоу, Байта, Магнифико и Ранду Малоу се озоваха в килията при Хан Причър на Нов Терминус.
Лорд Индбър ги прие заради Магнифико, а Причър остана в затвора.
Торан навреме се намеси и спря кавгата между мразещите си Индбър и Ранду, като каза, че Мулето не подбира и всички ще попаднат под ножа му. ''Той идва за нас'' - думи които привклякоха вниманието на всички в залата.
Хитрата Байта се намеси и предложи Магнифико да посвири малко и да се успокоят страстите. Индбър се хвана на въдицата и Магнифико ще има шанса да накара всички от Фондацията да повярват в заплахата от Мулето.
Мулето с ‘магията’ на своя ‘висисонор’ омая всички и ги обедини пред общата заплаха. С помощта на този инструмент всички прозряха колко е опасен Мулето и колко незначителни са дрязги им.

Лорд Индбър посети отново Причър, защото прозря, че той е верен другиму. Как и откъде е разбрал за Мулето преди всички останали? Той се измъкна, като каза, че винаги е работел за ‘Плана на Селдън’ (което си е вярно, хаха), но така не получи освобождението си.

Брат Ден намери своята голяма любов, куртизанката Сонг. Той махна дегезировката и тя позна Императора, но не и връзката им. Там наистина не е останало нищо...
Брат Ден е откраднал от меморията спомените на Сонг. Той и се разголи и сподели всичко за миналото и любовта им. Дори и сподели, че знае за сектата ‘Наследството’ и че е срещнала робот.
Сонгбърд-17 (нейното пълно име) обаче така и не пожела да си върне спомените. Извика подкрепление. Тя му каза, че никога не би го обикнала (както и предполагах. хехе), защото Клеон I почти е избил народа им.
Нещо повече Сонг се оказа, че е лесбийка, защото момичето, което дойде и простреля брат Ден е нейната голяма любов в живота - Оушънглас-49.

Слънчевото затъмнение се случи и Трезорът се отвори. Появи се самият Хари Селдън в пълния си блясък (макар и Байта да очакваше да е по-висок, хаха).
Разбрахме пълното име на Лорд Индбър - Трентън Индбър III, кмет на Нов Терминус и лидер на Фондацията.
Дааа, тази холограма/версия на Селдън не знае за Мулето! Той предупреди, че новата криза (както е в романите) ще е сблъсък между Фондацията и Търговците. Хари попита, ‘Кой е Мулето’. Всички бяха шокирани, че не знае за него. И разбира се точно в този момент се появи и самото Муле и им каза, че вече е тук.
Със силата на своята ментална воля Мулето накара корабите на Фондацията над Нов Терминус да се стрелят един срещу друг. Холограмата на Селдън изчезна и той включи нулевото поле. Едвам се измъкнаха. Байта обаче припадна.
Сега всички ще се отрекат от Селдън, задето ги изостави... Голям крах за Фондацията!

Гаал, паникьосана от думите на Демерзел, че Нов Терминус е 'рухнал', опита да се свърже с Хан Причър, но не успя.

Тук искам да внеса едно пояснение относно шутът на Мулето и неговият музикален инструмент.
За челите романите сигурно си спомнят, че всъщност шутът на Мулето се оказа самото Муле и това беше един от гениалните туистове на Азимов (така Мулето се внедри на Трантор и манипулираше от място). Тук в сериала обаче едва ли ще има такъв голям туист, защото Мулето отдавна е обозначен. Но няма да се учудя ако все пак има някаква по-специална връзка между тях...
В сериала Магнифико не е точно телепат. Той по-скоро има дарбата да контролира емоциите и емпатията - въздейства и модифицира емоциите на другите (радост, страх, лоялност, депресия и т.н.).
Висисонорът е музикален инструмент, който въздейства директно на емоциите на слушателя - чрез съчетание от звук, вибрации и зрителни илюзии. Така се подчиняват умовете на хората, усилвайки внушенията с музикално-емоционален удар. Ефектът - буквално прекроява настроението и възприятието на публиката, кара ги да вярват в определена идея или цел, да изпитват лоялност или страх.

За съжаление след събитията в този епизод доверието към Хари Селдън почти ще изчезне. Да видим как ще го обяснят в сериала. Недоверието би трябвало да е масово.
Системата на Селдън работи само когато обстоятелствата следват модела. Появата на непредвидимото Муле  е 'черен лебед' за психоисторията и хората ще видят това, като крах на Плана.
Очаквам почти сигурно масово отдръпване и дори открито отричане на Хари.

Страхотен епизод наистина!
Чисто визуално беше истинско сетивно пиршество. Промяната във времето, визуалният дизайн на тъмнината и футуристичните декори са впечатляващи! Един от най-красивите и стилистично издържани епизоди. Времевият сблъсък - мисловен и визуален - е подчертан с изключителен визуален стил.

Уфф, нямам търпение за следващия епизод. Simple Smile
-
8.5 / 9.0

# 132
  • София
Хайдеее, вече го има между "зелките" (поне там видях и еп.2 качен); чудовището дойде! Коментарите не са особено възторжени (засега)...
Скрит текст:

# 133
Току що изгледах ревю на първите епизоди - на мен ми изглежда като някаква гротеска, но сигурно има хора, които ще го харесат.
И понеже е Дрисни, е пълен с препратки към Питър Пан. Щеше да е по-забавно ако са към Красавицата и Звяра - така ксеноморфът би могъл да открие любовта Joy

# 134
  • София
ПиКю х3 - вероятно ще загледам първите 2 епизода да видя какво е това... Благодаря за мнението.

И мнение (не е мое) за
Финалът на “Просто ей така”: Шитшоу, трогателност и много пропуснати възможности
https://webcafe.bg/seriali/finalat-na-prosto-ey-taka-shitshou-tr … vazmozhnosti.html

Общи условия

Активация на акаунт