В момента чета... 95

• 40 500
  • 731
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Най-напред за новата поредица на Жул Верн (някога даже го изписваха и "Жюл", обаче До Луната и Около Луната бяха в една книга - нея все още имам някъде в "другата къща"). Не съм ги отварял, та не мога да кажа каква хартия е; не ми е направило впечатление. Строгов и Немо са си бая дебели. При книжарката ни разгледах само откриващата поредицата (зарибяващата на най-ниска цена) - заради илюстрациите. Много съм доволен. Някога имахме почти всичко, а и съм отрасъл с тях. После починаха родителите ми, продадохме един апартамент (този от детството ми), занесох доста на читалището... и сега ги купувам отново с идея да ги подаря на сина ми - за неговите деца един ден... Ето списък с поредицата по седмици (уголемете си го на отделна страница):
Скрит текст:

А сега за
"Проектът Матусал" на Том Егеланд
ориг. изд. 2022 г., 477 стр. в нашето
Матусал е най-старият мъж в Библията, живял 969 г. Син на Енох (оня, дето "извънземните" го взимат да види Земята от Космоса, че не го и връщат, живял 365 г.), внук на Яред (живял 962 г., все според Битие на СЗ), праправнук на Адам и дядо на Ной... Обаче в Списъка на шумерските царе, първият цар Алулим - получовек-полуриба - е управлявал 28800 години. Някои след него - не по-малко.
Най-старият съвременен човек на планетата (с доказана възраст) е била Жан Калман (1875-1997), която починала на 122 г. и 164 дни.
Скрит текст:
А нефилимите (транскрибция в англ. Библия от еврейски термин), според Битие, гл.VІ, са: В онова време имаше на Земята исполини, особено пък откак синовете Божии почнаха да влизат при дъщерите човешки, и тия почнаха да им раждат: това са силните, от старо време славни човеци. В апокрифната "Книга на Енох" са наречени "паднали ангели" ("Божии синове" според Ватиканския кодекс).
От съвсем друга страна: Според староскандинавската митология Один е най-могъщия и най-мъдрия сред боговете. Известен е като "Бащата на всичко". В една от хипотезите той произлиза от германския бог Wodan/Wodanaz (Вотан - старосаксонски или протогермански). В спекулациите на Тур Хейердал по отношение произхода на Один като човешко същество и вожд, издигането му до Пантеона на асите започва като едър и мъдър войн с племето му в осн. през ІІІ в. пр.н.е. град Танаис (днешен Азов).
А отделно и реално: А.Стине и Х.Ингста - норвежка двойка - през 1960 г. откриват останки от торфени стени, валидиращи викингско селище в канадското градче Л'Анс-о-Медоуз (северен Нюфаундленд - и за разлика от спорния "Кенсингтънски камък", споменаващ 1362 г., ала разкрит като фалшификат, са приети от научните среди). Някои изследователи смятат, че островът е бил само спирка по пътя на заселниците още по на юг. Според сагите Ерик Червения е достигнал Гренландия някъде през 982 г. А синът му Лейф Ериксон, 20-тина години по-късно слиза до земя, която нарича Винланд.
И някъде в Норвегия проф. Бьорн Белтьо (последната за сега книга, единайсета, от "неговата" поредица се нарича "666"; 2023) изкопава гробница с особено едър висок скелет с огърлица (валкнут). Всякаквите съвременни изследвания показват, че погребаният е живял векове и почти из целия свят.
Добавяме ЦРУ, МИ6, арабски и руски частни комерсиални разузнавания, плюс фармацевтични компании и появилата се в едва предишната книга дъщеря на професора...
А като знаем (признавам: и аз не съм прочел цялата поредица, едва половината) какви неща търси и намира Белтьо - аз пък не намирам току що прочетеното за по-малко интересно или въздействащо.В края има поне 20-тина стр. обяснителни бележки на автора и става ясно, че отново е омесил експлозивна (за науката) реалност с вълнуващи хипотези и спекулации.

# 181
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
Аз не удържах и пак ходих до панаира да си взема "Да срежеш камъка" и "Заветът на водата"
на Абрахам Вергезе. Винаги са ме привличали интерсните, нестандартни истории за далечни
земи и култури, от описанието на двете книги съм много обнадеждена, че ще ми харесат.
Нямам търпение и Камъка вече го започнах и за момента оправдава очакванията ми.

# 182
Чета "Палми в снега" на Лус Габас. Страшен кеф ми е всяка една страница особено след "Обвързани с чест" на Кора Райли, пък и други такива предшестващи слаби книги по мое мнение, на които дадох времето си.
Много добро писане, обстановка, изграждане на образи, интересни случки - всичко.

# 183
"Чета да прещакаш Дявола" на Наполеон Хил много ми харесва .
#BGMammaЧете

# 184
Никола Бьогле — Сара Геринген: Заговорът. Препрочитам я. Мисля , че първата част пациент 488 беше най-добра

# 185
Почти приключих "Божетсвен ароман" на Гергана Лаптева. Не чета много българска литература. Темата за Странджа ми е много мила обаче. Обожавам тази планина и морето. Прекарала съм там младостта си и направо ми пиеше със сламка душата. Много, много увлекателно пише тази жена въпреки всичко. Не ми дава мира, докато не я прочета. Много меланхолично ми стана Blue Heart Има магия в онези мести и авторката много добре се е възползвала.

За съжаление няма как да й дам повече от 3,5 звезди. Не можех да се откъсна от историята, но както четах и коментари в историята има много включена фактология и научни факти, които малко убиват фабулата. На мен ми бяха много интересни, понеже това е нещо което ме е вълнувало, но разбирам че на обикновения читател може да дотегне доста.

Лично на мен по-слабата страна на книгата е повърхностното изграждане на историята и героите. Много бързо се включиха главните . Станаха ми изключителни любимци, но очахвах повече акцент върху вътрешния им свят- кои са те, малко повече история, какво чувстват, през какво преминават, за да стигнат до тези чувства, защо героите са такива. Бих искала и повече дълбочина върху конфликта Велинов/Григоров и разбира се още Дара/Антон:green_heart:

Със сигурност препоръчвам и след време бих прочела още нещо нейно.

И сега със сигурност ми се чете още нещо от български автори и съм хвърлила око на Бешлийска. Объркана съм и не знам откъде да започна.

Вие коя нейна книга бихте препоръчали с която да започна?Animal Racehorse

# 186
Вижте анотациите на книгите, ако има откъси - погледнете и тях и преценете кое ви се чете най-много.

Такива откъси на мен много помагат, сега попаднах на такъв на “Смок” на Ели Лозанова и май ми се иска вече да си взема още една нова книга…

# 187
В момента чета „Мики7“ от Едуард Аштън. Горещо я препоръчвам на любителите на фантастиката.
Ако харесвате книгите на Анди Уеър, сигурно ще харесате и тази.

# 188
Започвам "Мадам дьо Помпадур". Дано оправдание очакванията ми!

# 189
Ще пиша кратко за последните няколко книги, които прочетох. В другата тема бях споменала за "Лабиринти" на Франк Тилие. Това всъщност е и единствената книга, на която през 2025г съм поставила 5*, чудовищна книга с чудовища по всяка нейна страница. Бясно препускане, през цялото време мислите ми препускаха и те....Какво става?  Какво се случа? Какво правиш Калеб? Кои са всички тези жени?
Велик Тилие! Разкошен завършек на трилогията след "Недовършеният ръкопис" и "Имало едно време... два пъти".
"Верити" Колийн Хувър - Честно казано ми хареса и определено бих я препоръчала. Знам, че писателката по принцип пише в съвсем друг стил. Главната героиня беше леко дразнеща, но самият замисъл и идея бяха брилянтни. Имаше твърде, даже хипер много секс, което определено не ми допада, защото искам да чета убийствени трилъри а не еротични романи и роментъзита. 3.5*
"Булчинска рокля" Пиер Льометр - С едно на ум я започнах, защото си знам, че автора пише малко шантаво(объркано и не е от тези, които изпадат в подробности) и стила му е брутален. Тази книга наистина ме депресира, буквално изпитвах непрестанно чувство на безпокойство докато я четях. Чак към втората част усетих на къде отиват нещата и тревожността ми намаля. Доволна съм 3.5 от 5*.
За последната, която прочетох недоумявам, как е възможно да има толкова висок рейтинг в goodreads. "Новата къща" - Тес Стимсън. Оценка 2 от 5. Бих и дала 1.5, но буквално заради последната страница си промених оценката. Самата идея на книгата беше супер, но страшно антипатични герои, до един психопати, по едно време нямах нищо против да бъдат убити абсолютно всички. 😁 А великия обрат беше буквално на последните 2страници.
Сега се чудя какво да започна, ще дам още един шанс на Несбьо и Хари Хуле. Междувременно в списъка ми за покупки са: Фитцек -"Пациентът", Джеймс Патерсън в съавторство с Баркър "Писателката" и "Невидимият живот на Ади Лару" Вирджиния Шваб.

# 190
Хвърлила съм око и аз на "Невидимият живот на Ади Лару", въпреки че не обичам фантастики. Следя за мнения за нея? 👀

# 191
Аз не я харесах, но имаше много положителни мнения преди за нея. По-точно не харесах главната героиня - изобщо.
Скрит текст:
Така наречената "муза" - да й имам живота... Повечето хора биха предпочели да не са живи, отколкото това.

# 192
  • София
Най-после си купих от панаира последните на Луиз Пени и Даниел Силва - "Сивият вълк" и "Смърт в Корнуел". Плюс съм в отпуск цяла седмица, какво повече му трябва на човек. 😃

# 193
И аз днес накупих.
Една за Монтесори от раждането до три години на детето, две за козметика, Фредрик Бакман и Фрида Макфадън😄 отпуск съм и после раждам, ще си почета. Нямах търпение да си остана вкъщи.

# 194
Започнах да чета:

Съвсем в началото съм, но определено съм с добри впечатления.
Попринцип много обичам притчи, даже мислех, че вече няма такива книги, тъй като аз съм изкупила всички възможни такива, които съдържат притчи.

И както Хорхе казва: “Една притча, някой разказ или виц ще се запомнят много по-добре от хиляди теоретични обяснения, психоаналитични интерпретации или формални обстановки”.

Харесва ми, че за всяка ситуация , проблем или мисъл, Хорхе дава по много интересен начин отговорите си, които са толкова простички, но пълни с истина и лесно се асимилират.

#BGMammaЧете

Общи условия

Активация на акаунт