√ (прочетена)
Чел съм и предишната (и май не съм писал за нея). „Нашите” детективи с лична драма в миналото са ми особено интересни. Кимбърли/Ким Стоун не прави изключение с тежката си обремененост от детството, майката – психопат, загиналото братче и обикалянето на приемни семейства. В това отношение, скандинавски герои и сюжети се преплитат и тук и са ме подготвили за поредното изследване на двубоя на нараненото съзнание срещу тънко-интелигентната психопатология, водеща до счупване на морал, представи и игри със злото.
Идеята за Ким не е нова; веднага ми хрумва една друга жена-инспектор, крехка като човек и силна като ченге – която разговаряше с мъртвата си сестра и се самоизолира с демоните си на малък остров в серията на Самюел Бьорк (Миа Крюгер, без която специалният полицейски отдел на Холгер Мунк не може). И за да довърша двата края на паралела ми, не, още повече не е и Сага от „Мостът”.
А психарите, лекуващи откачалки (т.е. психиатрите – някои като Себ Бергман са по-приемливи), реално – поне тъй си мисля – са стъпили върху тънкия лед на първо неосъзнатото преминаване от „другата страна”. Което при антагонистката тук, вече е в етапа на премислени игри с животи на други хора, които носят и удоволствие и удовлетворение на „сценарист-режисьорката” в „игрите”.
Добра книга.
ПП. Кутията за птици на Малерман ми беше харесала. После минах през Гоблина и Къщата на дъното и някак не са ми оставили емоционални спомени. Започнах Инспекцията - на екран - и признавам, че нещо ме дразни. Идеята на експеримента (в сюжета) е интересен, но май реализацията на четивото не ме грабва. Макар да има над 20-тина "участници", по същество това (пак) е камерен роман. Но става скучно. Изследва се психо-биологичното развитие при израстването и "управлението" му от самоназначили се богове-съзидатели. Във 2-та част (там някъде съм в момента) отиваме в Кулата на момичетата и предварително не очаквам авторът да ме изненада особено креативно с нещо. Дано ме опровергае.
Бях си пуснала заявка в библиотеката за нея може би преди повече от два месеца. Миналата седмица ми се обадиха, че е налична. Започнах я на плажа вчера, докато малкото дете спеше, и ми стана интересна. Имам още малко, довечера ще си я прочета.