Милано и Северна Италия - тема 19

• 20 843
  • 518
  •   2
Отговори
# 285
  • In transit
Lubito, сега видях, че малко по-нагоре Реджи ви е отговорила, че има метро до Монца. Значи може да ползвате него, вместо влак, ако наистина има стачка тогава.

# 286
  • Milano
Не съм казвала такова нещо.
Прочетох се да не съм слънчасала.🤣
На сайта който е пуснала дамата, под "come raggiungerci"  има обяснение как да се стигне дотам.
По време на Гран Премио-то пускат шатъли от гарата в Монца.

Вчера бяхме на круиз по залива на Орозей - не мога да опиша красотата и величието на природата.
Кала Голоритцé - най-хубав плаж в Европа за 2025г, Кала Мариолу - беше миналата година.
Естествено в Сарденя❤️.

# 287
  • In transit
Първото е за Милано и провинция и Монца и Брианца.
От Милано до Монца - тарифа Mi1-Mi4.
Eдиничен билет 2,60 евро, 3-дневен -18,50 €
Ако е само Милано е съответно 2,20 и 15,50.

Няма нужда от IVOL.

Това визирах, Реджи...

# 288
  • Milano
Мики,

Тя питаше за това.
Означава, че с един билет за съответната зона можеш да пътуваш с различни превозни средства - влак, автобус, метро.
Напр.зона 9 е на границата с Пиемонте, няма метро дотам.
Ако тръгваш от Милано ще вземеш билет Mi1-Mi9.
Можеш да ползваш ГТ в Милано и съответните извънградски.

# 289
  • In transit
Реджи, видях някакъв скрийшот малко по-нагоре от потребителката, че има автобус. На снимката видях и знака за метро, после върнах малко по-нагоре и видях, това, което си писала за метрото. Така направих връзката. Може и да съм омотала нещо, че ми се спеше много. Grinning

# 290
  • Milano
Предвидила си бъдещето Мики😊.
Беше одобрено преди няколко месеца продължението на метрото (М5 лилаво) до Монца - общо 11 спирки, от които 7 в Монца.
Работните дейности ще почнат през септември 2027г. и би трябвало да влезе в експлоатация през декември 2033г.

# 291
  • Русе
Здравейте,
Извинявам се, че предизвиках смут с моите питания. Обещавам ако всичко е наред, после да споделя информация и за други нуждаещи се/ специално за пистата и състезанието/.
Правилно разбрах regina di cuori относно картите. А това, което споделих е маршрута от нашия апартамент - за това има първо метро, после автобус. Simple Smile

P.S. Сардиния я заглеждам отдавна - големи красоти са там. Blue Heart

# 292
Аз съм писала за Монца 2022 г, копирам в скрит текст:

Скрит текст:
Здравейте, септември бях на Формулата - билетите закупих от официалния им сайт, съветвам ви да се абонирате да ви пратят мейл, когато ги пуснат, защото свършват за секунди. Пътувахме с Уиз и нощувките ни бяха в Бергамо (тъй като нямаше нищо останало по Монца/Милано на нормални цени). До Монца пътувахме всеки ден с влак (през час минаваше, пътуването беше около 50 мин. през доста приятни местенца със зеленина), след което се взима шатъл от гарата до самата писта в парка. След като ви стоварят там се върви през парка още към 20-30 мин до първите сектори. Организацията беше повече от ужасна за съжаление, имаше над 350 000 души посещаемост мисля, чакахме по 1 час за проверка на чантите, после още толкова за вход с билетите.. Имаше 2 станции за безплатна вода, на която също се чакаше адски много (тъй като охраната хвърляше шишетата по-големи от 500 мл). Системата за храна също беше недоизмислена, човек се реди по 30 мин на гише да си обмени парите в токени, след което се реди още толкова вече на избрания щанд за храна за да си поръча. Първо реално посещение ми беше на Формулата, затова просто приех, че винаги е такава лудница и не се ядосвах Simple Smile но след това интернет гръмна и с други оплаквания от фенове, че това било най-зле организираното състезания до момента. Ако имате други въпроси пишете лично Simple Smile

Оттогава мисля са подобрили организацията доста, така че пак бих повторила живот и здраве, пък и имам недовършена работа в Милано (да ям Спонтини пица)! Simple Smile

# 293
Здравейте! Следя на няколко сайта прогнозата за времето и се чудя какъв багаж да взимам.В деня на пристигането ни, на 1.09 ще вали доста и се надявам лесно да се ориентираме и намерим апартамента.

# 294
  • Milano
На 03.09.25 от 19.30ч в/пред Palazzo Reale на пл. Дуомо в Милано пилотите на Ferrari Hamilton и Leclerc ще имат среща с почитателите.

Не искам да си представям лудницата...пак.🤦‍♂️

# 295
Здравейте! Следя на няколко сайта прогнозата за времето и се чудя какъв багаж да взимам.В деня на пристигането ни, на 1.09 ще вали доста и се надявам лесно да се ориентираме и намерим апартамента.

Ние вчера си тръгнахме от Милано. Дъждът ни обърка плановете. Не беше толкова интензивен, но достатъчно, че да обезсмисли частично пътувания извън града.
За 01.09. дават 19 мм/м2 за деня, което не е много. Както е разхвърляно по часове, по-скоро ще е ръмеж, евентуално надвечер към 20 ч. ще има леко засилване.

Скрит текст:
Носехме само летни дрехи. Аз си бях взела и едно болеро с 3/4 ръкав и шал, предвидени по-скоро за самолета, ако е по-хладно. Дъщеря ми е студоустойчива, имаше само шал. Температурите бяха приятни, на място взехме чадъри. Аз си носех дъждобран, но с него се чувствах като ходещ чувал за боклук и много спарваше, затова го изхвърлих.

В понеделник в ранния следобед пристигнахме в Бергамо.
Скрит текст:
Купихме си дневни билети за Бергамо от инфо пункта на летището. Дамите там бяха изключително отзивчиви, за разлика от колежката им в Бергамо (инфо пунктът се намира срещу гарата)
Скрит текст:

Оставихме багажа в мястото за настаняване и се отправихме към Città Alta.
Имахме желание първо да отидем до зоологическата и надвечер да се разхождаме из града, но тъй като до там се пътува с два автобуса, а вторият №10 минава на големи интервали, се отказахме.
Горе беше оживено, но не пренаселено. В Pasticceria Cavour 1880 ядохме божествени микросладкиши, а от Carmen Gelato си взехме gelato.
Нагоре ползвахме фуникулярите, а на връщане - автобус, както препоръча Рали.

На следващия ден - вторник, по план трябваше да се настаним в Милано, да се разходим и следобед да отидем до Виджевано, но предвид неблагоприятната прогноза за сряда и четвъртък, трябваше да направим някои размествания. Така че много рано сутринта заминахме за Милано, оставихме багажа на рецепция и по най-бързия начин се отправихме до централна гара. През цялото време се колебаех КЪДЕ да отидем - до Лугано или до Стреза. Не можeх да реша. Просто застанах пред таблото и тъй като следващият влак за Цюрих (експрес) тръгваше след по-малко от 10 минути (в 8:45 ч.), взех билети за него. Служителката беше много отзивчива, насочи ни на кой коловоз да отидем, тъй като оставаха само 5 минути и нямахме време да се оглеждаме и ориентираме.

Скрит текст:
Влакът беше много пълен, с много правостоящи. Поизпразни се чак на Комо, тогава успях да седна.
Пътуването до Paradiso трае час и петнайсет минути (третата гара след минаване на границата). Пристигнахме в 10 ч. До Лугано са още 5 мин.
Благодарение на подробните указания на Rainbow4 се ориентирахме изключително лесно.
Фуникулярът за Monte San Salvatore се движи на интервал от 30 мин. Точно преди нас имаше туристическа група, така че се наложи да изчакаме следващия. Имаше туристи, училищна екскурзия, други, тръгнали с щеките на хайкинг. Горе теренът е за удобни обувки, особено ако планирате разходка по екопътеките. Все пак е възможно качване с детска количка (сгъваема), както и с инвалидна.
Дъщеря ми ползва студентско намаление - редовен билет отиване и връщане 32 CHF, студентски - 25,50 CHF, не погледнах на каква цена пътуват по-малките деца. За тях горе има и детска площадка.

В Лугано е много приятно за лежерна разходка - по крайбрежната алея, минахме парка и стигнахме до "плажа", където имаше къпещи се. До плажната зона има и голяма детска площадка.
В самия град се усеща присъствието на туристи - предимно немскоговорещи, но не е натрапчиво.
С качването до върха и разходката покрай езерото и из града се вместихме спокойно в пет часа.
На гарата в Лугано имахме ненужно забавяне заради служителките на касите за билети, които явно имат българска кръв в жилите.
В 15:10 ч. бяхме на касите за билети, теглиш си номерче като в банките. Следващият експрес беше 15:30 ч., имаше десетина човека преди нас. Т.е. би следвало да се вместим... Да, обаче от 5-6 каси работеха само две, като темпото на работа беше по-зле от това на българска лелка зад гише. Докато чаках, беше обслужена само една жена. На таблото не бе извикан следващият номер. Гледаш служителката как си блее... В този момент влезе едно момче с таблет и пита дали някой има нужда от съдействие. Оказа се обаче, че той няма достъп през таблета до системата. В крайна сметка си взехме билети от машините за регионалния влак в 16 ч. На машините не може да се купуват билети за експреса.

Второ за деня пристигане в Милано, настанихме се вече в хотела и вечерта излязохме в района на Дуомо. Пообиколихме там, отидохме и до фонтана пред магазина на Аpple (Piazza Liberty).
Не е приятно за обикаляне по смрачаване - бездомниците се гласят за лягане, разполагат пaлатките си... Улиците са някак усойни. Прибрахме се малко след 21 ч. в хотела заради тези съображения.

На следващия ден - сряда, се движехме според първоначалния план за вторник. По прогноза дъждът щеше да почне не по-рано от 14 ч. За Стреза обаче не беше добра прогнозата, така че отпадна изобщо Sob

Скрит текст:
Сутринта първо се насочихме към Porta Garibaldi - кулата на Уникредит и вертикалната гора. Наблизо има и малък парк с различни цветя и детска площадка. Люляхме се на люлките Laughing
После пак до Дуомото (не знаех, че вече има забрана да се хранят гълъбите), Кико, закусихме в Starbucks (Palazzo de la Poste ). Площадът отпред Piazza Cordusio обаче е в ремонт. Сградите наоколо са много красиви въпреки пушилката и шума.
https://www.roastery.starbucks.it/

След това продължихме към замъка, позаседяхме се в парка, видяхме Арката на мира и после се насочихме към Università degli Studi di Milano и Giardini della Guastalla. Тъкмо се добрахме до университета, колкото да разгледаме сградата, и ни евакуираха, така и не разбрахме учебна евакуация ли беше, или имаше причина. Giardini della Guastalla е малък парк с пейки, разположени около езерце с риби. Не си заслужава.

Почна да препръсква с около час по-рано от прогнозираното. Трябваше да се насочим към Porta Genova. Голяма гимнастика заради ремонта на М2, но все пак се добрахме до гарата. Билетите за Виджевано са по 4 евро в посока, влакът пак беше след броени минути, но гарата е само с три коловоза, така че е лесно за ориентиране.
Пътуването трае 35-40 минути. И в двете посоки мина контрола, при пътуването до Лугано никой не ни проверява.

Скрит текст:
За Виджевано бях споделяла по-напред в темата информация. Уточнявам адреса на музея на обувката, защото преди беше подаден грешен номер:
Museo internazionale della calzatura "Pietro Bertolini"
Piazza Ducale, 21, 27029 Vigevano PV;
Работно време: 14–17:30 ч.
Вход: 5,50 евро (комбиниран билет за музея + галерия)

От гарата до централната част на градчето (уж с над 60 хил. души, но по-скоро град от селски тип) се стига лесно - пресича се гаровия площад с фонтана и се продължава по via Cairoli, a след това надясно по via XX Settembre. Пристигнахме след 14 ч. Ръмеше. Доста от магазините бяха в сиеста (на връщане вече работеха). На централния площад има заведение. В археологическия музей и в галерията не сме влизали.
Инфо за всички музеи: https://www.vigevanowelcome.it/luoghi-vigevano/musei-vigevano/

Централната част на града е компактна. Музеят на обувката е интересен, но семпъл. Цялата разходка ни отне около 2 часа.
Виджевано е опция, когато желаните дестинации са неосъществими.

Повече информация за двореца, кулата и катедралата - в предишния ми пост за Виджевано.
https://www.vigevanowelcome.it/

Вечерта в Милано валеше. Цяла вечер проверявахме прогнозите за следващия ден за различни градове в обсег от 2 часа път от Милано, но навсякъде даваха стабилен дъжд... Видя се, че няма възможност за нещо извън града, затова почнах да търся какво може да се прави в Милано, докато вали.
Тъй като през 2019 вече сме посещавали основните музеи; Museo Bagatti Valsecchi според иинформацията на Реджина до началото на септември е затворен; за музея на илюзиите отзивите са лоши... все пак се натъкнах на добро предложение, което поне малко да компенсира неосъществената екскурзия до Боромейските острови.

В четвъртък валеше така, че дори не можех да си изпия чая на хотелската тераса, тъй като пръскаше отгоре ми. Закусихме в едно заведение в близост до хотела и се насочихме към Porta Genova - от ЦГ с метро до Porta Garibaldi, а оттам с трамвай №10. Трамваят минава по via Ludovico Ariosto, по която са разположени красиви сгради.
Слязохме и продължихме пеша (валеше, но поносимо) към Armani Silos, където до 28.12.2025 има възможност за посещение на ретроспективната изложба haute couture 2005–2025. Изложбата, лично курирана от Джорджо Армани, проследява историята на линията висша мода чрез селекция от сто и петдесет рокли от четиридесет колекции. Уникални произведения, които демонстрират занаятчийско майсторство, съчетано със скъпоценни материи и изцяло ръчно бродирани елементи.
Скрит текст:
Входът е 12 евро, съотв. 6 евро за студенти.
Изложбата е разположена на общо 4 етажа. Позволяват снимки, но осветлението е силно приглушено, искаше ми се да има малко повече светлина и също щеше да е хубаво да има мостри на платовете, от които са ушити роклите - едва устоявах да не ги пипна.
На последния етаж имаше видео стени, където може да гледаш кадри от различни ревюта на Армани и да откриваш сред тях част от изложените рокли. Доколкото разбрах, някогашните силози се ползват постоянно от Армани, като се представят различни изложби.

Разглеждането на изложбата отнема около час-час и половина.

Скрит текст:
Дъждът се беше усилил, изчакахме да намалее и отидохме в природо-научния музей, където прекарахме 2 часа. Има шкафчета за багаж. Цени: 5 евро, 3 евро за студенти, безплатно за деца.

Музеят е алтернатива при дъжд или прекалени горещини. Не е предвиден за чуждестранни туристи - всички надписи са само на италиански. Не е прекалено голям, но си има от всичко, единствен минус беше, че вътре е като при хладилните витрини в големите супермаркети. Не знам ако влезеш от жега 35 градуса потен, как ще ти понесе. Леко си зъзнехме вътре.
Зад музея има детска площадка и голям парк. Бяха затворени, тъй като беше кално. В непосредствена близост се намира и планетариумът, но не се отбихме, защото бързахме да се приберем пеша, преди отново да завали.
Благодаря на всички, помогнали с мнения и препоръки за пътуването ни и най-вече с напътствия за транспорта.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 14:59 от SamoDiva

# 296
Как сте, Миланезки? В нашата преса пише за бури и наводнения около вас.

# 297
  • Milano
Ние сме последен ден в Сарденя.
Довечера ни е кораба от Олбия за Дженова.
3 седмици само хубаво време.
За последно на плаж в един оазис - Oasi di Biderosa.

# 298
Ооо, звучи страхотно!

# 299
SamoDiva, много хубав пост! Все едно за друго място пишете с тези влакове с правостоящи. Препоръчвам Милано и района през месец май - във влаковете до Лекко даже имаше доста празни места тогава.

Ние хванахме идеално време. Слънчево и топло, но не жега. 24-26 C беше и не валя тогава. На връщане в София си беше направо студ. 12 градуса с дъжд на 26 май.

Май ще ни стане семейна традиция покрай майските празници да ходим в Италия. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт