Милано и Северна Италия - тема 19

• 20 690
  • 513
  •   3
Отговори
# 510
  • където и да е,само да не съм сама
Здравейте!
Върти ми се из глава между Коледа и НГ да отскочим с децата до Бергамо. Та питането ми е, ще има ли къде да уплътним 3-4 дни? Украсено ли е хубаво, базари? До Комо има ли смисъл да отидем?
Ясно ми е, че няма да е с приказната пролетна красота и студено, но все пак ще е различно, а и цените тук навсякъде са уау...

# 511
  • Milano
От поредицата ''любопитни факти'':

Обикаляйки в центъра на Милано могат да се забележат над входовете на някои стари сгради цифри, наред с номера на улицата вдясно.

Това са останките от древната австрийска номерация (наречена още teresiana), защото е по желание на Maria Teresa d'Austria по това време на власт и сина й Giuseppe II.

На 09/11/1786, Giuseppe II - Херцог на Милано, издава декрет с който се въвежда първата улична номерация.
Така на всяка сграда бива даден различен прогресивен номер, започвайки от Palazzo Reale (Palazzo Ducale навремето) с н.1 и 2, Arcivescovado (Aрхиепископия) - където е Музея на Дуомо с н.3 и 4, и т.н. по спираловиден ред към периферията до н.5314.

В декрета се постановява също да бъдат посочени и имена на улиците с главни букви на всеки ъгъл.
Tова довежда до значителни данъчни приходи.

На 26/09/1860 прогресивната спираловидна австрийска номерация, която създава нарастващо объркване поради разрастването на града, е сменена с настоящата улична номерация.
А именно, че всяка улица има своя номерация, която започва от точката която е най-близо до центъра (Duomo) и  четните номера са от дясната страна, а нечетните - от лявата.

Днес беше някаква лудница в Брера.
Камиони пред Пинакотеката, security, народ застанал отзад да чака и гледа.
Входа й затворен и се чува пеене.

Чудя се кво става, викам си това да не е Лейди Гага.

После търся инфо в интернет и ми излиза, че вчера и днес е тук и снимат в Пинакотеката някои сцени от ''Дявола носи Прада'' 2.

Правиха кастинг през септември по време на седмицата на модата за фигуранти в новият филм, част от който ще се снима в Милано през октомври (напр. дефилето на Runaway ), но не знаех точните дати, понеже не се интересувам.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 08:11 от regina di cuori

# 512
Реджи, винаги споделяш интересни неща, благодаря!
   Два пъти съм била в Милано, все от машинки купувахме билети, в метро се возихме, но никъде не видях такива,дето разказвате да дърпат билетите. Една от нас я обраха в метрото де. В този ред на мисли , много е полезна темата, много ценни неща споделяте. Вече ще имам едно на ум.
    Фен съм на Дяволът носи Прада, чакам с нетърпение част 2. А готвите ли се за зимната олимпиада?

# 513
  • Milano
Преминала съм възрастовата граница за това.🤣
Шегата настрана, четох че 70% от съоръженията са готови. Докрая на есента би трябвало да привършат.
Това, което съм виждала аз - олимпийското село е готово, после ще бъде използвано за студентски общежития.
Залата Palaitalia много бързо я строят, почти е готова.
Незнаех, че павилиони 13 и 15 на Панаира ще бъдат използвани временно като зали за хокей за жени, след което - за събития и концерти.

Явно на Централна гара са по-напористи, щом сте ги помислили за персонал.
На другите места просто протягат ръка, ако желаеш да им дадеш билета.

Барба, ще се възползваш ли този уикенд от Дните на FAI?

Сутринта посетих Torre Gioa 22, за първи път отворена за публика, ефективно действаща от 2023г.

Какво казва календарът на едно от бюрата за днешния ден:

Ще го взема като мото.🤣🤣🤣

Общи условия

Активация на акаунт