Отговори
# 210
  • Paris, France
Аз не мисля, че без съществен приток на млади жени от общности с много висока раждаемост в България може да се обърне тенденцията да умират повече хора, отколкото се раждат. Няма държава в света, в която веднъж паднал под 2, коефициентът на плодовитост да се е качил над 2 деца без значителен имигрантски поток. Франция и Ирландия точно така са го увеличили, като става дума за милиони придошли, при това от общности с висок КФ (коефициент на фертилност), каквито в днешно време има само в черна Африка. И дори и във Франция миналата година се родиха с 500 човека повече, отколкото умряха, при положение, че около 150-200 000 родени извън Франция жени са родили тук.

1.8, 1.9 и даже средно 2 деца няма да обърнат тенденцията поради това, че броят на жените в детеродна възраст е много малък и намалява, а българските мъже не си водят булки, които да родят и отгледат децата си в България.

Сливен, Ямбол и Пазарджик са аномалия, свързана повече с етнически особености на населението, отколкото с религия, но и при ромите КФ пада.

А на Борис Джонсън кога му се роди десето дете? С Мъск са Чингиз Хан на новото време.

# 211
Сори, ама хич не искам да си водят жени от общности дето много раждат уж. Държавата може да се понапъне още малко българките да започнат да раждат като даде стимули на жени със средно и висше образование да имат по 3-4 деца. На първо място в София да се строят още ясли, градини и училища, че наличните не стигат до никъде. На второ място да се увеличат детските надбавки и да се дават на всички деца. На трето място да се погрижи за спорт, лагери и т.н за деца от многодетни семейства... Данъчните облекчения са добър стимул, безплатните детски градини - също, но какво ги грее майките, за чиито деца няма място?

# 212
Детето е девето. Родило се е на 21 май т. г.: https://www.vesti.bg/lyubopitno/boris-dzhonsyn-stana-bashta-za-deveti-pyt-6229317.

# 213
  • Paris, France
Скрит текст:
Сори, ама хич не искам да си водят жени от общности дето много раждат уж. Държавата може да се понапъне още малко българките да започнат да раждат като даде стимули на жени със средно и висше образование да имат по 3-4 деца. На първо място в София да се строят още ясли, градини и училища, че наличните не стигат до никъде. На второ място да се увеличат детските надбавки и да се дават на всички деца. На трето място да се погрижи за спорт, лагери и т.н за деца от многодетни семейства... Данъчните облекчения са добър стимул, безплатните детски градини - също, но какво ги грее майките, за чиито деца няма място?

Съжалявам, но увеличаване на детски надбавки и места в детски ясли и градини не е достатъчен стимул работеща жена, която и второ дете не иска, да роди трето и четвърто. Средностатистическата българка едва ли ще започне да има по 3, че и 4 деца през този век или следващия. Къде да ги строят тези градини и училища в София и нали и персонал трябва?

Във Франция и Швеция това с надбавките и детските ясли и градини е пробвано още преди век и не работи. От надбавките, помощите и градините са се възползвали хора, които и без това са щели да имат по 3, 4 или 5 деца.

Във Франция започват трайно да се раждат по-малко хора, отколкото умират още през 1935г. Никакви помощи тогава не са помогнали и отварят границите за поляци, италианци, испанци. До 1944г са на отрицателен естествен приръст, след което докарват население от колониите за възстановяване на разрушеното от ВСВ, 2-3 милиона влизат от Алжир през войната и след независимостта им, продължават да прииждат милиони и дори и с прииждащи от държавите с най-висока раждаемост в света, КФ не се е качил от 1970те над заветното 2.1 деца на жена и в момента е към 1.6 и пада. Ако ти е интересно, иди на Vital Statistics и гледай live births колоната!

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_France

Ако това, което предлагаш работеше, щяха да се раждат деца в Сингапур, Норвегия, Франция, Куба, Унгария, а в Нигер, Мали, ДР Конго, Нигерия и Сомалия да нямат над едно дете, защото нито помощи им дават, нито места в детска градина, нито жилище. Обаче е обратното. Хората възхваляваха Орбан за опростяването на кредита при повече деца, но унгарките в момента, дори с въпросните политики, имат по-малко деца от българката, по 1.38. Имало е покачване до 1.6 след въвеждане на политиката, което е смешно и не решава въпроса с липсата на работна ръка и деца. Поне половината унгарки трябва да родят по още едно дете за да се .... намали намаляването.

Те моите баби не са искали две или 3 деца, аз ли да ги искам? Къде ще дяна 3 или 4 деца и как се намира и купува апартамент с 4 или 5 спални? Ние с 3 едвам намерихме.

А защо не искаш жени от общности, дето раждат?

Мерси, Radilena 💐. Обърках се за Борис. Дано той да си ги знае!

# 214
Работи, работи. Когато се дадат привилегии на семейства с 3-4 деца, когато работещата жена е спокойна, че може да се върне на работа, защото детето й е прието в ясла или детска градина, когато майка, родила 3 и повече деца има право да се пенсионира десет години по-рано...

# 215
Невена, ясно е, че в Европа населението застарява и умират повече хора, отколкото се раждат. Това няма да се промени скоро. Исках да кажа, че и в България, и в много европейски страни има немалък брой многодетни семейства сред всички слоеве на обществото. И религиозни, и нерелигиозни.

Разбира се, има и огромен брой бездетни хора.

# 216
  • Paris, France
Работи, работи. Когато се дадат привилегии на семейства с 3-4 деца, когато работещата жена е спокойна, че може да се върне на работа, защото детето й е прието в ясла или детска градина, когато майка, родила 3 и повече деца има право да се пенсионира десет години по-рано...

Ами във Франция е имало такива привилегии. Свекърва ми се е пенсионирала на 50г като майка на 4 деца. Като държавен служител са и плащали самолетните билети от Париж, където работела, до карибския остров от който е на всеки две години. 100% от цената на билетите са поемали за всичките и деца, нея и съпруга и. Имали са и детски надбавки, и помощ с наемане или закупуване на ведомствени жилища. По някое време и прането и сушенето на пелени е поемала държавата. В доста добър стандарт са живяли за професиите и часовете, които са работили. При същите тези закони, обаче, едната и сестра е избрала да остане бездетна, а другата има 3 деца (1+ близнаци). Единият брат на свекъра има 2 деца по същото време, а другият почина на 90г бездетен. Дъщерята на свекървата има едно дете, като когато е била на 20-30г, законите за пенсиите и надбавките са били подобни. Тя е избрала образование в САЩ, емиграция и едно дете. Братът на моя мъж има 5 деца. Не е получавал надбавки, нито ще се пенсионира по-рано. Е, едно от децата никога не е живяло във Франция, други 2 заминаха за САЩ, но деца си има човекът. Другият му брат умря бездетен. Не е искал брак, нито деца. Въпрос на избор.

С 3 или 4 деца не знам дали щях да доживея пенсия 🤣. Спокойствието да се върнеш на работа не осигурява спокойствие след работа. Тези деца трябва да се прибират от градина, да се хранят, поят, да се учи с тях, да се къпят и приспиват всяка вечер. Аз не работех дълго време след раждането на децата, но трето или четвърто не бихме имали в никакъв случай. Две едвам отгледахме. Беше ме страх да не се случи нещо с мъжа ми докато бяха малки (или с мене). Щях да загина сама с две деца. С три или четири не ми се мисли как щях да се оправям сама. Нямаше да мога и не става дума за финанси.

Ти гледаш само финансовата или икономическа страна на децата, но не допира само до това. В развитите държави много малко жени искат повече от 1 или 2 деца.

Ако е до финанси, в богатите арабски държави местното население не плаща данъци, в Кувейт не плаща ток и вода, жените не си пипват децата, камо ли да ги гледат, имат си детегледачки, чистачки, шофьори и пак рядко раждат над 2 деца. Кувейтски състудент на децата ми има 3500€ месечна стипендия от тяхната държава, която им плаща образованието по целия свят, стига да ги приемат. На майка си е единствено дете. Със всичко това в Кувейт в момента се падат по 1.5 деца. Катар по 1.7 и Бахрейн са на 1.8. В ОАЕ имат по 1.2-1.3 деца. В КСА имат по 2.3, но и там имат все по-малко деца. Разбира се, богатите шейхове могат да имат и по 30 деца от 25 различни жени, но това не променя факта, че с развитието и образованието жените избираме все по-малки семейства.

Та, не мисля, че ранно пенсиониране, места в ясли и детски градини ще увеличат броя деца, които жените искат да имат до такъв, при който да има естествен прираст.

# 217
България не е Франция и при нас ще проработи, ако е държавна политика. Все пак, повечето семейства у нас са с по две деца.

# 218
Mama Ru, никаква политика няма да проработи.
Промени се светът. Хората искат време за себе си, за хобита, за пътуване и т.н.
Децата освен пари и градини са и време.
Около мен е пълно с хора с възможности и жени домакини, т.е. нямат проблем с пари и кой ще гледа детето, но са масово с 1 дете.
Живеем в свят пълен с лесни пътувания и забавления и идващ с пълна сила изкуствен интелект, който ще замени част от хората.
Не са необходими деца на килограм за да има работници.

# 219
Естествено, че има една категория хора, които имат по едно дете, за да му осигурят всичко е да имат време за себе си както казваш. Но има доста повече хора, които биха искали повече деца, но нямат стимул. Нацията се запазва с вторите. За да има прираст трябва да се раждат по три деца на двама родители. Американците по колко деца имат средно?

# 220
  • Пловдив
И аз мисля, че няма да проработят особено мерките - маса хора смятат повече от едно дете за "деца на килограм", други си правят по две деца, без да чакат да им отпуснат детски за мотивация. И да има някои, при които някоя мярка ще наклони везните, ще са единици. Както навремето някои правеха трето дете с повод - да им "дадат" жилище по-бързо, но това са хора, които и иначе биха гледали трето дете, а не го смятат за пречка за пътувания и пълноценен живот на килограм.

# 221
Мама Ру, американците са не много добър пример, там имат по повече деца, но има много регириозни групи, много нискообразовани групи и групи с много богаташи.
Във фирмата в която работя има клон в щатите и от хората с които общувам никой няма повече от 2 деца. Вяро че се почти няма хора само с 1 дете.

Също споделям, че ако хората имаха повече ресурси няма да имат пропорционално повече деца.
Около мен 90% имкаха деца по-късничко за да попатуват, да си купят апартамент, да поживеят. На по 37-40 г имаше доста хора с първото си дете.. от там на къде да продължаваш? На кого му се занимава?

Децата са най-прекрасното нещо в живота ми, но е толкова работа.. и аз не бих имала повече

# 222
Сори, ама хич не искам да си водят жени от общности дето много раждат уж. Държавата може да се понапъне още малко българките да започнат да раждат като даде стимули на жени със средно и висше образование да имат по 3-4 деца.

Докторите - по 5 деца, доцентките - по 7 и т.н...

Държавните стимули са от значение за нискообразованите, за уязвимите групи. При другите решенията за брой деца се влияят от съвсем други неща.

# 223
Мен това, което ме спира да имам повече деца от една страна наистина е липсата на ясла и градина, но от друга и честите боледувания. Ако имам 4 деца под 10 години (примерно). Една седмица ще съм на работа една седмица ще гледам болно дете. Накрая ще ме изгонят. Не съм кариеристка, но искам да работя и да имам собствени пари. Това е проблем, който наистина не виждам как може да се реши, освен ако няма баба под ръка, но ние нямаме. Другото е от естетическа гледана точка. Бременността доста променя жената, а пък всички искаме да изглеждаме добре, не говоря за топ модели, но да се харесваме ние самите. Мен лично тези неща ме отблъкват от идеята да имам повече от 2 деца.

# 224
Чудя се как съм жива, като чета такива теми Simple Smile Като ги има децата, винаги се  намира вариант. Разбира се, на първо място трябва да имаш желание. Да се говори "по принцип" е странно, понеже на всички семейства животът е различен.

Винаги може една жена да изглежда добре, колкото и деца да има. Единственото условие е да не преяжда редовно.

Общи условия

Активация на акаунт