Отговори
# 105
Не греши, да. Греши човекът, с опитите си за оцеляване в заобикалящата го среда. Да не отварям тема как се променя болестният фон през няколко години. Живеем дълго, в болести и с лошо качество на живот. Голям успех, няма що!

# 106
  • София
Авторката не дава съвети за спане, а казва, че има хора, които за нищо отговорно не стават. И то си е така.

# 107
  • Paris, France
Скрит текст:
Невена, за диабетиците не си права. Преди 30 години някъде имах съседи, младо семейство. Той беше с инсулинозависим диабет, тя - медицинска сестра. Имаха малко дете, което от двегодишно беше с инсулинозависим диабет. По наследство. Жената е знаела за риска, но е решила да роди и детето е изтеглило където клечка. Дано да е добре.
От клипа, жената не е толкова стара, май е някъде на 36-38 години, мъжът е доста по-голям от нея. И аз нямах сили да изгледам цялото предаване. Тази жена НЕ става за родител. И доколкото чух, не е искала детето. Тя не съжалява за детето, не изпитва тъга. С децата ми тъгувахме много повече по изчезналото ни коте, аз изпитвах и още изпитвам вина, че го оставих в хотел за животни, за да отидем за четири дена на море, но тя за мъртвото си дете не изпитва нито вина, нито тъга. Във фб група майки, чиито деца може би наистина са починали при раждането (недоносени например) и то през 70-те години на миналия век, не вярват, че децата им са мъртви и ги търсят като откраднати и продадени за осиновяване. А тази жена просто потриса с безразличието си.

Примерът с диабетика нищо не доказва, но аз продължавам да твърдя, че хората с автоимунен диабет са по-ниско фертилни от средностатистическия здрав човек.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23011355/

Зная, че антителата, които увреждат произвеждащите инсулин клетки в задстомашната жлеза увреждат и сперматогенезата. В миналото са се женели млади. Първи братовчед на майка е с диабет Т1 от ранните 20г. Жени се след казарма, ражда му се дете, жена му е бременна с второто като се разболява. Ако не е бил женен е щял да види зор и жена да намери. Жена му нищо не правеше за него и свекърите ги отглеждаха. Дъщеря му има две деца, родени до 21г възраст, но синът му разви друго автоимунно заболяване и е сам и без деца. Знаеш, че по нашите географски ширини, но и другаде, родителите искат здрав партньор за децата си и жена трудно се навива да ражда от хронично болен.

Децата на стари родители също не са успешни възпроизводствено. Е, не всички. Това ми го натъртваше майка.

Не може да е на 36-38г. Доста по-стара изглежда жената, над 50г, а мъжът ми прилича на 70-80г. И каквито и да са, все пак имат две деца (според коментарите. Не изгледах целия клип).

Добре, тя не разбрала. Може да е била в перименопауза, с дълги периоди аменорея. Факт е, че колежки, съседи, мъжът и, децата им също не са разбрали. Отчуждаване, капсулиране, живот в техен си свят. Околните не обръщат внимание. Тъжно е.

# 108
Пенка е била на 38, като е родила, мъжът на около 60.

# 109
Леля ми роди на 50..

# 110
Всички сме виждали поне един човек, който очевидно не е роден да бъде родител, но по някаква причина има деца. И не става въпрос за някаква драматична история или неочаквана ситуация, а просто за хора, които нямат грижа, внимание и отговорност.

Каква е логиката да създадеш живот, ако нямаш намерение да го гледаш? Ако не си готов да поемеш отговорността и да се развиваш заради детето?

Защо някои хора просто „присъстват“ като родители само по документи, без да дават нищо истинско? Какво се случва с децата им?

Споделете мислите и опита си – има ли оправдание за това или е просто безхаберие?

На първо четене, в днешния свят, в който живеем, деца се правят за пари. Някои златотърсачки си мислят, че раждайки дете на Господин Х, ще го задържи и ще е финансово обезпечена до края на дните си.
Отдавна се загубиха ценностите в семейството.

# 111

Моя колежка роди на 51, трето дете, непланирано. Гледа си го много добре.

# 112
Ами то вече масове децата се раждат от "по-възрасни". Хората между 20-30 години рядко мислят за деца. Да не говорим, че масово се женят след 30. Някога да имаш първо дете след 30 е било странно, а след 35 вече са се водили възрасни за деца. Сега хората на 35 почват да мислят за първо дете. Не знам дали това е причината за ръста на деца с увреждания, но е факт, че училищата са пълни с такива.
Не съм много съгласна, че хората с хронични заболявания не са желани. Да, ако е някой с СПИН разбирам. Но масово хората имат заболявания от ранна възраст или вродение. Хората с диабет и инсолинова резистентнсот са супер много пък всички се женят. Жени са с ендометриоза, поликистозни яйчници и т.н., което възпрепядства забременявабето, но не са останали сами и те си намират мъже. Примери много. Не мисля, че хората избягват хронично болните.

# 113
Училищата са пълни с деца с увреждания, всъщност с обучителни затруднения са по-често, защото преди имаше помощни училища и интернати, които бяха закрити. Част от тези деца могат да бъдат част от обществото и трудовия пазар, други са обречени да са зависими цял живот.
В стария блок от 17 апартамента бяхме три семейства, в които имаше дете на възрастни родители, а говорим за жени, родили 70-те, началото на 80-те на 40-43 години без асистирана репродукция, в единия случай беше второ раждане. Но да, раждане след 35 преди 40-50 години беше далеч по-рядко отколкото е сега.

# 114
  • Пловдив
"...защото преди имаше помощни училища и интернати, които бяха закрити..."
Да, а също и защото сега се поставят диагнози на леките случаи, които преди щяха да са "по-бавнички" или просто двойкаджии, или "странни".

# 115
Не е заради това. Гледа ли днес новините?

# 116
Не е заради това. Гледа ли днес новините?
Не. Може ли линк към това, което имаш предвид?

# 117
А може ли в резюме, без линк.

# 118
Има и много родители, който не дават детето да бъде под името СОП. Има деца, които очевидно са СОП, но родителите отказват да го приемат. Най-интересното е, че решават да ги пишат СОП преди изпитите в 7 или 12 клас, защото има допълнително време за изпитите.

# 119
Отказват, ако е лек случай, защото започва тормоз над детето от страна на съучениците и / или пренебрегване от страна на някой учител. Отделно, че ресурсните могат да помагат повече или по-малко ефективно само на деца на качествени оценки и редуцирана програма. То и за 2 часа седмично повече от един път БЕЛ и един път математика друго не може да се покрие. От пети клас нагоре самият ресурсен може да не се чувства уверен, че разбира материала по математика, а от 9 клас вече съвсем не може да помага но друго освен по БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт