Джобни пари

• 4 486
  • 116
  •   1
Отговори
# 90
В книжарницата до нашето училище има повече джунджурийки отколкото книжарски стоки, рестото от лавката се оползотворява там, пълни боклуци им продават.

# 91
И при нас - 4. клас - даваме по 3лв./ден. Детето не е ящно и редовно си купува някакви малки играчки от лавката. Даже се чудя защо продават всякакви малки играчки(като желе, топче и др.!) в лафката в училище. За справка: за гр. София
Напълно съм съгласна, но едва ли скоро ще се упражни някакъв контрол.
В училището на децата ми се проведе родителска среща, на която се проведе инструктаж в училище да не се влиза и да не се играе с подобни желета и топчета, защото имало случай на цял клас с купени топечета, тип желе, и ги хвърляли по стената. Голяма част от тях не могли да се отлепят. Общо взето моите малчугани въобще не купуват подобни неща. Иначе всеки път има давам различно, в зависимост от това дали след училище ще ходят някъде с приятелчета, дали ще имат извънкласни дейности и т.н.
Когато искат книга или нещо по-специално, разбира се, давам.

# 92
С известно неудобство споделям, че давах по 5 лв джобни на току що завършилата ми дъщеря. Стигаха за кафе ( от машина), бутилка вода и някаква закуска.
Изобщо не бива да се чувствате неудобно. Важното е, че детето не е гладно и жадно. Реално погледнато на дете на тази възраст до 10лева могат да се вместят основните нужди, всичко друго е "харчлък" 😁
Но всеки се простира според чергата си.

# 93
  • here and now
Моята е на 14 . От две години е с бюджет -50 лв седмично. Харчи по 5, останалото спестява. Преди това имаше в себе си между 5 и 10 лева, ако паднат под 5 ѝ допълвах до 10. Случвало  се е и месец, два да ѝ стигнат. Закусва вкъщи, носи си вода, обядва вкъщи.

# 94
Аз давам 70 лв на седмица на 17 годишен,ми стигат му.Не си носи храна,купува си.Не пуши.Моите джобни не са 40 лв на ден,нито на баща му.Аз не виждам какво може да се изяде и изпие за 40 лв ,за един ден!

# 95
  • гр.Пловдив
Петокласник със занималня са,по 40лв за седмицата  давам или таван 50 лв,да има и за уикенда някое левче за семки/сладолед..Мързи го да си прави сандвичи или да му слагам в кутия,в близост до училище има Бързо хранене,взимал си таратори,кюфтета и салати ,от сандвичите обича триъгълните eat&go

# 96
Ооо то и моя го мързи чак го боли, ама като няма какво да яде в училище носи доста често.

# 97
10 лева за деня е приемливо  за 5- 6ти клас като до 4ти клас имат стол и по 3-4 лева за деня са достатъчни ако се пращат и неща от вкъщи . Детето ако е цял ден на училище по-добре да има парички в него, но като трябва за ги харчи разумно.

# 98
Аз това с 40лв за джобни не го вярвам. По-вероятно е да е усреднен общ разход за лични нужди на детето на ден, ако сложим карта за трандпорт(ако не е безплатна), някой урок по АЕ, спорт, подарък за рожден, ден на приятелче и така излиза"ами даваме му 40лв на ден" и в някакъв смисъл може да е вярно. Но не и в контекста, в който е описано в първия пост. Има такива хора, изхвърлят се и не че лъжат, а преинапаеат информацията.
За стола-не зная има ли и др такива случаи, но в училището на детето не можеше да се ползва, ако не ходиш на занималня. А моето не ходеше. В 6,7 клас се е случвало да се върне към 15ч от училище, дори по-късно и тогава обядваше при майка ми, защото няма къде. Кутии не съм приготвяла, защото суха храна всеки ден не ми е здравословно. Но той беше зло яд, издържал без храна до 15ч.Рядко съм правила сандвич, намирала съм ги после по шкафове мухлясали. Но ако едно дете се храни нормално, може и да се съберст(ако няма стол) приблизително да не е 40лв,ама поне 20.

Сега синът ми е студент, давам му 50лв на седмица,джобни.Обаче,ето вчера, ако броя че му купих билет за 40лв за театър, а за след няколко дни още един за 30лв, ако му сметна дрешките, наскоро допълнителни консумативи за чертежи, както и понякога "Мамо, намаля ми бензинът",(който инсче се купува от джобни, не шофира всеки ден) ще излезе, че ги минавам на ден тези 50лв,които инсче давам на седмица.

И в случая така, най-вероятно са усредними личните разходи на детето извън семейната издръжка.

# 99
То ако вземем да дмятаме и дрехи, обувки, школи, уроци, екскурзии, посещения тук-там аз ще си замълча, че ще съм следващата дъвкана във форума 50 страници... аз под джобни разбирам парите за деня, с които хапва и пие нещо. Другото си е отделно и си е издръжка на месец, не джобни.

# 100
Ясно е какво значи ‘джобни пари’ за един ученик - парите, които му се дават в началото на седмицата, месеца или както сте се уговорили. Ако тръгна да смятам на сина ми частното училище (такса + учебници + униформа + тетрадки, химикалки + стол + екскурзии), тренировките и уроците по български, всякакви забавления като кино, театър, концерти, рождени дни, картинг, ваканции, ….

За студент може би е друго. Когато аз бях студентка, получавах джобни пари, но майка ми не ми купуваше вече дрехи, обувки и подобни. Купувах си аз от стипендията, събрани пари от РД примерно и работата през лятото като продавачка и през учебната година като чистачка на входа ни. И ползвах градски транспорт. Още нямам студент - като имам, тогава ще го мисля. Макар че синът ми отсега е категоричен къде и какво и ще учи.

# 101
  • София
Студент и десетгодишно не бих сравнявала. Студентите имат доста повече разходи. Друг е въпроса, че масата от студентите около края на втори курс почват да търсят и стажове и веднага щпм намерят, нуждата от джобни изчезва. А и не на последно място - това са пълнолетни хора, а не деца.

Аз приемам това, което е написано за абсолютната истина. Ама ако на детето са дадени 40 лв, 30, от които  са за урок по английски за деня, то джобните са 10 и това не е чак толкова смущаващо.

# 102
Аз това с 40лв за джобни не го вярвам. По-вероятно е да е усреднен общ разход за лични нужди на детето на ден, ако сложим карта за трандпорт(ако не е безплатна), някой урок по АЕ, спорт, подарък за рожден, ден на приятелче и така излиза"ами даваме му 40лв на ден" и в някакъв смисъл може да е вярно. Но не и в контекста, в който е описано в първия пост. Има такива хора, изхвърлят се и не че лъжат, а преинапаеат информацията.
За стола-не зная има ли и др такива случаи, но в училището на детето не можеше да се ползва, ако не ходиш на занималня. А моето не ходеше. В 6,7 клас се е случвало да се върне към 15ч от училище, дори по-късно и тогава обядваше при майка ми, защото няма къде. Кутии не съм приготвяла, защото суха храна всеки ден не ми е здравословно. Но той беше зло яд, издържал без храна до 15ч.Рядко съм правила сандвич, намирала съм ги после по шкафове мухлясали. Но ако едно дете се храни нормално, може и да се съберст(ако няма стол) приблизително да не е 40лв,ама поне 20.

Сега синът ми е студент, давам му 50лв на седмица,джобни.Обаче,ето вчера, ако броя че му купих билет за 40лв за театър, а за след няколко дни още един за 30лв, ако му сметна дрешките, наскоро допълнителни консумативи за чертежи, както и понякога "Мамо, намаля ми бензинът",(който инсче се купува от джобни, не шофира всеки ден) ще излезе, че ги минавам на ден тези 50лв,които инсче давам на седмица.

И в случая така, най-вероятно са усредними личните разходи на детето извън семейната издръжка.
Нищо от посоченото не е лъжа, защото по причини, които не смятам да споделям, се наложи за кратко да живеем в дома на братовчедка ми и съм го видяла с очите си. Не виждам смисъл в това да лъжа или да преиначавам информация. Каква би била целта ми? Недоумявам, след като самата аз нямам тази финансова възможност....

# 103
Не става въпрос за лъжа, а за некоректно представени данни от този, който дава джобните. Казва 40 лв, но не казва какво влиза в тях.
Джобните са си джобни, но зависи къде и по колко детето се храни, родител ли плаща езици,спорт или дава на детето тази сума да предаде(и аз така съм правила), само ли си купува детето някои дрешки, консумативи за училище или отделно му се пазаруват. Идеята е, че всеки влага различни разходи в понятието"джобни"

# 104
Не става въпрос за лъжа, а за некоректно представени данни от този, който дава джобните. Казва 40 лв, но не казва какво влиза в тях.
Джобните са си джобни, но зависи къде и по колко детето се храни, родител ли плаща езици,спорт или дава на детето тази сума да предаде(и аз така съм правила), само ли си купува детето някои дрешки, консумативи за училище или отделно му се пазаруват. Идеята е, че всеки влага различни разходи в понятието"джобни"
Тези 40 лв са чисти за детето, всичко друго му е платено, карат го и го взимат, храната е осигурена.

Общи условия

Активация на акаунт