Проблемен сън при дете на 2г9м

• 444
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте,
От известно време дъщеря ми започна да спи много кратък нощен сън. Тя е на -2г9м.
Ставаше сутрин в 07:30-08:00, закусва, играем, разхождаме се и обядва. Не мога да я сложа да спи преди 14ч. Спи до 16ч.и вечер до 22-22:30 е страшна борба и така месеци наред.
Една вечер баща ѝ, с цел да заспи по-бързо искаше да я сложи на нашето легло и от тогава (2 седмици) положението е бякакъв ад. Заспива на нашата спалня, местим я, буди се и отново е при нас. Ако всички спяха, щях по някакъв начин да се съглася, но тя не се чувства добре при нас, дори в леглото да е останал един нас двамата  с баща ѝ.
Междувременно тръгна на градина и това я травмира още повече- заспива пак при някой от нас, но нощния сън е накъсан и се буди много. С рев, сълзи, говори несвързано и никой и нищо не може да я успокои. Ясно е, че като не спи по цяла нощ, няма как да се адаптира в градината и изобщо да ходи. Излишно е да казвам, че обедния сън също е под всякаква критика, преуморява се, вечер пак не заспива на време и сме в един омагьосан кръг.
Има ли някой в подобна ситуация? Как се справяте?

# 1
Здравейте,
От известно време дъщеря ми започна да спи много кратък нощен сън. Тя е на -2г9м.
Ставаше сутрин в 07:30-08:00, закусва, играем, разхождаме се и обядва. Не мога да я сложа да спи преди 14ч. Спи до 16ч.и вечер до 22-22:30 е страшна борба и така месеци наред.
Една вечер баща ѝ, с цел да заспи по-бързо искаше да я сложи на нашето легло и от тогава (2 седмици) положението е бякакъв ад. Заспива на нашата спалня, местим я, буди се и отново е при нас. Ако всички спяха, щях по някакъв начин да се съглася, но тя не се чувства добре при нас, дори в леглото да е останал един нас двамата  с баща ѝ.
Междувременно тръгна на градина и това я травмира още повече- заспива пак при някой от нас, но нощния сън е накъсан и се буди много. С рев, сълзи, говори несвързано и никой и нищо не може да я успокои. Ясно е, че като не спи по цяла нощ, няма как да се адаптира в градината и изобщо да ходи. Излишно е да казвам, че обедния сън също е под всякаква критика, преуморява се, вечер пак не заспива на време и сме в един омагьосан кръг.

При нас положението е същото. Моята дъщеря е на 2г и половина и много трудно заспива вечер, направо си е борба да я сложижим да спи. До скоро си спеше много добре, заспиваше към 8 и така до 7 сутринта. Но вече не. Всяка вечер си е борба да заспи. Мисля, че дневият сън и идва много и също и дългият ден и оказва влияние. При нас помага ако спи обеден сън по-рано-към 13:00 и да  не е много дълъг. Най-добре е ако не спи на обяд, но е  много кисела . Мисля, че идва времето да пропускаме дневния сън, но никак не ми се иска.

# 2
Синът ми ставаше в 8, лягаше в 22-23 и не спеше на обед (спря да спи на 2г).
Дъщеря ми ставаше в 7, лягаше 21-22 и спеше по час на обед.
За градина ставаха в 6 и двамата - лягаха към 21-22...
Не виждам драма с часовете за лягане/ставане? Нормално е да има напрежение и безпокойство, докато се адаптира в градината..

# 3
Според мен вече няма нужда от дневен сън. Да изкара до към 19 и да ляга за нощен. Късният следобед след 17 ще е кисела, ама това е.

# 4
Защо не пробвате без обеден сън. Детето вече е голямо и може да му идва в повече. Нали ходи на градин Там би трябвало да се уморява доста от играта с децата и да се връща изтощена. В никакъв случай не я слагайте във вашия креват, че после ще спи при вас до 7 години. Опитайте се да я откъснете малко от вас, тя не е бебе. В крайна сметка всичко е период и скоро може да отмине.

# 5
В периода на адаптация и моята дъщеря се будеше често, говореше несвързано, плачеше, искаше вода и какво ли още не. След около месец, когато свикна в градината, това премина и дори сама поиска да си спи в леглото.
Според мен в момента не е удачно да променяте драстично режима, по скоро опитайте да осигурите максимално спокойствие вкъщи, защото със сигурност се напряга достатъчно в градината. Засичайте долу горе 12 часа разлика между ставането сутрин и лягането вечер, дрямката е ясно че не може да отпадне щом ходи на детска. Например, ако става в 7 сутринта, приемаме че има около 2 часа дрямка, значи до към 21/21:30 трябва да е в леглото. Не я преуморявайте и навън по площадките, повечко вкъщи с играчките, тихи игри вечер и търпение.

# 6
И аз не разбирам защо трябва да спи следобед, ако не иска? В градината е едно - там няма искаш-не искаш, всички лягат ... но вкъщи и ако няма от какво да се измори дори, малко ми е странно да се спазва такъв режим и вечер да няма заспиване.
Отучвайте да спи в леглото ви също.

# 7
Слагайте я по-рано за обеден сън. Ако в градината лягат в 13:00, слагате и вие тогава. Ако до 14:00 не е заспала, без обеден сън в този ден. На следващия ще заспи.
Важно е режимът вкъщи да е близък с този в градината, за да и е лесно там да заспива.
И моята е на такава възраст, преди градината не можех абсурд да я сложа толкова рано, сега 12:30-13:00 най-късно е заспала. Вкъщи спи най-много час и будя, за да легне вечер 22:00-22:30.
В градината спи под 1 час ама не им дават да стават и лежи 3 часа, вечер заспива към 23:00.
Сутрин ако до 08:00 не стане я будя. Най-често обаче сама се събужда още към 7:00-7:30

# 8
В градината ги бухат в леглата още към 11:30... И до 15:30 легнали - кой спи, спи...
След това вечерта вкъщи купон 😁

# 9
В нашата ясла  даже до 16 ги държат по леглата… Иначе при моят син на същата възраст нещата се подобриха, като спрях дневния сън. Няма нужда от него и през нощта спи по-дълго и по-добре без дневен сън.Когато е вкъщи не го карам да спи, имало е дни, в които сам си ляга и се заспива следобед, но за последните 10 дни се е случило веднъж. Дори в яслата не винаги заспива (сутрин става в 6, когато е на ясла) ако не е спал там, в 21 е отнесъл плувката. Ако си е поспал в яслата някой път и след 23:30 заспива и сутринта ставането е с рев и тръшканици, така че определено предпочитам да не спи през деня.

# 10
  • София
Здравейте,

Според мен доста обеден сън има детето. На тая възраст и без това нямат умора и с този сън съвсем. Имам дъщеря на 2г.7м. и почването на ясла за нея беше доста стресираш период като се будеше с плач или пък не можеше да заспи или ставаше страшно рано сутрин. Може винаги да се посъветвате и с консултант по детски сън.

# 11
При нас е подобно, но не е виновна яслата. Всяка вечер се буди по 4-5 пъти с плач и викове. Нищо не иска, нищо не я боли, но това е от ден едно. Сега вече е на 2.7г и промяна няма....

Общи условия

Активация на акаунт