На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 49

• 59 816
  • 605
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
Това ми напомня на последното ми посещение в Одрин, в което за първи път се возех на ГТ. Изречението "Уважаеми г-н бей шофьор, стига ли този автобус до МОЛ "Ераста" беше сведено до: "Ераста вар? Вар. Карта вар? Вар". Само с "йок" и "вар" се разбирам. А, и вълшебните думи "индирим" и също "чок тешекюр" Joy

# 601
  • Варна
Хаха, да. Вълшебни думички. И аз толкова го владея.
И последно да се посмеете, че разводних темата. Преди години сме за първи път в Турция с цялото домочадие. Дъщеря ми тогава първа година в езикова гимназия, разбирайте "много знаеща" 🤣. Объркахме пътя нещо и тя слиза да пита някакви хора на улицата как да стигнем за където сме тръгнали. Английски -йок, немски -йок, руски- йок. С мъжО гледаме отстрани сеир. Тя се ядосва, че не може да се разбере и си говорим. Дойде единият мъж, пита от къде сме, като чу България, ни упъти на малко развален български на къде да караме. 🤣

# 602
В Одрин от много години има курсове по български, в двора на българската църква се провеждаха, които са много популярни сред турците и масово по-младите, които работят по магазини и хотели, са ги посещавали. Навсякъде, ако държиш да говориш на български, ще ти извикат някой служител, който е карал курса. Повечето говорят зле, но разбират всичко.
При всички положения обаче е добре да си харесате и инсталирате някое приложение за превод на телефона.
Google Lens също е много удобно - снимаш с камерата някакъв текст и веднага ти го превежда. За етикети на стоки, менюта и всякакви надписи е супер.

# 603
На мен ми се е случвало в магазин баща да праща сина си да ме обслужи, като ми казва да говоря на български, за да може синът да си упражнява езика.
Никога не съм се притеснявала, че ще остана неразбрана, гладна, жадна или на улицата. Хората като разберат какво искам да кажа, повтарят думите на турски и ги запомням.
Пример: кафе без захар не "шекер йок", а "шекерсиз". И следващия път казвам както трябва.
Така де, няма да сА излагаме, я😆

# 604
  • Бургас
От етикетите що турски думи научих... Но не и без страдание - докато разбера, че aci е люта, а татлъ - нелюта пиперкова паста ...

# 605
Здравейте! Четох назад в темата, но е коментирано скоро. Търся съвети, защото ми предстои ремонт и обзавеждане на апартамент за отдаване под наем. Търся бюджетни неща. Ако някой скоро е пазарувал такъв тип неща може ли насоки? През 2024г купувах от Ert Yapi markt в Чорлу гранитогрес и обзавеждане за баня и цените бяха изключително добри в сравнение с тукашните. А от Одрин купувах пердета, също на много добри цени.
Гледам, че бяха оставени координати на магазини за ламиниран паркет. Какви са цените там?
Като цяло ще съм благодарна на всякакви насоки, тъй като скоро не съм се интересувала, а бих искала с едно ходене за 2-3 дни да обиколим и поръчаме всичко, което там ще е по-евтино.

Общи условия

Активация на акаунт