Затрупване с книги

• 2 495
  • 65
  •   1
Отговори
Здравейте, мамчета!
Бих искала да попитам всички вас какво правите с вече прочетените книги. Аз имам толкова, толкова много. Пробвах да продавам по интернет, но нещо не ме бива за тази работа. Някои книги подарих, други дарих ..но пак имам много. Тук не говоря за специализирана литература, а за прочетени романи.
Та, да си дойдем на думата. Вие как процедирате?
Благодаря ви предварително за споделените идеи.
#BGMammaЧете

# 1
И аз имам много книги у дома и като цяло ми приключва мястото за нареждане. Лично аз често разменям книги - с приятелки или майка и свекървата, нося и на село.
Напоследък ходя до библиотеката, за да вземам от там и после ги връщам. Така не се налага да им търся после място.
Носех в училището на дъщерята и им подарих за тяхната библиотека.

# 2
И аз имам много книги у дома и като цяло ми приключва мястото за нареждане. Лично аз често разменям книги - с приятелки или майка и свекървата, нося и на село.
Напоследък ходя до библиотеката, за да вземам от там и после ги връщам. Така не се налага да им търся после място.
Носех в училището на дъщерята и им подарих за тяхната библиотека.
И аз подарих на много библиотеки, но странно, някои не искат и не приемат дарения

# 3
Миналата година някои от по-новите книги, на които не държах (както и един случайно неудачно избран за мен подарък - книга) дарих на Читалнята, те и тази година пак имат такава инициатива и отново събират книги.
Затрупвам се и аз, последните книги, които съм взела вече държа в едно кашонче, докато им измисля място, но като цяло книгите в библиотеката ми избирам да са такива, които искам да останат там - прилагайки идеята на Умберто Еко за библиотеката като аптечка - никога не знаеш какво в даден момент ще ти се прииска да (пре)прочетеш.

# 4
Сега съм решила да прочета книжните (последно време се засилих да купувам), ще ги подарявам най-вероятно после. Нямам късмет с това някой да купува от мен нещо. Лятото се местих при ММ и имах 20тина книги, подарих ги на приятелка, защото тук нямам къде да ги съхранявам. После нападам електронните и ще се старая повече да чета на четеца..
пък хартиени да имам само такива, които някога си бих прочела пак. Въпреки, че като гледам какви списъци съм си направила, не знам дали ще стигам до повторно прочитане ( с изключение на Малкият принц, нея мога да чета постоянно).

# 5
Членувам в Фб групи, където всички книга намират своите читател от библиотеки или читалища в по-малки населени места из цяла Бг. Често, дори самото читалище поема доставка. Като и  читалища разменят книги ако имат дублажи. Обикновено админиртаторите на групата се ангажират да гарантират че книгите отиват в читалище, самото читалище публикува снимка с подпечатване и заведжане на книгата към библиотеката,  а не че са някоя фантомна организация, която после ще продава получените книги в книжен пазар.

Доста, често се организират кампании по набиране на книги за читалища ( дори май месец имаше поредна такава) , но там организаторите имат изисквания, вероятно за да предотвратят "освобождаването" от прекалено стари книги. Да кажем бяха поставили миналата есен условие , книгите да са издадени след 205-та година. А аз самата доста често купувам стари книги от антикварни щандове (дори да има по книжарниците ново издание на книгата), за да мога да й дам още един шанс. И да спася някое дърво също така. На мен и децата не ни пречи да четем книга издадена 2000 г, но в подобно организирани дарителски кампании има рестрикции срещу стари издания.

ФБ групи
Подари книга на читалище в нужда
https://www.facebook.com/groups/239052943344362

ДАРИ НИ - НАМЕРИ НИ /книги за читалища
https://www.facebook.com/groups/111878319525686

Дари книга
https://www.facebook.com/groups/493000545978622
ю

линк към старата акция " книгодарител"
https://www.facebook.com/knigodaritel/

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 17:16 от _re_ge

# 6
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Книги ми се свидят и колкото и да са стари,си ги складирам. Напълнила съм библиотечката в дома на майка ми, тук имаме малка такава,която също е с мои книги основно. Имам и един платнен панер,който също е запълнен с книги.
Нищо не хвърлям! Като дойдат времената на апокалипсис и зомбита,да имам какво да правя затворена вкъщи:)

# 7
Покрай темата се сетих за моето air bnb в Италия, когато ходих преди време. Беше една много стара, но добре поддържана сграда. И на партера, хората бяха направили малка библиотека, за обмен на книги. Нали знаете, нещо като кутия, от където взимате и оставяте книги. Имаше книги на няколко езика, явно оставени и от туристи. Променяше облика на целия вход.

# 8
  • Sofia
Имам доста книги, но не всички са при мен. Някои останаха в дома на майка ми, които съм купувала като ученичка. Други при свекърва ми, когато отидохме  след следването да живеем у тях. Трети са при мен и си ги местим, като сменяме местоживеенето си. Сменяла съм три квартири. Вече живеем в наше жилище. Идеята ми беше да си събера всички книги у нас, но е тясно. Имаме малка библиотека. Частично съм сложила книги в холовата секция, на етажерките в облегалката на дивана и в нощните ни шкафчета. Там е, което се чете в момента. Най-вече и вече събирам книги в електронен вариант, че заемат малко място и то не физическо.

# 9
Подарявам на други хора или на библиотеката. Иначе ще трябва целия апартамент да е със книги

# 10
  • Пловдив
Оставям в "къщичките" тези, с които бих се разделила, или нося в другия ми апартамент онези, с които не искам да се разделям, защото допускам, че някой ден аз или децата може да прочетем. Някои са художествени, други - не.
За голямо съжаление си давам сметка как всички книги на родителите ми и мои, намиращи се в този друг апартамент, няма да бъдат прочетени никога повече.
В сегашното ни жилище нямаме шкаф библиотека, имаме няколко отделни самоделни рафта; ММ чете предимно електронни книги.
Навремето аз се катерех по мебелите и ровех в библиотеката на нашите. Имаше много от издаваната навремето световна класика в поредицата с това име, както и други, популярни и не. Повечето книги не ги прочетох, но имам поне представа кои са. Моите деца сега нямат нито такъв шкаф в дома си, нито желание за четене. Sad
Тъжно ми е, че не искат да прочетат книгите на моето детство. Давам си сметка, че голям дял в тази тъга има носталгията по детството и миналото, но пак ми е тъжно.
Колкото до купуваните днес, имам и купчини непрочетени книги - както професионална литература, така и развлекателна или научно-популярна, - за която не остава време, защото... съм все с телефона (форуми, фейсбук и клипове) и все се каня да го огранича тоя телефон като начин за прекарване на време, но знаем, че е истинско пристрастяване. Sad

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 09:55 от Магдена

# 11
Ти хубаво оставяш в къщичките, ама миналата седмица един беше публикувал във фейсбук групата за четящи, че е ‘спасил’ няколко книги от къщичките 🤣🤣🤣🤣

# 12
Аз обикновено правя няколко неща с вече прочетените книги – зависи дали са ми любими или просто "еднократно четиво". Ако книгата много ми е харесала, я запазвам в библиотеката си – имам си любими, към които се връщам от време на време. Ако не мисля, че ще я чета отново, я подарявам на приятел, оставям я в улична библиотека, или я дарявам на читалище или библиотека. Понякога и продавам или разменям онлайн – има си групи за това. За мен е важно книгите да "живеят" и след мен, а не да събират прах.
#BGMammaЧете

# 13
  • Пловдив
Ти хубаво оставяш в къщичките, ама миналата седмица един беше публикувал във фейсбук групата за четящи, че е ‘спасил’ няколко книги от къщичките 🤣🤣🤣🤣
Защо, за подпалки ли ги ползват?
Няма да се учудя и на това, но в интерес на истината, никога не ги намирам празни. Обикновено съдържанието е безинтересни или изживели времето си книги (професионална литература, пропагандна или бързо остаряващи данни), но има такова.

# 14
Не знам, ама си ги беше прибрал, бяха 4. 😃
Може би някои ги взимат, за да ги продават.
Аз не бих и не си представям да видя оставена книга в къщичка/място за оставяне на книги и да реша да си я взема за вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт