Някой бил ли е с евтина рокля на абитуриентския си бал?

• 8 609
  • 263
  •   1
Отговори
# 135
Извън цените. Сега гледам конкурса "Най-красива абитуриентка". Буквално половината момичета са с рокли в телесен цвят, обсипани с камъни и с почти еднаква визия, разкроени сходно. Дори и да са дали по 3000 лв за някоя от тях, това няма значение, ефекта се губи, когато си една от 100.

Повече ме грабва някоя къса розова рокличка или нещо свежо и готино, вече "най-модерните" цвят екрю и турско синьо са модерни няколко години и се сливат една с друга. Колкото и да струват.

# 136
  • София
Магдена, може би имаме различна визия за бална рокля. Едно е трикотажна лятна рокличка, друго е рокля, походяща за бал и съвсем не визирам типа "сметанова торта". Качествена материя и отлично изпълнение като шев и кройка. Реално хубавите материи си личат от километри.

Е, ако в Асеновград роклите са от Одрин, то изобщо да не си правим труда да ходим там... Защото, пак казвам, в Одрин нищо впечатляващо не видях няколко години поред, тъкмо обратното. Ние сме ходили главно в средата на юни, не знам дали и това има значение.

Повече ме грабва някоя къса розова рокличка или нещо свежо и готино...
С къса розова рокличка може да се ходи всеки ден. Нали за балове говорим.
Всъщност няма смисъл да се спори, всеки си има негови виждания и разбирания, което даже е хубаво като се замисля.

# 137
Разбира се, аз например дори за абитуриентки харесвам рокля до коляното - не обичам дълги модели. Само за сватба и булки ми харесват. Но ясно, че ще са дълги моделите като цяло. Трябва ли обаче да са чак толкова еднакви?

Качествена, дори върховна рокля, когато край теб има още 10 момичета с почти същата (дори и по-зле или по-добре изпълнена) модел рокля, реално ефект няма. Тогава защо да дадеш пък и огромна сума пари Simple Smile

На бала на дъщеря ми миналата година се възхитих на роклята на нейна приятелка - ефирна, на цветя, общо взето наистина нямаше друга като нея. Нещо свежо и различно, прекрасна. Каквото и да са платили, струвало си е.

Накрая всяко хубаво момиче в официална рокля, която му отива като цвят и модел, е чудесно. Колко ще струва тя, опира до това какво са решили с родителите й да отделят. Най-важно е настроението на бала.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 10:17 от Bеа_2022

# 138
  • Melmak
Тонка, не всички, но масово са от Одрин и аз също ги намирам като кич от махалата.

Ходих в един магазин в Асеновград, където наистина ги шият добре. Ако искаш ще ти пратя на лично. Аз бях булка, а повечето бяха абитуриентски рокли. Аз не открих там своята, но роклите бяха от хубави платове и според мен си струваха. Около 1200-300 бяха като цена, някои 1600 лв.

Някои магазини в Асеновград са досущ като Пиротска в София, виждах пожълтели булчински.. от стоене…

# 139
  • София
О, аз изобщо не се бутам да купувам рокля за 2-3 бона. Ако намерим хубава до 1000 лв ще съм много щастлива. Но ако наистина открием рокля, която да си заслужава, ще платя и тройно повече.

hechicera, прати ми, моля те, координатите на магазина.
Разглеждах роклите на едни от Асеновград, цените стигаха 5000 лв и пак ултра кич - пера, воланчета плюс нашествието на извънземните. Само една харесах.

# 140
Евтина зависи от разбиранията ти какво е евтино…
Така е, всеки има различни разбирания за евтино и скъпо.
Балът ми беше в гадни години - средата на 90-те. Знам какво костваше на нашите, за да го отбележим.

Ако трябва да си говорим в цифри, към днешна дата лично аз смятам, че качествена рокля под 1500-2000 лв трудно може да се намери. За жалост покрай абитуриентите цените на роклите са доста завишени, та може да изръсиш 2 бона за нещо, което реално не струва повече от 500-600 лв. Да, знам, че се калкулира и трудът, и все пак много се спекулира.
Ми на моя позната ръцете и се спукаха от работа, само и само да купи рокля за няколко бона на дъщеря си. Пък дъщеря и красива и чувал да беше облякла щеше да е красива.

# 141
  • Melmak
Има такива хора, моя позната, семейство с изключително скромни възможности, се хвана на втора работа, за да направи сватба на дъщеря си. Майката нямала мечтана сватба, 90те години, трудна работа било и минали само с подпис. Като се зажени щерката, майката работеше без почивен ден на две работи, за да докара нужната сума. Просто я виждах как изнемогва. И дори не става дума за бал, а за сватба, където се предполага, че младежите също могат да допринесат за този ден. Но това е компенсаторното мислене “аз нямах, искам дъщеря ми да има”.

# 142
Ако детето ми няма нищо против да  вземам кредити или да се претрепя от работа, за да му осигурят луксозен продукт, означава че не съм го възпитала правилно.
И не се кефя на майките-жертви.

# 143
...
С къса розова рокличка може да се ходи всеки ден. Нали за балове говорим.
...
Ако действително става дума за бал . В същински смисъл на думата. Защото ресторант, младежки танци и след това дискотека не е никакъв бал в същност. Т.е. розовата рокличка май най-пасва на събитието

# 144
Има такива хора, моя позната, семейство с изключително скромни възможности, се хвана на втора работа, за да направи сватба на дъщеря си. Майката нямала мечтана сватба, 90те години, трудна работа било и минали само с подпис. Като се зажени щерката, майката работеше без почивен ден на две работи, за да докара нужната сума. Просто я виждах как изнемогва. И дори не става дума за бал, а за сватба, където се предполага, че младежите също могат да допринесат за този ден. Но това е компенсаторното мислене “аз нямах, искам дъщеря ми да има”.
Аз също съм минала с подпис и изобщо не съжалявам, не обичам сватби, но и уважавам хората, които правят. Никога не съм искала да правя сватба. С парите си купихме кола.
Бях си купила мини бяла рокля и не копнея за разкошна булченска.

По темата, докато бяхме в Асеновград за рокля с една приятелка, заедно разглеждахме за бала.
Продавачката на мене ми каза, че съм разглеждала роклите за абитуриентския бал, роклите за по-малки са били от другата страна.
До ден днешен съм и обидена. Аз също бях абитуриентка, само че изглеждах по-малка и тя директно ме заряза.

# 145
  • Melmak
Wudu, аз обичам сватби и имахме прекрасно тържество. Не съм се отказала да съм булка и не минахме с подпис, но не съм впрягала майка ми да работи на 2 места без почивен ден да ми плати масрафа. Като съм искала, с мм сме се организирали и сме си направили каквото искахме като празненство.

Много търговци са абсолютно несъобразителни и не знаят как да говорят с клиенти.

# 146
  • София
Какво общо имат сватбите с бала? Сватби не плащам. Ако, живот и здраве, дъщеря ми тръгне да се омъжва, се предполага, че е достатъчно зряла и самостоятелна, както и жениха, да си покрият сами масрафа.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 12:03 от Тонка*

# 147
Тонка, моите родители живееха с идеята, че сватбата се плаща от родителите на младоженците. Бяха много изненадани като им казах, че със съпруга ми сами ще организираме и платим всичко. Бих казала, че бяха дори обидени, понеже не успяха да си скрият емоциите в първия момент. Знам ли, може би им е неудобно да са гости на мое събитие без да участват в организацията - не съм ги питала, понеже аз пък се притеснявам да не засегна някоя болна тема и да чуя неща, които не искам.

Един ден ще се радвам, ако синът ми и бъдещата му съпруга са достатъчно самостоятелни, за да съберат сами нужната сума за сватбата си. Не мога да обясня защо, но в моята глава "кредит за сватба" е равнозначно на "кредит за почивка" - ако някой помни тази тема от миналата година. В такава ситуация, моят подарък ще е в плик.

Четейки темата обаче се чудя къде, под ягодите, изчезват всички девойки със скъпи рокли и луксозни коли за бала, щом масово на бал се ходи едва ли не с дрехи от H&M и NewYorker? И на никого балът не му е важен, обаче всяка година по медиите друго се вижда? Моят извод е, че съдейки по харчовете около дипломирането на децата, може да се направи достоверно предположение за размера на сивия сектор в страната.

# 148
  • Пловдив
Магдена, може би имаме различна визия за бална рокля. Едно е трикотажна лятна рокличка...
Според мен нищо в поста ми не навежда на мисълта, че под качествена рокля за тържествен повод може да разбирам "трикотажна лятна рокличка".

# 149
мекичка, ходили сме няколко пъти до Одрин и специално съм гледала балните им рокли. Страшен кич и ромски вайб. Доста се разочаровах, а мислех, че мога да купя рокля от там, когато дойде времето на моята абитуриентка.
Изкушавам се да ти пратя на ЛС снимки на двете ми дъщери с рокли от Одрин, както и снимки на някои момичета, които са с рокли от 800 лв, че и нагоре. Чак пък кич и ромски вайб....След Нова година зареждат хубавите рокли, наистина има всякакви модели, и кичозни, естествено. И за двете деца ходихме февруари месец и имаше голям избор. Сериозно, ако проявяваш интерес ще ти пратя снимки на ЛС.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 15:29 от мекичка*

Общи условия

Активация на акаунт