Някой бил ли е с евтина рокля на абитуриентския си бал?

• 8 637
  • 263
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Скрит текст:
Суета е, да, но децата, особено момичетата, го очакват с вълнение и се радват. Честно си казвам, че много ме дразнят всякакви писания и оплювания по абитуриентите. Всяка година едно и също - излишно било, смешни били, кичозни били, глупави били, това не било важно и т.н. Ами млади са, морето им е до коленете, не са обременени от предразсъдъци все още, волни са, радват се. Има време да ги очука живота, ще станат и те цинични и ще се научат да мразят. Спокойно, няма да запазят устрема и дързостта си, ще преглътнат много горчиви хапове, ще се научат да мълчат и да се спотайват и след едни 20 години и ще пишат по форумите колко излишно е да си млад и да се забавляваш, защото, нали, ако знаеш какво те чака...

И мен ме дразни. Сега им е времето да са вятърничави и да ги вълнуват дреболии. Имат цял живот да са възрастни, улегнали, зрели.

# 61
О, аз пък много добре разбирам авторката. Допреди 5 години много се нервирах на всички клаксони и всички "сборища" на абитуриенти. После обаче изведнъж животът ми стана интересен - родих две деца през две години, започнах да работя за себе си и сега вече дори не отразявам абитуриентите. Причината беше тривиална - бала не го помня с най-добри чувства, за мен беше радост че вече приключвам с училището.... Роклята ми беше половин стотачка, скандално (за родителите ми) къса и в тъмно синьо с блестящи мотиви тук таме... Бях обградена с мъжко внимание (разбирайте - всяко момче се опитваше да ме забие) и понеже никой не успя да ме свали, после си отмъстиха, като ми изпратиха всички снимки, на които мен ме нямаше... Другите ги бяха затрили, или поне много добре скрили, защото започнах да намирам по една -две в профилите на съучениците ми, години по-късно...

Та, моя съвет е да не се притеснява, авторката. Важно е да си изкараш хубаво, да се чувстваш добре. И още по-важно след години на училищната сбирка на съучениците ти, ти да си най-красива, най-успяла, най...поне в нещо да си най, за да им затриеш носа, че едно време, си била "евтино" облечена, но сега... Те бледнеят пред теб в нещо... Ако не се стече така живота ти, поне можеш да си позволиш да се обличаш в хубави дрехи всеки ден и да не ходиш на училищните сбирки (не си длъжна в края на краищата).Абитуриентския празник е празник като всеки друг. И не може да ти попречи да си живееш живота както искаш. Успех!
П.с. ако не си разбрала - направи си живота интересен, за да го забравиш и да спре да те вълнува тази случка. Лесно е - сега има всякакви възможности за това...

Наистина сте сродни души с авторката!

# 62
О, аз пък много добре разбирам авторката. Допреди 5 години много се нервирах на всички клаксони и всички "сборища" на абитуриенти. После обаче изведнъж животът ми стана интересен - родих две деца през две години, започнах да работя за себе си и сега вече дори не отразявам абитуриентите. Причината беше тривиална - бала не го помня с най-добри чувства, за мен беше радост че вече приключвам с училището.... Роклята ми беше половин стотачка, скандално (за родителите ми) къса и в тъмно синьо с блестящи мотиви тук таме... Бях обградена с мъжко внимание (разбирайте - всяко момче се опитваше да ме забие) и понеже никой не успя да ме свали, после си отмъстиха, като ми изпратиха всички снимки, на които мен ме нямаше... Другите ги бяха затрили, или поне много добре скрили, защото започнах да намирам по една -две в профилите на съучениците ми, години по-късно...

Та, моя съвет е да не се притеснява, авторката. Важно е да си изкараш хубаво, да се чувстваш добре. И още по-важно след години на училищната сбирка на съучениците ти, ти да си най-красива, най-успяла, най...поне в нещо да си най, за да им затриеш носа, че едно време, си била "евтино" облечена, но сега... Те бледнеят пред теб в нещо... Ако не се стече така живота ти, поне можеш да си позволиш да се обличаш в хубави дрехи всеки ден и да не ходиш на училищните сбирки (не си длъжна в края на краищата).Абитуриентския празник е празник като всеки друг. И не може да ти попречи да си живееш живота както искаш. Успех!
П.с. ако не си разбрала - направи си живота интересен, за да го забравиш и да спре да те вълнува тази случка. Лесно е - сега има всякакви възможности за това...
И при мен, само за да обърнат цялото внимание на тях всичките момчета, някои момичета от класа гледаха как да злепоставят другите момичета, така успяваха.
А имаше момиче, която не ме обичаше и аз не я обичах, поради финансови причини не беше успяла да дойде на бала, въпреки отношенията ни, ми беше мъчно за нея.
След години не искам да съм най..
Обаче някои от тях все още идват при мен, само и само да се хвалят какво са постигнали и колко по-добре живеят от мен.
Макар че, да, има неща, които съм благодарна на Бог, които са повече от техните, но не казвам.

# 63
Много добре помня цените преди 20 и кусур  години и 250 лв в никакъв случай не беше малка сума. Сватбената ми рокля, шита по поръчка през 2003 г струваше 160 лв. Плащах я на два пъти, много добре помня. Аз живея в провинцията, в София заплатите може да са били други по онова време, но със сигурност 250 лв си беше добра сума.

През 2005 година минималната заплата в България е била 150 лева.
През 2003 година е била 110 лева.

И двете сте били с рокли за горе-долу две минимални заплати. Тоест все едно сега да е за 2000 лева.

# 64
Моята рокля преди почти 20г струваше 250лв,което си беше евтино. Сестра ми ме гримира,приятелка ми прави прическата,не съм изпадала в някаква еуфория покрай бала. Никой не ме е питал кое колко ми е струвало в интерес на истината. За роклята се радвам,че си купих тази, която исках. Не се водих по модата или да се състезавам с някого.
За мен лично е важно даденото нещо да ми стои добре и да се чувствам добре с него,а не цената му. За мен тия изхвърлянки по баловете са излишни,но не всеки както му харесва в крайна сметка.

Преди 20 години 250 лв. не беше ли една заплата? Grinning
Спомням си, че с 5 лева в джоба си осигурявах ядене за цял ден, че и ресто оставаше. Grinning

Ами всъщност, не не беше. И сравнявам моята рокля с роклите на приятелките ми. И говоря за класическа дълга официална рокля.

# 65
  • Melmak
Скрит текст:

То човек като няма късмет, няма.
Купих си много хубави неща за този бал. На абитуриентския бях с дълга рокля, не ми хареса и не ми стоеше добре, имах корем, ниска съм, но нали всички бяха с дълга, за това бях купила дълга. За абсолвентския си купих къса рокля с дълъг ръкав, защото беше зимно време.
Коронавирусът съсипа всичко, роклята си остана в гардероба, не празнувахме нищо.
А и като правеха купони, компанията на другите момичета казваха, че ще бъдат с дънки и тениски, а се появяваха с разкошен вид и с рокли. Ние им вярвахме и отивахме на купона с дънки и тениска.

Много съжалявам да го прочета. Аз имах такава случка с покана за сватба на 1 януари в далечен град в провинцията. Първо мислех, колко е глупаво да изберат тази дата точно, неудобно за всички.
Второ се тревожих за времето, какво ще е и разбира се заваля сняг, после дъжд, всичко се заледи, не искахме да рискуваме да тръгнем с кола, а родата на канещите ни отказа да плати за един бус да ни закара всички. За капак отмениха и единствения влак, който можеше да направи връзка.
Не успяхме да идем.
А тоалетът ми така висеше в гардероба с години, бях вложила доста пари, бяха ни предупредили, че сватовете от провинцията са мноооого богати.
Сега се чудя на акъла си, защо въобще съм се занимавала вместо директно да кажа, че няма как да успееем.

Веднъж на някакъв рожден ден в ресторант облякох тоалета и пак не беше подходящ и прекален. И до там.
Вярвам, че ще намерите повод да облечете роклята, поне като изскочи повода, вие ще сте подготвена.

мекичка* , честита абитуриентка, да е здрава и много успешна!
Тази година дъждовете съсипаха официалната част, но децата предимно пазят спомен от неофициалната в заведението.
И 300 лева за рокля не е евтино. Нещо средно е. Има момичета с по 100 лева рокли ходят. Защото наистина в 99% от случаите тези рокли остават в гардероба.
Някои момичета отишли със супер скъпи рокли, на следващата година се отрезвяват и се започва едно предлагане в продавалник и групите по фейсбук, ама тя струвала 1000, пък се продава за 850 "само". След дъжд качулка.
То преди години беше много важно да идеш на сватба.
Отивала съм на много, за съжаление никой не ми е върнал парите, нито, които сме дали в плик, нито златните гривни, които сме подарили, само защото са ни канили. Даже някои от тях не ме поздравяват, а пък бях отишла на фризьор за тяхната специална сватба.

Как очакваш някой да ти върне парите за фризьора, тоалетите и златните гривни?

# 66
Завърших много скъпо частно училище в чужбина. На завършването ни, реч изнесе нобелов лауреат. Всички бяхме с нормални рокли, които ппц имаме в гардероба си. Моята даже я бях взела назаем от приятелка. Нямахме абитуриентски бал, защото се смяташе за лош тон. В България отидох с бившия си клас на техния бал, шивачката на майка ми за ден ми спретна рокля с подръчни материали. Платихме минимална сума. Изкарах си страхотно и на българския бал и на своето завършване в чужбина, а след това се концентрирах върху образованието си в хубав университет, което е и било смисленото за мен.
С момчета съм, но за спорт и образование пари не бих щадила, за дрехи давам за средно ниво брандове, купени по разпродажби. Пестя за добри университети, но се надявам и на стипендии Simple Smile)) . За бал никога не бих ръсила хилядарки, това е завършване на средно образование, а не циганска сватба!
Между другото, много от момичетата в моята бивша българска гимназия (елитна сф), които имаха бал, също бяха с нескъпи рокли, но бяха хубави и елегантни. Младостта краси Simple Smile.

Попитах и съпруга си, който е завършил в Германия. Неговите родители са с много деца и са много стиснати ппц, но за завършването му са му купили скъп и качествен костюм. Но той с него завърши и докторантурата си и още го носи. Та си е струвало инвестицията.

Между другото, от моя софийски клас  нямаше деца от заможни семейства, поне не се е знаело. Но сега много от тях са заможни хора с вили по Гърция и тн. Та на добър час на всички абитуриенти, с рокли и без рокли животът е пред тях!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 19:53 от MariyaHris

# 67
Аз не отидох на бала, който беше преди 15 г. Просто родителите ми бяха в много лошо финансово положение и не исках да ги ощетявам. Никога не съм съжалявала, че не съм отишла, а и не бях единствена. Имаше още едно момиче и едно момче, които не отидоха.

# 68
Преди 20 години заплатата да е била 250 лв?! Това е такава глупост, че останах без думи!
Дрехите, които си купувам сега, струват горе-долу толкова, колкото и преди 20 години, както и повечето консумативи и вещи; в София може малките заплати да са по 3000 лв, в провинцията средните са по около 1500; единствената драстична промяна на цените от 20 години насам, беше когато започна войната между Русия и Украйна и вдигнаха цените на всичко.

# 69
  • Melmak
Преди 20 години цените бяха други. Ако сравня 2012 като бях абитуриентка имаше скъпи рокли за по 2-3 хиляди, но имаше и за 250-350 лв. Миналата година бях булка, то за 300 лв сигурно плат само не можеш да купиш. В сватбените бутици има и абитуриентски рокли. От по-обикновени магазини имаше и абитуриентски дълги рокли за по 1200 лв. Красиви, шити в България. По-известните бутици са над 2500 лв.
Не знам къде сега ще се намери рокля за 350 в бутик.

# 70
Така е MariyaHris, детето ми също завърши хубаво училище в чужбина. Нищо особено не е имало на завършването. Той намира излишно изхвърляне това с бала. Ходи и той да уважи приятелите си от старото училище в България, но 0еше съвсем скромно облечен.
Аз забравих да кажа за моя бал, че дядо ме закара с  Жигулито. Много ме обичаше и държах да е той. Аз пък изобщо не помня кое колко е струвало. Обаче помня как се забавлявахме. Как режехме пържолите и се хранехме.под такта на музиката Joy. Как пяхме на класната и я разревахме. Как майка ми изтърва апарата (от старите с лента) и нямам нито една снимка. Как този на който събрахме пари да ни снима и запише видеокасети изчезна. Joy
Как приятелка от много бедно семейство отказа да и помогнем с пари, но дойде по дънки и всички и се кефехме.

# 71
Преди 20 години заплатата да е била 250 лв?! Това е такава глупост, че останах без думи!
Дрехите, които си купувам сега, струват горе-долу толкова, колкото и преди 20 години, както и повечето консумативи и вещи; в София може малките заплати да са по 3000 лв, в провинцията средните са по около 1500; единствената драстична промяна на цените от 20 години насам, беше когато започна войната между Русия и Украйна и вдигнаха цените на всичко.

Преди 20 години е 2005 година. Направих си труда да направя справка в националния осигурителен институт. Заплатата ми за 22 работни дни е била 109 лв. 2006 съм имала заплати от 143 до 175 лв.  Не мога да снимам екрана, че има лични данни. Всеки работещ тогава може да види колко е вземал. Абсолютно е възможно нормална заплата да е била 250 лв.

# 72
  • Пловдив
Не само не е глупост, ами и аз през първата половина на 2005 г. вземах тъкмо толкова. Даже май точно толкова ми беше основната заплата, имах няколко процента клас върху нея и нето да съм вземала малко над 230. Фишове не пазя, бях ниско ниво държавен служител в една дирекция "Социално подпомагане". В провинцията.

А преди "почти 20" се пада да е 2006 или 2007. Wink
Юли 2005 минах от 230 на 400 в София, а септември 2007 - от 400 на 800. Горе-долу такива бяха нетните стойности. 800 също се виждаше малко на някои (софиянци предимно), но не беше.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 19:24 от Магдена

# 73
Виждам,че се захапахте за годината и заплатата,за 2007г говоря.

# 74
  • Пловдив
Средна брутна заплата към май 2007 - 415 лева. Sunglasses
20 стотинки беше кафето от машина край работното ми място до 2004, 25 стотинки беше край следващото 2004-2005, сега е най-често 70, а през 2022 да е било 60. Grinning Не е да не са се увеличили цените.

Общи условия

Активация на акаунт