Някой бил ли е с евтина рокля на абитуриентския си бал?

• 8 634
  • 263
  •   1
Отговори
# 75
Скрит текст:

То човек като няма късмет, няма.
Купих си много хубави неща за този бал. На абитуриентския бях с дълга рокля, не ми хареса и не ми стоеше добре, имах корем, ниска съм, но нали всички бяха с дълга, за това бях купила дълга. За абсолвентския си купих къса рокля с дълъг ръкав, защото беше зимно време.
Коронавирусът съсипа всичко, роклята си остана в гардероба, не празнувахме нищо.
А и като правеха купони, компанията на другите момичета казваха, че ще бъдат с дънки и тениски, а се появяваха с разкошен вид и с рокли. Ние им вярвахме и отивахме на купона с дънки и тениска.

Много съжалявам да го прочета. Аз имах такава случка с покана за сватба на 1 януари в далечен град в провинцията. Първо мислех, колко е глупаво да изберат тази дата точно, неудобно за всички.
Второ се тревожих за времето, какво ще е и разбира се заваля сняг, после дъжд, всичко се заледи, не искахме да рискуваме да тръгнем с кола, а родата на канещите ни отказа да плати за един бус да ни закара всички. За капак отмениха и единствения влак, който можеше да направи връзка.
Не успяхме да идем.
А тоалетът ми така висеше в гардероба с години, бях вложила доста пари, бяха ни предупредили, че сватовете от провинцията са мноооого богати.
Сега се чудя на акъла си, защо въобще съм се занимавала вместо директно да кажа, че няма как да успееем.

Веднъж на някакъв рожден ден в ресторант облякох тоалета и пак не беше подходящ и прекален. И до там.
Вярвам, че ще намерите повод да облечете роклята, поне като изскочи повода, вие ще сте подготвена.

мекичка* , честита абитуриентка, да е здрава и много успешна!
Тази година дъждовете съсипаха официалната част, но децата предимно пазят спомен от неофициалната в заведението.
И 300 лева за рокля не е евтино. Нещо средно е. Има момичета с по 100 лева рокли ходят. Защото наистина в 99% от случаите тези рокли остават в гардероба.
Някои момичета отишли със супер скъпи рокли, на следващата година се отрезвяват и се започва едно предлагане в продавалник и групите по фейсбук, ама тя струвала 1000, пък се продава за 850 "само". След дъжд качулка.
То преди години беше много важно да идеш на сватба.
Отивала съм на много, за съжаление никой не ми е върнал парите, нито, които сме дали в плик, нито златните гривни, които сме подарили, само защото са ни канили. Даже някои от тях не ме поздравяват, а пък бях отишла на фризьор за тяхната специална сватба.

Как очакваш някой да ти върне парите за фризьора, тоалетите и златните гривни?
Аз защо съм им дала тези гривни?
Те даже един сувенир не са ми взели.

# 76
Не знам как сте взимали 250 лв заплата, аз тогава започнах следването и само наемът ми беше около толкова, а не съм била на кой знае какво място. Имах колежка в първи курс, която беше богата и плащаше наем от 700 лв за самостоятелен апартамент, но това на всички ни се виждаше прекалено.

п.п.преди завършването ходех на уроци около две години и само учебниците (всеки един, не общо) бяха по 70 лв, а много хора го правеха - не е било за богати.

Впрочем, не знам колко струват роклите в бутиците, аз не пазарувам дрехи от скъпи места, включително официални.

# 77
  • Варна
Стига бе, хора, отворете си тема за заплатите и цените. Тука рокли се обсъждат.

# 78
  • Пловдив
И цените на роклите.

# 79
  • Варна
Аз е няколко поста не виждам нищо за цени на рокли, а за цени на кафета, нетна и брутна заплата и прочие.

# 80
А пък старите ми учебници от училище ги продадох на борса за 40 лв и с тези пари си купих едни сребърни обеци (по-скоро ежедневни, не нещо много марково).

# 81
Не знам как сте взимали 250 лв заплата, аз тогава започнах следването и само наемът ми беше около толкова, а не съм била на кой знае какво място. Имах колежка в първи курс, която беше богата и плащаше наем от 700 лв за самостоятелен апартамент, но това на всички ни се виждаше прекалено.

п.п.преди завършването ходех на уроци около две години и само учебниците (всеки един, не общо) бяха по 70 лв, а много хора го правеха - не е било за богати.

Впрочем, не знам колко струват роклите в бутиците, аз не пазарувам дрехи от скъпи места, включително официални.

Нали за 2005 говорим, преди 20 години. Или ми говориш за 2015?

# 82
  • Melmak
Цитат
Скрит текст:
Скрит текст:

Купих си много хубави неща за този бал. На абитуриентския бях с дълга рокля, не ми хареса и не ми стоеше добре, имах корем, ниска съм, но нали всички бяха с дълга, за това бях купила дълга. За абсолвентския си купих къса рокля с дълъг ръкав, защото беше зимно време.
Коронавирусът съсипа всичко, роклята си остана в гардероба, не празнувахме нищо.
А и като правеха купони, компанията на другите момичета казваха, че ще бъдат с дънки и тениски, а се появяваха с разкошен вид и с рокли. Ние им вярвахме и отивахме на купона с дънки и тениска.

Много съжалявам да го прочета. Аз имах такава случка с покана за сватба на 1 януари в далечен град в провинцията. Първо мислех, колко е глупаво да изберат тази дата точно, неудобно за всички.
Второ се тревожих за времето, какво ще е и разбира се заваля сняг, после дъжд, всичко се заледи, не искахме да рискуваме да тръгнем с кола, а родата на канещите ни отказа да плати за един бус да ни закара всички. За капак отмениха и единствения влак, който можеше да направи връзка.
Не успяхме да идем.
А тоалетът ми така висеше в гардероба с години, бях вложила доста пари, бяха ни предупредили, че сватовете от провинцията са мноооого богати.
Сега се чудя на акъла си, защо въобще съм се занимавала вместо директно да кажа, че няма как да успееем.

Веднъж на някакъв рожден ден в ресторант облякох тоалета и пак не беше подходящ и прекален. И до там.
Вярвам, че ще намерите повод да облечете роклята, поне като изскочи повода, вие ще сте подготвена.

Тази година дъждовете съсипаха официалната част, но децата предимно пазят спомен от неофициалната в заведението.
И 300 лева за рокля не е евтино. Нещо средно е. Има момичета с по 100 лева рокли ходят. Защото наистина в 99% от случаите тези рокли остават в гардероба.
Някои момичета отишли със супер скъпи рокли, на следващата година се отрезвяват и се започва едно предлагане в продавалник и групите по фейсбук, ама тя струвала 1000, пък се продава за 850 "само". След дъжд качулка.
Отивала съм на много, за съжаление никой не ми е върнал парите, нито, които сме дали в плик, нито златните гривни, които сме подарили, само защото са ни канили. Даже някои от тях не ме поздравяват, а пък бях отишла на фризьор за тяхната специална сватба.
Те даже един сувенир не са ми взели. [/quote]

Не знам защо си им ги дала. Ако говориш като подаръци на бал или сватба човек е нормално да иде с подарък. Не разбирам очакването за връщане в замяна? На твой празник ли очакваш (бал, сватба) или спонтанно да има взаимен жест без повод?

# 83
Аз съм на 40 - говоря точно за преди 20 години. Даже преди 21, ако трябва да съм точна.
Ок, явно нещо ни се различават спомените за парите. Няма да спамя повече.

Скрит текст:
Последно - преди повече от 20 години - в последните класове на гимназията (като имам предвид обикновена нереномирана квартална гимназия), ни даваха стипендия по 50 лв на месец - за отличен успех. И нито аз, нито приятелките, които ги получаваха, смятахме, че са много пари - купувах си книжки, дрехи и дреболии, и се черпехме с тях.

# 84
2005 основна учителска заплата - 263 лева. Стачката беше 2007, ако не греша, след която малко вдигнаха заплатите. Така че преди 20 години 250-300 лева за рокля са си били една заплата при това под средната за страната, което днес се равнява на рокля за около 1500-2000 лева.
Минималната стипендия за отличен успех е от дълги години 21 лева, като в училищата с малко отличници може да достигне 50-60 лева, но в елитните е на минимума.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 21:01 от Mama Ru

# 85
  • Най-красивата страна
Моята рокля хич не беше евтина.
Но след мен я носиха още три абитуриентки.
На едното момиче  дадох и обувките и чантата.

Преди два дни изпратих една абитуриентка,дъщеря на мои съседи,която беше облечена с моя рокля с която бях на сватбата на сестра ми.Дадох и чантичка.Обувки и бижута даде друга съседка.
И момичето беше прекрасно.

Така де роклята може и да е без пари...

Миналата година дъщеря на мои близки си купи рокля от about you за 200лв.,обувки за 100лв ,чанта също за толкова и останалите пари си ги отдели .После отиде за една седмица на почивка в Италия.

# 86
  • Другата България
Не мога да повярвам на това, което чета.
Не за роклите, аз много отдавна съм била абитЮрентка.
Ей така съм от написаното, че някой очаква да му се връщат парите и подаръците, които е дал, посещавайки сватба, на която лично е приел да отиде.
Вероятно е някаква шега.
Освен Лоялна програма.

И за да съм по темата - за времето си роклята ми не беше от евтините, но не беше и от скъпите - среден клас, шита по поръчка, не останах особено очарована от изпълнението, но тогава други неща ме вълнуваха.
Прическа, обувки, малко грим - балът ни беше едно страхотно преживяване, което дори след толкова изминали години все още си спомням и с радост, и с тъга.

# 87
Цитат
Скрит текст:
Скрит текст:

Не успяхме да идем.

Те даже един сувенир не са ми взели.

Не знам защо си им ги дала. Ако говориш като подаръци на бал или сватба човек е нормално да иде с подарък. Не разбирам очакването за връщане в замяна? На твой празник ли очакваш (бал, сватба) или спонтанно да има взаимен жест без повод?
[/quote]
 На мой празник очаквам същия жест.

# 88
Цял ден чета за жестове. Тука подарък гривна - очаквам същия жест. Оттатък: пратих пари на детето им - очаквам същия жест.
Разберете, че жест е дарение! Добродетелен акт, срещу който нищо не се получава и нищо не се очаква.
Тогава е редно да се каже “Като правя такъв подарък очаквам да ми се подари същия подарък!” И тогава вече изглеждаме материални, комерсиални и пресметливи. Нещо, което явно не ни харесва и искаме да облечем в благородството на жеста. Почвам да мисля, че балната рокля и душ-геловете е един и същи човек.

# 89
Цял ден чета за жестове. Тука подарък гривна - очаквам същия жест. Оттатък: пратих пари на детето им - очаквам същия жест.
Разберете, че жест е дарение! Добродетелен акт, срещу който нищо не се получава и нищо не се очаква.
Тогава е редно да се каже “Като правя такъв подарък очаквам да ми се подари същия подарък!” И тогава вече изглеждаме материални, комерсиални и пресметливи. Нещо, което явно не ни харесва и искаме да облечем в благородството на жеста. Почвам да мисля, че балната рокля и душ-геловете е един и същи човек.

За съжаление отношенията между хората и особено поводите като рождени дни, балове, сватби са се превърнали в една търговия като мисълта на всеки е за това "Как да не се мина". Почва едно пресмятане едната страна колко и какво е дала, че другата да не се излъже да даде малко повече. Дано спестените пари от тази алчност и пресметливост компенсират поне малко душевната им бедност.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 20:15 от illen_v

Общи условия

Активация на акаунт