СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 24 019
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
Сетих се да питам нещо.
Някой скоро издавал ли е лк на детето си? Защото синът ми стана на 14 г. и трябва да му извадим. Чета тук – https://www.mfa.bg/bg/3385
Правилно ли разбирам, че от общината трябва да му извадя удостоверения за адресна регистрация и постоянен адрес? Той трябва ли да идва с мен?
Аз вадих миналата седмица. Не се вади никакво удостоверение. Имат си ги в системата. Само удостоверение за раждане искат. ЛК е безплатна за 14 годишните, стана за два дни.

# 151
На нас го искаха паспорта. Ако така или иначе детето има, нека да се вземе, че да не стават излишни спорове....
При нас международния паспорт спаси положението, защото нямах оригинал на акта за раждане у мен. Той е като доказателство, че на детето вече е издаван документ. Копието не ми го приеха

# 152
Паспорта май наистина замества оригинала на акта за раждане, защото като казах, че го нося, не ми искаха акта изобщо. Бих взела всичко, че да не се разхождам излишно.

# 153
  • София
Точно така мисля да направя.

# 154
Сетих се да питам нещо.
Някой скоро издавал ли е лк на детето си? Защото синът ми стана на 14 г. и трябва да му извадим. Чета тук – https://www.mfa.bg/bg/3385
Правилно ли разбирам, че от общината трябва да му извадя удостоверения за адресна регистрация и постоянен адрес? Той трябва ли да идва с мен?
В нашето РПУ искат да се носи само акт за раждане. Никакви адресни регистрации не искат.

# 155
Трябва да идва с теб, да. Води се към адресната регистрация на майката.

# 156
За София, на ето този адрес  https://mvr-dbds.sky.bg/ може да се запази час САМО за Центъра за административно обслужване с адрес – гр. София, бул. „Кн. Мария Луиза“ № 91. Това не е паспортното, пред което стоят хиляда човека. Пак е на Лъвов мост, но от другата страна. Детето отиде с баща си. Носиха само акт за раждане. За получаване пак запазихме час. Всичко се случи много бързо.

# 157
  • София
Да, води се на адреса на майката, ако е извън София, а иска София, се отива на Мария Луиза, а не Районното МВР, иначе по местоживеене на майката
Направете нво-то 2024, това е темата на текста за четене 😀

# 158
  • София
И аз вече съм с 14-годишен младеж, тези дни ще отидем за лична карта. Предстои му проект по география, оценка на учебната тетрадка по химия, която не е попълвал, т.е. оценката ми е ясна. Класното по БЕЛ не е минало още. Остава последна пробна матура по математика. Просто искам да заспя и да се събудя на 1 юли. Освен НВО-то в края на юни е държавното първенство на сестра му, подготовката за което е също страшно напрягаща. Направо се чудя на моменти кое ми образува повече стрес.

# 159
Май всички ще сме като зомбита накрая 🤣

# 160
На мен само ми остана съжалението над децата. Такова издевателство и над психика, и над физика. Моето е на предела на силите си. Просто работи бавно, така протака всичко във времето, че тя с друго въобще не се занимава. Човек ще каже, че много учи, а то в действителност не е така, но психически много се напряга.

Прави каквото е по силите ѝ, пък каквото стане в крайна сметка. Избра си да ходи на НВО по рисуване, та и един резервен вариант да добави към желанията.

# 161
milenaka, не съм сигурна,че е точно декларация или е някакво заявление, но се подава май в училището, в което си приет на първо класиране.
При нас и по математика не са взели целия материал. Но са им заявили, че ще ги оформят сред като излязат резултатите от НВО. Честно казано вече нямам сили да се разправям.

Само се заяждат с децата. Знам, че доскоро е било практика, но сега резултатите излизат късно. И може би е по-добре. Познато дете - отличник, беше с 39С на матурата по мат и заради резултата си на НВО, получи и ниска оценка за срока. При все многото шестици.
Това абсолютно няма как да стане при положение, че резултатите от НВО излизат най-рано на 01.07., а дипломите са готови до 30.06.

# 162
  • here and now
При нас в провинцията е пълна трагедия.. Започнаха да им пишат ниски оценки по всички предмети, да им скапят самочувствието, да не вземат да отидат да учат някъде другаде...
Моята се молила да ѝ дадат проект по физика, за да  си повиши успеха, но нееее..
Постоянно им намилат колко са несериозни, как не учат и т.н..

# 163
  • София
Резултатите излизат най-късно на 1.07., а свидетелствата се изготят едва след това, защото включват и точките от НВО. Годишните оценки трябва да са оформени до три дни преди края на учебната година и съответно заради това няма как да съобразят годишната оценка с НВО /да не говорим, че и няма на какво нормативно основание да го направят/.

# 164
... Започнаха да им пишат ниски оценки по всички предмети, да им скапят самочувствието, да не вземат да отидат да учат някъде другаде...
При нас така започна 7-ми клас и беше доста стресиращо. На този етап по-скоро има затишие или поне до мен не достига информация за "обработка" от страна на някои учители, че е по-добре да си останат в нашето училище. Обаче съм на тръни за изненади с оценките в последния момент по 1-2 предмета Sad И това на фона на пробни, класни, презентации, оформяне на оценки.

Общи условия

Активация на акаунт