СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 24 022
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Нашите взеха всичко по БЕЛ миналата седмица и започват преговор. По математика обаче имат още материал в училище, на курса са взели всичко.
Трето класиране има много по-малко места, едва ли не "огризките" от първите 2. В "елитните" училища се появяват единични места. Ако погледнеш статистиките, често балът на трето е по-висок от този на второ.

# 121
Има въпрос? Ако на 1 класиране дете не е прието никъде на 2 го приемат ,не по първо желание, записваме и подаваме молба за 3 или ако искаме за 3 не се пази мястото от 2?
Ако на 1  класиране е прието  и подадена молба за 2 ,а искаме да чакаме 3 знам че не се пази място.
Малко объркано дано  ме разберете. Да минават тези матури ,че вече ми идва в повече .

Попълваме желания.
Приемат ни според тях на първо класиране: може да се запишем или да участване на второ класиране за по-предните желания.
Не ни приемат на първо класиране: автоматично участваме на второ.

Не сме доволни от второ класиране или не сме приети на второ: кандидатстваме за трето класиране. Редим наново желания според наличните свободни места, останали след второ класиране.
По този повод защо разбрах, че може да се запишеш на 1класиране И да участваш на 2ро.

# 122
  • София
Сетих се да питам нещо.
Някой скоро издавал ли е лк на детето си? Защото синът ми стана на 14 г. и трябва да му извадим. Чета тук – https://www.mfa.bg/bg/3385
Правилно ли разбирам, че от общината трябва да му извадя удостоверения за адресна регистрация и постоянен адрес? Той трябва ли да идва с мен?

# 123
  • у дома
Само децата,които са приети в училища към МК или частни такива може да се запишат и да продължат на второ,защото тези училище ги няма към МОН при реденето на желания...

# 124
Сетих се да питам нещо.
Някой скоро издавал ли е лк на детето си? Защото синът ми стана на 14 г. и трябва да му извадим. Чета тук – https://www.mfa.bg/bg/3385
Правилно ли разбирам, че от общината трябва да му извадя удостоверения за адресна регистрация и постоянен адрес? Той трябва ли да идва с мен?
Не сме ходили за удостоверение за адресна регистрация.
Детето имаше международен паспорт и данните се заредиха автоматично, само трябваше да ги потвърдя.
Задължително е детето да е там. Първо го снимат а и се подписва на разни места.
После можете да я получите сама.

# 125
Т.е. не може да си "резервираш" място някъде и да участваш все пак в класирания ?

# 126
  • София
Сетих се да питам нещо.
Не сме ходили за удостоверение за адресна регистрация.
Детето имаше международен паспорт и данните се заредиха автоматично, само трябваше да ги потвърдя.
Задължително е детето да е там. Първо го снимат а и се подписва на разни места.
После можете да я получите сама.
А, мерси. И синът ми има паспорт, дано само не е изтекъл.

# 127
Сетих се да питам нещо.
Мисля, че и двата документа може да ги извадите онлайн. Миналата година ми се наложи да сменя адресната регистрация и постоянния адрес и го направих онлайн. Сега  като подавахме документите за ЛК спомена жената адресната, но аз казах че всичко е направено. Не са ми искали копие или нещо на хартия.

# 128
BacuTy, ако на първо класиране сте приети по първо желание трябва да се запишете задължително, иначе губите мястото си. Ако обаче сте приети на по-долно желание имате два варианта, да се запишете директно, ако мястото ви харесва, или да подадете декларация за участие във второ класиране. При него ще се изкачите нагоре или ще ви класират отново на мястото от първо желание, но не можете да паднете надолу.
Ако и след второ не се запишете или не сте приети( или искате много друго училище) се участва в трето. Там обаче се участва САМО за свободните места, останали незаети след второ класиране и на мен ми е прекалено рисково.

# 129
Притеснена съм – и детето, и аз. Не само заради резултатите, а и заради това каква ще бъде следващата стъпка. Къде ще попадне? Ще бъде ли в добра среда? Ще се чувства ли на мястото си?
Усещам, че вече и двете сме на ръба. Толкова много напрежение се натрупа през последните месеци – непрекъснати домашни, проекти, изпитвания, контролни. Надявах се поне в края да ги пощадят малко, за да се съсредоточат върху изпитите, но вместо това натоварването продължава. И то сериозно.
Разбирам, че има изисквания, че всички предмети са важни, но просто в един момент става прекалено. Детето ми се старае, и аз го подкрепям, но вече искам просто всичко да приключи. Да се знае – къде, какво, кога. Да си дойде всичко на мястото. Защото това напрежение вече наистина започва да ни идва в повече.
При нас е същата ситуация, на децата вече им идва в повече, а родителите съвсем изтрещяхме. На всичкото отгоре не бяха взели целия материал и препускат с бясна скорост; в деня преди класното взели успоредник, ромб, трапец и забравих какво още наведнъж, а на следващия ден класно с включени няколко от тези фигури задачи... И всеки учител изисква проекти и представяния по предмета му, все едно е най-важното това... Никой не се сеща за психическото състояние на децата...🥺

# 130
За личната карта - отивате с детето. Може само единия родител. Ако има паспорт, задължително го носете (добре, че знаех предварително, иначе щяха да ни върнат). Също удостоверението за раждане - оригинал. Първо ви дават бланка, частично попълнена, после го снимат и това е. Първата лк е безплатна.

За класиранията - на второ класиране нищо не губите, защото може да се класирате само по-нагоре в желанията. В трето не е така. Редите наново само за останалите свободни.

# 131
В училище започнаха ли да преговарят по БЕЛ? При нас още не са взели целия материал, какво остава за преговор. Досега бяха на "Заточеници". Не зная дали днес не са започнали Елин Пелин. Има ли и други като нас?
Mary 81, защо толкова държите на 3то класиране. Подредете желанията така,че до второ да е прието детето. Трето си е прекалено рисково, поне за мен.
Тази седмица вземат последното произведение и почват преговор.
Госпожата им казала да не отсъстват.

Моят син приключват По жицата. Но класното е насрочено за 10.06.. Аз се надявах до другата седмица да са пооформени, а то..

# 132
При нас са взели всичко по БЕЛ и по математика,още преди 2 седмици.В момента преговарят и по двете.Особено по математика беше голямо препускане,все нещо не е разбрала госпожицата и на уроците госпожата разясняваше.Все още са и трудни текстовите за работа,за сплави и т.н.

# 133
  • София
Добре че темата отново стана полезна за седмокласниците ни. Моментът с декларацията за второ класиране съм го пропуснала.

# 134
  • ту тук, ту там
Не са ни искали паспорта при издаването на ЛК, само акт за ражждане. 🤔

Общи условия

Активация на акаунт