СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 853
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
Това са глупости. С всичко се свиква, но трябва воля да учиш много, тоест да си упорит и желателно добра памет.

Аз имах някакви мимолетни желания да следвам медицина едно време и баща ми като чу и си умря от смях. Ти ли бе, вика, ще ставаш докторица. Ти, която една кокошка не можеш да заколиш. И ме отказа

# 391
  • София
Аз имах някакви мимолетни желания да следвам медицина едно време и баща ми като чу и си умря от смях. Ти ли бе, вика, ще ставаш докторица. Ти, която една кокошка не можеш да заколиш. И ме отказа
Пази боже докторите да колят кокошки.... Sweat SmileSweat SmileSweat SmileSweat Smile
У нас, с наближаване на състезанието в НПМГ, започва да се покачва напрежението. Главно от моя страна и вече не знам как да се овладея, да не скапвам духа на детето... направо ужас! Rolling Eyes

# 392
А и много хора, завършили НЕГ, казват, че въобще не го използват и работят само на английски. Аз много не смятам, че трябва друг език, освен английски , без да изпадам в крайностите на тези, които твърдят, че въобще езици нямало да трябват поради ИИ. Английски си трябва. Но за ИАГ например винаги съм се чудел, хубаво, високобалова е, другите предмети се учат на високо ниво, ама основният език... никога не съм срещал някой да има реализация с него, освен ако не искаш да вървиш в Куба.

# 393
Mam, не е ли жена по латински във Фег?

# 394
За лекар трябва да имаш много голямо желание и да учиш много упорито. Плюс това поне първите 2-3-4 години да има кой да те издържа напълно. След това може да се поработва някъде по болниците, а специализацията им е платена, но на някакъв минимум.

# 395
За кокошката  беше майтап. Но има зрънце истина, не е за боязливи и милозливи хора медицината.
А испанският е приложим в Испания. Завършили деца на познати отидоха там. Освен, че покрай испанският език научиха лесно италиански. Испания е цяла вселена

# 396
  • ту тук, ту там
Ох, Мецане, през пост-два откак си в темата, обясняваш колко са безполезни всички езици, различни от английски. Разбрахме мнението ти, айде няма нужда от повече. Аман.

# 397
За кокошката  беше майтап. Но има зрънце истина, не е за боязливи и милозливи хора медицината.

Свиква се. Освен това има специалности като дерматология, офтамология, гинекология, УНГ които не са толкова свързани с толкова лоши емоции.

# 398
  • София
Много е жалко, че в България сестри и акушерки не са толкова добре заплатени. Иначе има глад за такива кадри и е по-лека работата им от тази на лекари-хирурзи. Моя приятелка е лаборант, и те са дефицитни.

# 399
  • София
Може ли повече информация за паралелката с латински, защото в учебния план аз не виждам природни науки в увеличен обем?
Санака е написала защо ги няма. Миналата година наше приятелско дете кандидатстваше. Категорично не искаше природни науки. Тогава лично се обадих в училището и питах дали задължително тази паралелка е "вързана" с тези профили. Потвърдиха ми и казаха, че децата, които сега влизат в 11 и 12 клас няма да имат право на друг избор. Чувала съм, че учителите по природни науки там са много добри. Комбинирано с латинския, който се преподава от бивш учител в НГДЕК си става паралелка за медицинските науки. Така беше миналата година. Предполагам и тази, но за след 5 г. според мен няма 100% гаранция. Има доста фактори, които могат да възникнат междувременно и да променят ситуацията. За нас също е някаква възможност тази паралелка, въпреки, че за мен френският е много труден и ще бъде кошмар учене на френски и природни науки.
Maidenly, нищо! Ние ще вървим пред вас да прокараме пътя... Дано! Heart
Тамън се зарадвах, че може да има паралелка с латински извън НГДЕК и да си избере профил история... Ако опрем до френската, със сигурност ще питаме за профилите.

# 400
Мен ме отказа корупцията от МА. По онова време беше емблематична.

# 401
Млад мъж беше,освен да е напуснал ?

# 402
Априлски душ изобщо не са детски разсъжденията на дъщеря ти - напротив изключително валидни са. Дори това с купона е съвсем точно - гледам ги по-младите как не умеят да общуват и направо се плаша какво ще става в бъдеще. Това с общуването за мен ще е ключово умение, особено за момчетата. Ето моя набор - отива и се връща с приятелче на училище и думичка не си разменят, а после сядат да играят на фортнайт заедно ине спира да им мели устата всякакви глупости. В офиса едно такова младичко е като сраснато с телефона си - ние обядваме, говорим, обсъждаме, тя скролва. А е страшно умна - просто като че ли не умее да участва в разговора.
За езиците - за мен безполезен език няма. Много бързо се мени сегашния свят и изобщо не знаем след 20-30 години, когато децата ни са на средна възраст в разцвета на кариерата си кой ще е актуалният език. Вижте какво стана в България в последните поколения. За прародителите ни значимият чужд език вероятно все още е бил турски, за нашите баби и дядовци, родени преди 44-та година важните езици са били френски и немски, за родителите ни, раждани след 44-та - руски, за нашето поколение - английски. Кой знае какво ще е актуално за децата ни. Според моя мъж езикът на бъдещето е китайският и всеки който го знае, ще има огромно предимство, защото се учи трудно. Аз първоначално много бурно реагирах на идеята детето да учи китайски, но колкото повече го мисля, се убеждавам, че май е прав.  Та в този смисъл - подкрепям ученето на какъвто и да е било втори чужд освен английски (който за мен си е вече като роден - недопустимо е да но го говориш на прилично ниво)

# 403
  • София
Млад мъж беше,освен да е напуснал ?

Не е ли Марта Методиева?

Jackobiana, след като има този интерес, защо да не е НГДЕК?

# 404
Нищо й няма на средата на френската,сравнявам с училището на другата ми дъщеря,което също беше елитно. Напротив,повече ми харесва средата във ФЕГ. По-скоро не ми харесват някои от учителите.

Може ли да споделиш повече за френската, че там нямаше дни на отворените врати и някак нищо не разбрах за това училище. аз съм учила френски насила като втори език и ми беше най-омразното нещо. Изобщо не го заглеждах, но наборът е в същата ситуация с немския и е заявил, че ще отиде навсякъде, стига да не учи немски. Гледам, че освен че почват в 8 часа сутринта са на блокове до 15:45, но не видях конкретни програми. Това всеки ден ли е или само понякога имат и 5 блок. Междучасията супер, че са по 15 минути, но не видях да има по-голяма почивка наобяд например. Френският научават ли го само от училище? Имат ли голям избор на предмети за профили после? Хвърлих един поглед на темата, но там се обсъжда само проблемът с математиката, а той за мен е повсеместен за всички училища и не можем да избягаме от това.

Общи условия

Активация на акаунт