СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 859
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Знам, четох. От всички училища се оплакват, така че все тая за мен. Само да мине НВО и да няма издънки, после ще мислим пак. Но с моята рога трудно се блъскат, само аз мога, но след това ми трябва санаториум

# 376
Така, така и аз миналата година на 20 юни се чудех на кое влакче да се кача в Дисни Париж, а сега ще се чудя как да не падна от някой розов облак:) Шегувам се, ей...

От НПМГ също се оплакаха от преподавател по математика!

Навсякъде има проблем с учители.

# 377
А пък аз казвам, че навсякъде може да се изучи - стискам палци за добри учители и сплотен клас.
От опит - големият ми син завърши т.нар. елитна гимназия - имаше много преподавателски  "къси клечки", класната им в 8 клас не успя да ги сплоти / ЕГ / и така до края - на групички, несплотен клас, куцащи откъм знания предмети..

# 378
  • София
Нищо й няма, супер си е.
А има и паралелка с латински и природни науки 🙂

Може ли повече информация за паралелката с латински, защото в учебния план аз не виждам природни науки в увеличен обем?
Няма и къде да ги видите. Профилите се изучават във втори гимназиален етап, а все още няма 11-ти и 12-ти клас с паралелка с латински. Тя е от две години.

Вероятно аз съм в грешка, но на учебния план още за 8ми клас има изредени всички предмети до 12ти клас включително, раздел Б и В са само френски език, явно трети и четвърти профил се отбелязват другаде.

# 379
Ами ние пък не се оплакваме от математиката,но от други предмети. По мат просто си трябват допълнителни занимания. Но да, има паралелки, изтеглили късата клечка по математика. Що се отнася до социалния живот във ФЕГ - той е на много високо ниво 😀 Купонът си върви. Моята дъщеря от асоциална до 7 клас, се преобрази тотално. Всички момичета в класа са приятелки,не се делят,не клюкарстват. Задружен клас са,слушам ги как онлайн си помагат с домашните.

# 380
Френската е супер като местоположение и е в една смяна.

# 381
Скрит текст:
Да, за средата 100% съм съгласна, нали затова "драпаме" всички, за да имат избор децата ни или по- скоро ние родителите, поне на тези деца, които нямат идея какво искат да учат. Или както моя скоро изтърси: "Нищо" 😶 - поне е откровен.
Днес беше на ПИ по МАТ в Междучасие. Сподели, че във втори модул са имали логическа задача с различни възрасти сега, пък след н години. Не знаех, че има вероятност да се падне и такъв тип задача на НВО.
И синът ми беше, но вчера. Каза, че било трудно и не се бил справил. Много беше оклюмал.
Вчерашният тест на междучасие си беше труден.
20та задача си беше ачИк състезателна, малко като пребройте колко триъгълници има на картинката. Втората от втория модул е също състезателна, виждала съм такива, но деца, които не са виждали ще блокират. Има гаден процент, трябва да се сетят, че с 66 2/3 процента повече е все едно да умножиш по 5/3. Третата от втория модул е с допълнително построение, по-лесно построение от СМГ учители, но пак с построение.
Да не клюма, такива няма да има на НВО, освен ако нещо извънредно не стане, но тогава балът ще е нисък
Но пък вица накрая на листа е стар и златен и задача за домашно им дал, за гудбай.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 12:23 от Априлски душ

# 382
  • София
Скрит текст:
Нищо й няма, супер си е.
А има и паралелка с латински и природни науки 🙂

Може ли повече информация за паралелката с латински, защото в учебния план аз не виждам природни науки в увеличен обем?
Няма и къде да ги видите. Профилите се изучават във втори гимназиален етап, а все още няма 11-ти и 12-ти клас с паралелка с латински. Тя е от две години.
Вероятно аз съм в грешка, но на учебния план още за 8ми клас има изредени всички предмети до 12ти клас включително, раздел Б и В са само френски език, явно трети и четвърти профил се отбелязват другаде.
Изредени до 12-ти клас са само ЗУЧ, които са фиксирани по рамков учебен план. Училищните учебни планове се приемат година за година и часовете ИУЧ /в които именно са профилите/ и ФУЧ са видни само в съответния учебен план за съответния клас за съответната учебна година. Затова в учебния план за 8-ми клас, виждате ИУЧ и ФУЧ само за 8 клас - в случая това е френски. Т.е. профилите за сегашния 8-ми клас, ще се видят чак в учебния план за учебната година, в която те ще са 11-ти клас.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 12:09 от sanaka

# 383
Априлски душ, много са резонни според мен аргументите на дъщеря ти за ФЕГ.
Хм, а пък втори език латински кой би избрал, освен бъдещи лекари, така че е нормално да искат Б+Х за трети и четвърти профил. Латинският е мъртъв език, евентуално на някои историци може да им трябва, а в медицината доколкото знам се учи /поне преди се учеше/, и ако не си лекар, ще ти трябва колкото и санскритския🤣

# 384
  • София
Както на този етап иска да става зъболекар - идеално.🙂 Много вода има да изтече де, говорим си. 🤗
Айде бе! От юнската тема ще скочим май в "Студенти-стоматолози" с теб... YumYumYum

# 385
  • София
Априлски душ, много са резонни според мен аргументите на дъщеря ти за ФЕГ.
Хм, а пък втори език латински кой би избрал, освен бъдещи лекари, така че е нормално да искат Б+Х за трети и четвърти профил. Латинският е мъртъв език, евентуално на някои историци може да им трябва, а в медицината доколкото знам се учи /поне преди се учеше/, и ако не си лекар, ще ти трябва колкото и санскритския🤣
Ми, то по-голямата част от нещата, които учиш в училище, после няма да ти трябват, а ще ти останат за обща култура, доколкото останат. Joy
А кой би избрал втори латински, освен бъдещите лекари? Примерно този, който иска ФЕГ, но не му е стигнал балът за другите паралелки.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 12:32 от sanaka

# 386
  • София
Както на този етап иска да става зъболекар - идеално.🙂 Много вода има да изтече де, говорим си. 🤗
Айде бе! От юнската тема ще скочим май в "Студенти-стоматолози" с теб... YumYumYum

Това за малката, Ваче. ☺️ На набора интересът към медицината се свежда до ниво сериали само, но пак е нещо. 😁 Някакъв Pitt изгледа наскоро.

# 387
  • София
Санака е написала защо ги няма. Миналата година наше приятелско дете кандидатстваше. Категорично не искаше природни науки. Тогава лично се обадих в училището и питах дали задължително тази паралелка е "вързана" с тези профили. Потвърдиха ми и казаха, че децата, които сега влизат в 11 и 12 клас няма да имат право на друг избор. Чувала съм, че учителите по природни науки там са много добри. Комбинирано с латинския, който се преподава от бивш учител в НГДЕК си става паралелка за медицинските науки. Така беше миналата година. Предполагам и тази, но за след 5 г. според мен няма 100% гаранция. Има доста фактори, които могат да възникнат междувременно и да променят ситуацията. За нас също е някаква възможност тази паралелка, въпреки, че за мен френският е много труден и ще бъде кошмар учене на френски и природни науки.
Maidenly, нищо! Ние ще вървим пред вас да прокараме пътя... Дано! Heart

# 388
Учителят по латински във ФЕГ прави много добро впечатление,млад е,вероятно го харесват много. Е то и френски и немски и испански могат никога след завършването да не ти потрябват и да ги забравиш. Сигурно е само за английския. Моята голяма дъщеря например категорично каза,че не иска да има нищо общо с немци и живот в Германия, Австрия.Засега поне.
Да,профил химия и био е на много високо ниво във ФЕГ и после в МУ София има доста техни възпитаници .

# 389
Аз имах някакви мимолетни желания да следвам медицина едно време и баща ми като чу и си умря от смях. Ти ли бе, вика, ще ставаш докторица. Ти, която една кокошка не можеш да заколиш. И ме отказа

Общи условия

Активация на акаунт