СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 899
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
Ами тук донякъде роля има и класния ръководител, но в топ езиковите класния се сменя след осмия клас.. и някак си.. самите те според мен нямат голям стимул да работят с класа за спойка, а само за езиковите знания, за които са сложени там.

# 361
Second, не ми стана ясно? В топ езиковите имат 1 класен за 8 ми клас и после от 9 натам друг?

# 362
Да, класните са различни в осми и от 9 до края. Поне за две от топ ЕГ е валидно от личен опит. За останалите предполагам че също е така.

# 363
  • София
Да, класните са различни в осми и от 9 до края. Поне за две от топ ЕГ е валидно от личен опит. За останалите предполагам че също е така.

Не е задължително това да важи за всички класове обаче. Понякога класните си остават и в 9 и в 10 клас, особено ако са учители по друг предмет, а не по първия чужд език. Както дойде.

# 364
  • София
В някои ЕГ класните в 8-ми клас са основните учители по езика, които се сменят в 9-ти клас и съответно се сменят и класните. Така е примерно в Испанската. Във 2АЕГ не е така. Там класните са обикновено по други предмети и остават до края.

# 365
  • София
Нищо й няма, супер си е.
А има и паралелка с латински и природни науки 🙂

Може ли повече информация за паралелката с латински, защото в учебния план аз не виждам природни науки в увеличен обем?

# 366
За мен това е голям минус, просто и самите учители си знаят “аз не съм от тук и съм за малко” и съответно класа си тръгва на самотек.

# 367
  • София
Нищо й няма, супер си е.
А има и паралелка с латински и природни науки 🙂

Може ли повече информация за паралелката с латински, защото в учебния план аз не виждам природни науки в увеличен обем?
Няма и къде да ги видите. Профилите се изучават във втори гимназиален етап, а все още няма 11-ти и 12-ти клас с паралелка с латински. Тя е от две години.

# 368
Едно от най-любимите ми обстоятелства в целия тоя мармалад - трябва да избирам нещо, дето още го няма, но така или иначе ще го видя що за птица е след 3 години...
През това време от 14 детето вече ще е на 17 год. ... Не че сега много знае какво иска, но пък вероятно ще е по-ориентирано в онзи бъдещ момент.

# 369
  • София
Това, че тази паралелка е с природни науки е на ниво "говори се". Говори се, че ще е с природни науки и че точно заради това от РУО са им разрешили да открият още една паралелка, защото ще е STEM. Но аз поне не съм видяла нещо черно на бяло за това. Профилът и на тази паралелка е "чужди езици" - същият като на всички останали. Т.е. задължителните два профила в нея ще са двата езика - френски и латински. Другите два профила се избирт в 10-ти клас и аз не виждам на какво основание ще принудят тези деца да са в профил химия и биология, при положение, че всички останали паралелки имат право да избират свободно 3/4 профил. Може и да изпускам нещо, разбира се, но документ, който да фиксира химия и биология като 3/4 профил в тази паралелка, не съм срещала никъде. А и не виждам какъв би могъл да бъде той. Защото нормативно основание няма.
Иначе, ако 3/4 профил са химия и биология, е ясно каква птица ще е - във втори гимназиален етап ще се изучават химия и биология по учебната програма за профилирана подготовка с 5 часа седмичен хорариум по всеки от двата предмета. Точно както и навсякъде другаде.

# 370
Така, така, ама ако няма желаещи за биология и химия, както сама казваш, какво става?!
По същата аналагия, на мой въпрос за друга паралелка и друго училище, но подобен казус, касаещ  избора на даден предмет за 3-ти профил, отговорът от директора беше: "най-логично е това да изберат"...Освен да гадаем и да стискаме палци, друго не ни остава. Доста хазартни ситуации на фона на целия напън в момента.

# 371
  • София
Винаги има желаещи за химия и биология във всяка ЕГ. Профилите не са по паралелки, а се сформират групи по профили с ученици от всички паралелки в училището. Риск да не се сформират профили по тези предмети във ФЕГ, за мен практически няма. Просто не виждам на какво основание ще задължат децата точно от тази паралелка да "изберат" химия и биология.

# 372
Моята иска френската по две причини. Първата е средата. Моята търси хубавия купон. Този хубав купон вече не бил в СМГ или НПМГ, поне по нейни убеждения, защото ходи няколко пъти на мат. лагер със СМГ, много деца знае от там и смята, че те имат големи проблеми с общуването, това са нейни наблюдения, нека не влизаме в полемики. Не харесва първа немска, защото не иска немски, за мой ужас, английски знаела, испанската не била в центъра на града, където бил купона.
Втората причина е, че харесва страната. Бяхме във Франция преди две години, обикаляхме здраво и се влюби в страната, както и аз, между другото. Такива, детски мотиви има.
Детски работи. Нито английски знае като хората, нито купона знае къде е, нито Франция е баш това, което видяхме, но си е човешко да си има свои си убеждения

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 11:45 от Априлски душ

# 373
  • София
Татко Мецан, да ти отговоря къде е търсен френския. Аз май съм писала тук всъщност, в сферата на финансов аутсорсинг съм, по-точно изнесени счетоводни процеси. Френски се говори във Франция, Белгия и Швейцария. Фирми, които оперират на тези пазари или с тези пазари, работят на френски. Та, търси се, английският е ясен, после има глад за немски кадри, но и френския си има приложение. Може да се работи в тази сфера само с английски, но ако работиш с още един език е голям плюс.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 11:49 от Maidenly

# 374
  • София
Априлски душ, оплакваха се родители на деца от Френската от преподаването по математика.

Общи условия

Активация на акаунт