СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 24 010
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
Моя колега, чийто син има 14г. звъня в няколко училища, за да пита за това. Имат план за сина да пътува по това време. Аз й казах това, което знам, но тя реши да пита. В различните училища й казаха различно. Аз не бих рискувала, но...Все пак има ли го това "черно на бяло" някъде написано? Аз търсих инфо, защото от миналата година го знам, но никъде не го открих да е формулирано.

# 91
Пише го в гражданското право, конкретно в ЗЛС.
Но точно както казваш, на практика трябва да се пита в съответното училище, да се обясни, че детето ще пътува и да се разберете.

# 92
Чл.4 от Закон за лицата и семейството гласи:
Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.
Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители...
В тази връзка, няма пречка 14 годишен ученик Х. У. З. действащ лично и със съгласието на родителя А. Б. В. да упълномощи пълнолетно лице А. Б. В., да го представлява пред училищните власти като извърши всички правни и фактически действия относно подаване на заявление за участие във второ класиране или записване.

# 93
Да, с пълномощно може, нотариално заверено.

# 94
Да, четох някакави такива парадокси, че родителят си пише пълномощно на себе си, да представлява детето 🤣 в краен случай и така.

# 95
  • here and now
Златни сте. Благодаря!

# 96
Благодаря ви, ще й кажа. Аз не бих рискувала и ако ми се наложи бих се възползвала от пълномощно. С това да питам в училището не е вариант, защото може да ти кажат по телефона, че няма проблем, но на място да попаднеш на някоя кисела учителка, домакинка или деловодителка и да те отреже, защото така си е по закон. Казвам го с уважение към всички професии в училището, но вече навсякъде зависи на кого попаднеш.

# 97
Ако е над 14 години, вади се пълномощно.  Под 14 г. няма проблем родител да запише детето.

# 98
Промените не са свързани само с приема в МГ, така че да касаят ни.

# 99
  • София
Ако е над 14, се търси връстник, който да го замести. Как пък ще се отлага пътуване заради кисел учител.
Моето ще го давам назаем, ако се наложи. Има де карта за метрото, може да джитка от гимназия на гимназия и да се представя за bg-mamma-boy.

На записването са преподаватели, не са хора като нас и имат деца. Не се заяждат, обикновено са много мили.

# 100
Промените не са свързани само с приема в МГ, така че да касаят ни.
Не ви касаят, защото рамковите учебни планове не могат да се променят при вече започнал образователен етап по време на етапа, това Санака го обясни. Веднъж влезли в гимназия при сегашните планове, оставате по тях и няма да ви орежат часовете по език и други подобни работи. Касае ви само ако имате и по-малки деца, но сегашните седмокласници няма да ги хване нищо от промените.

# 101
Мецане, прочети проекта и помисли пак.

# 102
  • ПЛОВДИВ
В Пловдив миналата година, инцидентно, преха дете с 393 бал в паралелка математика с френски в МГ.

От години в МГ Пловдив няма паралелка с френски език.

Моя грешка - паралелсата е с немски  и балът 331.25.

# 103
Как правят класно по формата на НВО по математика, когато имат само един учебен час определен за класно? По БЕЛ са два часа и е по-съвместимо.

При дъщеря ми класните за втория срок и по БЕЛ и по МАТ бяха във формата на НВО, само първата част. Блок от 2 часа, бяха ги преместили в голяма зала и си правиха така класната с бланките, попълването на отговорите, черните химикалки и т.н.

# 104
  • София
Даже по математика сега през почивните дни учителката им им беше пратила домашно със забележка да се опитали да го решат май за 75 минути (?). В момента много ги юркат и по БЕЛ, и по мат.
И на мен ми дойде до гуша Joy

Общи условия

Активация на акаунт