СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 841
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Млад мъж беше,освен да е напуснал ?

Mam, не е ли жена по латински във Фег?
Не е ли Марта Методиева?

Jackobiana, след като има този интерес, защо да не е НГДЕК?

НГДЕК е основната цел, той и сега учи там. Но е глупаво да не подълним желания за кандидатстване в други училища. Марта Методиева отиде в 129 ОУ, когато напусна НГДЕК, преподавател по АЕ, не съм чула да се е местила другаде.

# 406
  • София
НГДЕК е основната цел, той и сега учи там. Но е глупаво да не подълним желания за кандидатстване в други училища. Марта Методиева отиде в 129 ОУ, когато напусна НГДЕК, преподавател по АЕ, не съм чула да се е местила другаде.
Значи ще успее Wink Марта мислех, че отиде във френската, но може и аз да бъркам.
П.С. Значи са съученици с моето момиче Wink

# 407
Тъй като дискусията за средата във ФЕГ тръгна от мой коментар, искам само да добавя, че тя ще ни е второто желание. Просто дъщеря ми и тя си има своите детски убеждения, чула недочула разни неща. Тя е кротко и свито дете, не си пада по купони, не търси много социален живот, а по-скоро академична среда. Място където се учи много, където езиците, българският, литературата и като цяло хуманитарните науки са на високо ниво, защото това я влече. Отделно и говорят как във ФЕГ имало "локали" и повече предлагане на наркотици, отколкото в Испанската. Аз не вярвам в подобни неща, но децата се впечатляват. В крайна сметка, ако не успее в Испанската, ще се постарая да я убедя, че ФЕГ не е по-лошо училище.

# 408
8 клас свършват или в 12.35,13.30 или в 14.10. Откъде дойде това 15.45? Голямото междучасие е 20 мин,останалите по 15. Вътре е добре,тоалетните са чисти и хубави,има сапун,но няма тоалетна хартия. По физическо много ги мъчат,неоправдано.Френският не знам дали се научава,защото сме едва 8 клас. Не ходи на допълнителни уроци по френски и се справя. Някои ходят на допълнителни уроци,но това не е необходимо.С математиката борбата е чрез допълнителни уроци и занимания,ако искате висока оценка. Не е много натегнато и децата не се конкурират в лошия смисъл на думата.

Нищо й няма на средата на френската,сравнявам с училището на другата ми дъщеря,което също беше елитно. Напротив,повече ми харесва средата във ФЕГ. По-скоро не ми харесват някои от учителите.

Може ли да споделиш повече за френската, че там нямаше дни на отворените врати и някак нищо не разбрах за това училище. аз съм учила френски насила като втори език и ми беше най-омразното нещо. Изобщо не го заглеждах, но наборът е в същата ситуация с немския и е заявил, че ще отиде навсякъде, стига да не учи немски. Гледам, че освен че почват в 8 часа сутринта са на блокове до 15:45, но не видях конкретни програми. Това всеки ден ли е или само понякога имат и 5 блок. Междучасията супер, че са по 15 минути, но не видях да има по-голяма почивка наобяд например. Френският научават ли го само от училище? Имат ли голям избор на предмети за профили после? Хвърлих един поглед на темата, но там се обсъжда само проблемът с математиката, а той за мен е повсеместен за всички училища и не можем да избягаме от това.

# 409
Ох, Мецане, през пост-два откак си в темата, обясняваш колко са безполезни всички езици, различни от английски. Разбрахме мнението ти, айде няма нужда от повече. Аман.
Еее, недей така Wink
Остави Мецан да си вярва в правотата си.
Че  той немският е труден, грозен и никой не го използва Wink Нищо, че едни от най-добрите Европейски университети са там.
А френският, язък за тези дето са го учили пет години Wink
Дете от френската завърши право в Париж и сега работя с него по проекти. Адвокат е в доста добра кантора.
Мецане, Мецане не научи ли урок.
АК не е това което беше и се надявам да нямаш опита от ДГ.

# 410
Ама аз такива неща за езиците не съм приказвал. Хеле пък през пост. И нарочно не й отговорих на Елени, пък вие пак. Дето Хоуп колко пъти съм те защитавал по темите.
И какво значи да си вярвам - аз нямам никакъв опит, не съм работил в международни фирми, не съм говорил с чужденци, от село не съм излизал и чужбина не съм виждал, университет също, а корпорация не знам яде ли се, пие ли се, и съм на 15 години. Че кротнете се малко. Да ви имам самочувствието, особено като ви гледам писането, ама то, как забравих, все по светофарите пишете, та затова.

# 411
8 клас свършват или в 12.35,13.30 или в 14.10. Откъде дойде това 15.45?

Това е публикувано на страницата на училището - 5 блока, последният завършва в 15:45 часа. Не намирам реална програма, затова не се ориентирам този 5-ти блок какво е.
https://www.feg.bg/wp-content/uploads/2023/10/Dneven-rezhim.pdf

# 412
Не знам за кой клас е този 5 блок. Дъщеря ми в 8 - ми няма такъв.

# 413
  • София
Априлски душ, много са резонни според мен аргументите на дъщеря ти за ФЕГ.
Хм, а пък втори език латински кой би избрал, освен бъдещи лекари, така че е нормално да искат Б+Х за трети и четвърти профил. Латинският е мъртъв език, евентуално на някои историци може да им трябва, а в медицината доколкото знам се учи /поне преди се учеше/, и ако не си лекар, ще ти трябва колкото и санскритския🤣
Латински учат и медицинските сестри, но доколко го научават е въпрос. Близка, преподавателка в СУ, е в ужас от студентите си по тази специалност.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 22:21 от xxxxxx

# 414
  • София
Всеки чужд език е полезен, стига да иска да го учи детето. Но първият език в ЕГ се учи много часове в 8-ми клас, а после в 9ти и 10ти имат разказвателни предмети на него. Не знам дали децата осъзнават това, когато изберат за първи език такъв, който не са учили преди. Така може още първата година  да намразят езика, а преместване в друго училище с друг език е трудно. Малко наивно разсъждават на тази възраст, когато избират училище. Добре е да се обсъди с тях какво ги чака в съответната паралелка, а не "искам тук, щото е желано/елитно/готино...."

# 415
Ами то и аз не знам какво го чака детето, че да и обясня. А трудното е относително понятие. Не съм убедена, че ученето на непознат език на тази възраст, когато си освободен от всякакви други ангажименти, е много трудно. Даже мисля, че в сравнение с ученето сега ще им се види песен. Колко ще го научат вече е друг въпрос, но колкото, толкова, не съм максималист. Езикът има нужда от основа, после винаги може да надгражда

# 416
  • София
Едно е да си учил преди осми клас английски език, който е навсякъде около децата, и нещата да стават лесно и интуитивно, друго е да се захванеш например с немски по начина, по който се учи в езикова гимназия. Не е за всяко дете. Нищо не можем да им обясним на децата, те не ни и слушат, просто може да им дадем възможности за размисъл относно дадения избор и различни перспективи, от които да погледнат нещата.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 17:02 от Magenta2022

# 417
Моята мома отказва да се занимава с английски, френски, испански. Иска да учи немски език. 73-о ни е далече, иначе нямаше и да се замисля. За НЕГ отзивите са противоречиви, за 35-о  също. Въобще в чудо съм се видяла с нейните изисквания. Нейният избор е от типа - аз не искам това, не искам онова, не искам и другото... и изборът се свежда до каквото е останало след неискането. Stuck Out Tongue Winking Eye

Ще съм благодарна, ако споделите информация за НЕГ и 35-о.

# 418
Magenta2022, едва ли има много родители полиглоти, които да могат да обяснят какво ги чака. За мен всеки език е труден - аз и с английският се озорих страшно много. Имам приятелка, която учи чужди езици като хоби. Мина през английски в училище, доучи си на курсове до ниво Кеймбридж C2 (взе сертификат), после учи 6 години немски на курсове и наскоро финишира с италиански. Каза, че последният и е бил най-сложен от всички досега. Аз пък си мислех, че италианският е най-лесният - ако трябваше да съветвам детето ми за лесен език - там щях да го бутна. Предмет на език не е нищо особено (от личен опит го казвам) - научаваш малко специфична терминология, но вече можеш да построяваш изречения и новите думи не са ти проблем. Ние едно време трябваше да покрием 5000 думи за първата година в подгответо и редовно имахме дни с по 80-100 нови думи, които трябва да са научени за следващия ден. Като си го преживял това в подготве 10-тина термина са детска играчка. Най-трудно с нов език е първата година докато покриеш основите. После предмет на език само надгражда.

# 419
  • София
8 клас свършват или в 12.35,13.30 или в 14.10. Откъде дойде това 15.45?

Това е публикувано на страницата на училището - 5 блока, последният завършва в 15:45 часа. Не намирам реална програма, затова не се ориентирам този 5-ти блок какво е.
https://www.feg.bg/wp-content/uploads/2023/10/Dneven-rezhim.pdf
Ако имат 5-ти блок, няма да имат примерно 1-ви. Това означава. 10 часа дневно не учат със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт