СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 834
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Ех, какъв избор имате в София... В другите градове обикновено едното нещо, което искаме да учим, няма алтернатива.
Да дам и моите 5 с'тинки по темата. Обръщам внимание - лично мнение.
Завършила съм ЕГ. За мен - пропиляни 5г, въпреки че бях отличничка на випуска. Ама...по наше време ЕГ си беше елитът.
Учила съм немски, френски, руски и английски.
Немският - мъка. 3г и...нищо. Ама промит мозък - цялото сем. знае немски, ще ходя при леля и братовчедите в Германия, лятото ми водеха германчета и се разбирах с тях...ама не ми се получи.
Руският - обожавам да го слушам. Много ми харесва. От 1ви клас го уча, до 11сти (с прекъсване) и даже в унито. Еми...не го проговорих и това е. Пусти срам да не объркам падежите в изречението.
Английският - не го понасям. Ама толкова не го понасям, че тъкмо науча нещо, свърша си работата, напиша си/кажа си каквото трябва и забравям новите думи. Не ми харесва този език и това е. Ползвам го по неволя, няма как. Но мозъкът ми отказва да го възприеме.
А френският - имам специална връзка с него. Харесва ми всичко в него. И във Франция бях, и с французи работих... Да, шовинисти са; да, отказват да ползват английски, но само един франкофон може да превежда на французин, който говори на английски Joy Това по повод приложението. И не се смейте - различните области на Франция имат такива диалекти, че ако ви пратят да превеждате на някоя среща на французи, задължени да говорят на английски...
Иначе, подкрепям намаляването на часовете по езици. Език се учи навсякъде вече. И с желание. Най-вече се учи вкъщи. Не е необходимо да ти втръсва от език в училище, докато има неща, които е добре да ти бъдат обяснени от учител (примерно биохимията, която е сбита в половин 9ти клас, щото, нали, език учим).

Съветвам тези, които искат да си пратят децата да учат немски или френски, да им пуснат малко съответната телевизия или музика. И не им подценявайте усещанията, защото не ги ли грабне "мелодията" на езика, 5 г мъка не си е работа. И двата езика са супер трудни, но ако се обикнат, един клас "подготве", тоест 8ми, е напълно достатъчен, за да овладеят основата.

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 17:28 от *ashley*

# 421
Със сигурност не се преучват,поне моята като я гледам😀В 7 клас повече учеше. Или поне така ми се струва.

# 422
  • София
Чака ги здраво учене, какво да ги чака.😊
А така, както учат в седми клас, не е особено нормално нещо, така че поне за мен не е база за сравнение.

Magenta2022, едва ли има много родители полиглоти, които да могат да обяснят какво ги чака. За мен всеки език е труден - аз и с английският се озорих страшно много. Имам приятелка, която учи чужди езици като хоби. Мина през английски в училище, доучи си на курсове до ниво Кеймбридж C2 (взе сертификат), после учи 6 години немски на курсове и наскоро финишира с италиански. Каза, че последният и е бил най-сложен от всички досега. Аз пък си мислех, че италианският е най-лесният - ако трябваше да съветвам детето ми за лесен език - там щях да го бутна. Предмет на език не е нищо особено (от личен опит го казвам) - научаваш малко специфична терминология, но вече можеш да построяваш изречения и новите думи не са ти проблем. Ние едно време трябваше да покрием 5000 думи за първата година в подгответо и редовно имахме дни с по 80-100 нови думи, които трябва да са научени за следващия ден. Като си го преживял това в подготве 10-тина термина са детска играчка. Най-трудно с нов език е първата година докато покриеш основите. После предмет на език само надгражда.

# 423
  • София
На който му втръсва от език, може да избере да учи език НИНРИЧЕ с по два часа седмичен хорариум. На много хич не им втръсва и искат да си го учат интензивно. Език, различен от английски, много трудно може да се научи извънучилищно така, както се учи в ЕГ. Чуждоезиковото ни обучение е едно от най-хубавите неща, които имаме в нашите училища и ще е доста глупаво да го съсипем. От това със сигурност няма да се родят повече математици.

# 424
Съветвам тези, които искат да си пратят децата да учат немски или френски, да им пуснат малко съответната телевизия или музика. И не им подценявайте усещанията, защото не ги ли грабне "мелодията" на езика, 5 г мъка не си е работа. И двата езика са супер трудни, но ако се обикнат, един клас "подготве", тоест 8ми, е напълно достатъчен, за да овладеят основата.
Е, моята девойка точно от музиката се запали по езика. И започна да си го учи самостоятелно още миналата година. Учи го с лекота, разбира логиката му и ѝ е лесно. Чете си на немски, съставя изречения и то от малкото занимания, които сама си направи. Произношението също ѝ е добро, не е като дъскорезница. Joy

И аз съм на мнение, че човек има ли желание и език ще научи, и каквото друго го вълнува ще научи извън училище, стига да има желание. Мотивацията е ключ към успеха.

# 425
  • София
На който му втръсва от език, може да избере да учи език НИНРИЧЕ с по два часа седмичен хорариум. На много хич не им втръсва и искат да си го учат интензивно. Език, различен от английски, много трудно може да се научи извънучилищно така, както се учи в ЕГ. Чуждоезиковото ни обучение е едно от най-хубавите неща, които имаме в нашите училища и ще е доста глупаво да го съсипем. От това със сигурност няма да се родят повече математици.

Може и да избере, ама тогава нали средата няма да е ниво. Пък всички за таз пуста среда се борят.
Възможности за истински избор дори и при достатъчен бал няма много, компромисите са доста. Но все пак поне в София е по-добре от другите градове.

# 426
Някой пита за Първа немска - на моя позната детето е там, много са доволни, но стартът е шокиращ. Особено за дете, което грам не е учило немски. После нещата се нагаждат и се стиковат. Децата са умни и амбициозни, не е споделяла за някакви големи проблеми.

# 427
  • София
В 1 НЕГ има една преподавателка по немски, която не става. Ако някой се падне при нея, няма да научи нещо.
В 35-то си учат здраво немски. И математиката им е на ниво.

# 428
В 1 НЕГ има една преподавателка по немски, която не става. Ако някой се падне при нея, няма да научи нещо.
В 35-то си учат здраво немски. И математиката им е на ниво.
Коя матрматика? На профил?

Защото НВО в 10. клас е трагедия.

# 429
  • София
Нормалната. За профила има какво да се желае.

НВО в 10 клас е проформа. Никой не учи за него. Дори не се стараят да си проверят задачите. Ограждат някакви отговори и си тръгват.
Всички знаем, че математиката в гимназията е с малко часове и не децата са виновни за нетрайните знания.

# 430
Ако математиката им е на ниво няма "да ограждат ей така", защото е проформа. Задачите са елементарни. Не е нужно да учиш за НВО, а да учиш по принцип.

# 431
Цитат на: шмърциплянку :

Ще съм благодарна, ако споделите информация за НЕГ и 35-о.
[/quote

Какво точно ви интересува? В 8 клас учат 'само' немски. За дете, което не е учило въобще езикът, е трудно. Зависи и кой учител ще се падне. Има една Бонова, която е изключително взискателна. При другите чувам, че е по-леко.
Средата е добра. Децата са възпитани, мотивирани, всички са били отличници поне до 7кл. Иначе може да видите и резултатите от матурите в 10 клас.
В края на 8 клас е изпитът за немските паралелки. Не е задължителен. После прегрупират класовете. Останалите паралелки учат 2-3 предмета на немски.

# 432
Мисля, е причините на дъщерята на Априлски душ са най- важните и прозорливи на тази възраст. Те идват от емоция и усещане, в случая за езика...Каквато и статистика да показват кое би било печелившо да работиш в бъдеще, ако не те влече и не ти харесва, няма да те бъде в тази професия, поприще и т.н. И аз съм от немскомразещите...уж ми вървят езиците, но след като започнах да го уча осъзнах, че няма такова нещо, като да ти се отдават езиците. Просто някои от тях ти харесват и ще можеш да ги научиш, а други- обратното. Е, немският за мен е от другите. Дадох му шанс, щото, нали след английския е най- търсен, добре платени позиции има с него. Е, ще останат за тези, които го харесват и могат да го учат. В тази връзка и децата не насърчих за немски, но те също не го харесват, та...
И други неща имах да пиша, но...така е като ви изпусна с по няколко изписани стр.и после забравям темите...🙂

# 433
За езиците - покрай целия ейай хайп напоследък се убеждавам, че и бастионът на езиците е напът да се сгромоляса, след като лично участвах в среща с чужденци, на която всеки си говореше езика и се разчиташе на машинен превод в реално време. Може и да е прав Вълчев наистина.

# 434
  • София
Ако математиката им е на ниво няма "да ограждат ей така", защото е проформа. Задачите са елементарни. Не е нужно да учиш за НВО, а да учиш по принцип.

Тинки, математиците  им на ниво, а децата са влезли с 420+ точки. Имаш ли обяснение защо резултатите да им такива?
Математика не се учи с 2-3 часа седмично.
Задачите да елементарни само за ученици с по-голям хорариум и за такива, влезли с 480-500 точки, които са си ученолюбиви по принцип и си гонят шестиците.

Общи условия

Активация на акаунт