Да дам и моите 5 с'тинки по темата. Обръщам внимание - лично мнение.
Завършила съм ЕГ. За мен - пропиляни 5г, въпреки че бях отличничка на випуска. Ама...по наше време ЕГ си беше елитът.
Учила съм немски, френски, руски и английски.
Немският - мъка. 3г и...нищо. Ама промит мозък - цялото сем. знае немски, ще ходя при леля и братовчедите в Германия, лятото ми водеха германчета и се разбирах с тях...ама не ми се получи.
Руският - обожавам да го слушам. Много ми харесва. От 1ви клас го уча, до 11сти (с прекъсване) и даже в унито. Еми...не го проговорих и това е. Пусти срам да не объркам падежите в изречението.
Английският - не го понасям. Ама толкова не го понасям, че тъкмо науча нещо, свърша си работата, напиша си/кажа си каквото трябва и забравям новите думи. Не ми харесва този език и това е. Ползвам го по неволя, няма как. Но мозъкът ми отказва да го възприеме.
А френският - имам специална връзка с него. Харесва ми всичко в него. И във Франция бях, и с французи работих... Да, шовинисти са; да, отказват да ползват английски, но само един франкофон може да превежда на французин, който говори на английски

Иначе, подкрепям намаляването на часовете по езици. Език се учи навсякъде вече. И с желание. Най-вече се учи вкъщи. Не е необходимо да ти втръсва от език в училище, докато има неща, които е добре да ти бъдат обяснени от учител (примерно биохимията, която е сбита в половин 9ти клас, щото, нали, език учим).
Съветвам тези, които искат да си пратят децата да учат немски или френски, да им пуснат малко съответната телевизия или музика. И не им подценявайте усещанията, защото не ги ли грабне "мелодията" на езика, 5 г мъка не си е работа. И двата езика са супер трудни, но ако се обикнат, един клас "подготве", тоест 8ми, е напълно достатъчен, за да овладеят основата.