СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 834
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Относно езиците, пропускате нещо много съществено. Учейки нов език, човек се учи да мисли по нов начин, с нови понятия, нови конструкции, вижда света в нова перспектива. Това ИИ, автоматичен превод и вавилонската рибка няма как да му го дададат.

# 436
  • София
Грета, чудя се как успявахме ние навремето. Едва ли се е променил материала към по-сложен. Също съм била в езикова гимназия и съм имала математика  2-3 часа седмично. Смятам се за скарана с математиката, пък съм имала 5-ца, даже 6 последната година.
Нещо някъде се чупи в сегашната образователна система, но колкото и да се напъвам не мога да разбера какво!

Относно избора на език - доверете се на инстинкта и желанието на детето. Мотивацията е най-важният фактор в ученето на каквото и да е. Аз към немския се настроих зле още като ученичка и нищо не можа да го реабилитира в очите ми.
После пък в студентските години, не харесвах това, което уча в университета. аписах се на френски като форма на бягство от реалността и го учех с такъв мерак!
Та...за успеха най-важна е мотивацията.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 08:30 от Ариана

# 437
Повече часове имахме по математика.

# 438
  • София
Не всички успяваха по математика. На много си им беше трудно. Разликата беше, че родителите не си тикаха децата в МГтата за да имат добра среда.

# 439
Непопулярно мнение за езиците:

Според мен, ученето на английски трябва да започва рано и да е еднакво за всички. Примерно, до края на 4 клас да се стига А2, до края на 7 - Б2. След това - кой каквото иска.

В момента, много деца започват да учат английски от начало няколко пъти и стигат доникъде ако не го учат извън училище. Ако го учат извън, в училище само си губят времето. Говоря за годините преди 8 клас.

Предполагам че ще се намерят учители да се случи горното. Вярвам че от такъв тип ранно учене на английски ще има много ползи - и икономически, и социални.

# 440
Според мен, ученето на английски трябва да започва рано и да е еднакво за всички. Примерно, до края на 4 клас да се стига А2, до края на 7 - Б2. След това - кой каквото иска.

Език който не се ползва, няма как да е активен “след това” и всичкото това В2 ще е излишно след 5-6г “кой каквото иска.”

# 441
  • Стара Загора
От купони покрай баткото, едва ви изчетох. Някои неща запомних, другите минаха покрай ушите/очите ми Simple Smile
Моето мнение - повечето деца знаят английски език на доста прилично ниво и сега, другият чужд език ще им дойде бонус.
Наборът, без да е ходил на школи за език му тествахме нивото в Берлиц Стара Загора и изкара В2 английски език. Брат му, пак без школи защити миналата година ниво С1 английски език, а сега завърши НЕ-АЕ и има и по немски език сертификат.
Не живеем в София, обаче и в провинцията има нужда от подготовка за матурите. Прочетох нещо, че нямало нужда. Вярвайте ми в четири училища бала е доста висок и си трябва подготовка. На времето баткото го записах на такива уроци за да се подготви за състезателният характер на самата матура. Да си преценя времето и възможностите.
Наборът сега отново е на уроци от тази година. Ще видим какви ще ги свърши след няколко седмици.
Аз съм завършила ГПЧЕ "Ромен Ролан" Стара Загора с НЕ-АЕ. На времето...далечната 1991г се подготвях у нас по мат и по БЕЛ ходих на уроци, защото разработвахме ОЛВ.

# 442
В това училище ни бяха полуфиналите на "Математика без граници"🤣 Все в Стара Загора ги правеха и все в това училище. Четири години поред сме ходили 😃 Научих перфектно района около него, че да има къде да паркирам... базата му е много добра. И Стара Загора е голям град, нормално е, че има конкуренция, и все пак балът в тези 4 училища не е 470-480, нали.

# 443

Език който не се ползва, няма как да е активен “след това” и всичкото това В2 ще е излишно след 5-6г “кой каквото иска.”

Английският се ползва някак от почти всички. Всеки с ниво Б2 може да чете и слуша съдържание на английски и най-вероятно го прави.
Подозирам че огромна част от пишещите тук, както и децата ни (7 клас и нагоре), знаем и ползваме английски. За такива хора, ползата ще е че вместо да даваме пари децата да учат английски извън училище или в частни училища (знам че частните носят и други ползи), а после да скучаят в часовете, ще получим нормална училищна подготовка.
За останалите, Б2 по английски в края на 7 клас ще даде тази възможност за четене и слушане на информация на английски.

# 444
  • София
Само че това става с по 10 часа седмичен хорариум, което няма как да стане.

# 445
Именно. В добрите ЧУ, от които децата излизат с В2 в 7 клас, а някои и с С1, имат 10 часа седмично английски още от ПУК.

# 446
  • София
Не че не биха могли да понаучат децата що-годе прилично английски в училище до 7 клас и с 3-4 часа седмично, но с 25 деца в клас и липса на всякаква дисциплина, както е често в тези часове, мисията е почти невъзможна.

# 447
Нищо не може да се научи с 3-4 часа седмично. То затова на НВО в 10 клас резултатите са такива, може да не е важно за нищо, но едва ли който може да реши задачите, умишлено няма да ги реши. Ама с 3 часа седмично математика - толкоз.

# 448
Само че това става с по 10 часа седмичен хорариум, което няма как да стане.

Да, не бях се сетила за разликата в броя часове между държавните и повечето частни училища.
Все пак вярвам че ще е полезно да се учи английски по-амбициозно и еднакво до 7 клас.

# 449
В школите, които организират 10 часа в ДУ също не постигат резултат, който да отговаря на това време.
Според мен е добре да се учи математика по-амбициозно до 7. клас, че и до 12. Това със започването наново всеки етап е наистина страшна глупост, но по толкова безумни учебници учи петокласникът, че направо се оказва нужно...

Общи условия

Активация на акаунт