СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 834
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Абсолютно. Не е и само до хорариум.

# 451
  • Стара Загора
В това училище ни бяха полуфиналите на "Математика без граници"🤣 Все в Стара Загора ги правеха и все в това училище. Четири години поред сме ходили 😃 Научих перфектно района около него, че да има къде да паркирам... базата му е много добра. И Стара Загора е голям град, нормално е, че има конкуренция, и все пак балът в тези 4 училища не е 470-480, нали.
Напротив, в ГПЧЕ от миналата година баловете са 480-490, а в паралелката, която иска сина ми Природни науки в МГ е 470 мисля.
Разбира се, всяка година си е за годината. Разбира се, зависи и от нивото на децата за съответният набор и тяхното числово изражение.

# 452
  • София
Е, хайде сега - 10 часа за английски на седмица - че те децата имат и други предмети да учат. По БЕЛ в прогимназия имат 5.5 часа седмично, сега английски чак пък двойно.
Мецане, и с 5 часа се постигат много добри резултати, зависи от учителя, от методите на учене, от детето и също трябва да се работи в малка група. Така може да се говори на езика, да се обсъжда, да се пишат кратки текстове, учителят да обърне внимание на всеки. Като има и домашно се получават нещата съвсем добре.

# 453
  • София
Нали говорим за научаване на езика в училище до ниво В2? Не знам какво се разбира под "много добри резултати", но знам, че в частните училища, в които взимат FCE до 7-ми клас, учат с по 10 часа седмичен хорариум /учат си и по другите предмети/.

# 454
  • София
Много добри резултати според възможностите и възрастта на детето. Не може всички деца в училище да ти слагаме под един знаменател. В държавните нямат подбор на децата за разлика от частните, за които говорите. Едно общинско училище мисля, че получава малко над 2000 лв на ученик на година, какво да осигури като обучение за тези пари. В частните училища се знае какви са годишните такси - по-високи от университетските.
ПС. За мен лично B1 в края на 6-7 клас е супер.

# 455
Може да осигурят поне нормални учебници, до голяма степен ще елиминират лошото преподаване като фактор за тези, които искат да учат.

# 456
  • София
Много добри резултати според възможностите и възрастта на детето. Не може всички деца в училище да ти слагаме под един знаменател. В държавните нямат подбор на децата за разлика от частните, за които говорите. Едно общинско училище мисля, че получава малко над 2000 лв на ученик на година, какво да осигури като обучение за тези пари. В частните училища се знае какви са годишните такси - повече от университетските.
ПС. За мен лично B1 в края на 6-7 клас е супер.
Ми, нали точно за това говорим - че няма как да стане в ДУ с 2 часа във втори клас и по 3 часа нагоре и при полудневна форма на обучение? Беше поставен въпрос за достигане на ниво В2 по английски до 7-ми клас в ДУ. Ми, не може.
ПП. За мен прилично ниво на владеене на език е В2. Не е достатъчно, но е прилично.

# 457
  • София
Според нашата образователна система ниво B2 е заложено за постигане в края на 12 клас в паралелките с профил ""Чужди езици". На 13-14 години дали знаеш за B2 няма голямо значение, ако не продължиш да практикуваш съответния език по-нататък.

# 458
Може да сенадгради в горните класове до необходимото академично ниво за постигане на с1. Обаче, изисква св систематичност в образованието, а нашата система не я търпи.

# 459
Има си деца с логическо мислене. За какво са им уроци по математика като отведнъж, и то в училище, схващат принципа на решаване?

Да имаш 5,88 на изпит в МГ, значи си го имаш и  не може да се сравняваш с масата.
Изобщо, за да ти дойде музата по соца за кандидатстваш там, значи са те забелязали още в трети клас и си ходил на олимпиадите поне. Нямаше измъкване тогава.

Тогава всички ходехме на олимпиади, даже не мисля, че са ни питали. И на майка ми в Школо не са писали Laughing
И ставаше доста бързо ясно на кой какво му върви, не се разчиташе на личен интерес и да се запише сам ученика

# 460
Абсолютно подкрепям Санака.В добрите ЧУ и математика, и БЕЛ са по 10 часа седмично. В1 не е високо ниво. И като се има предвид, че става въпрос за детски нива, те нямат речника на възрастните, затова В2 в 7 клас и в 12 клас са различно нещо и В2 за ЕГ, особено по английски, също е ниско ниво за 12 клас и е заложено като минимум, а повечето деца си излизат от ЕГ с С1 за възрастни, доказано със сертификат, който им е необходим за университет.
Някои университети изискват само В2 по немски, защото е труден език, но децата от НЕГ, целещи уни в Германия, вземат Шпрахдиплом II, което е С1. А уни с английски май въобще не признават В2 за достатъчно. И подготовката от ЧУ значително помага за това.

# 461
  • София
Мецане, тук обсъждаме някаква ситуация в държавните училища. Та те голяма част от децата, които учат в тях, не се оправят с българския като хората, как английски да научат на ниво B2 до 7ми клас. Какво му трябва/ не му трябва на някой за университет в чужбина не касае повечето хора. Само с много часове по даден предмет не се получават нещата. Подходът е важен.

# 462
  • София
А с малко часове и с гениален подход не става.

# 463
Но и без много часове също не се получават, независимо от подхода. Извънземни подходи не съществуват. 10-те часа седмично са необходимо, но не достатъчно условие. Но са необходимо.
Писали сме едновременно със Санака. Магента влага личен елемент, понеже са в ЧУ с 5 часа седмично, а ние казваме обективно.

# 464
  • София
И най-вече не става с 25 деца в клас, от които всяко с различни способности да учи и възприема. Едни много умни, други едвам да връзват тройката.

Мецане , от тази година не сме с пет, повече са ни часовете 😊(преместихме се).

Общи условия

Активация на акаунт