СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 757
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Не, Априлски душ, по-малък стрес имаше, защото разликата на общото средно ниво в различните гимназии без специален изпит не беше толкова фрапантна и родителите не се "биеха" за различните училища.

Аз също съм против сопорнайсе изпита и децентрализиран прием.

# 691
  • София
А и кварталните с отделни изпити? Разбира се, що пък да не се явяват на по 20-30 изпита? Joy Мислете малко, бе, хора!

# 692
Аз казах стария вариант. Тогава в кварталните нямаше изпити. Изпити само мг, ЕГ и техникуми. Не знам какво четете, честно
В кварталните, ако са сегментирани може по успех да ги взимат, но там места ще има бол, няма да се наложи. След осми клас в нашето квартално от осем паралелки останаха две
Може и кварталните да си правят изпит за мат паралелки в пети клас, правеха го преди
Изпита може да е един за всички ЕГ и един за всички мг и един за професионалните. По-добре ще е, пи-лежерно. Сега се чувствам малко като месо в машина за мелене, такова е напрежението

# 693
Само в София т.нар. елитни училища са поне 10 - езикови гимназии, математически и няколко професионални. Това според вас значи 20 изпита, така ли?

# 694
Дописах се.
Бел и мат за езикови, мат за математически, това прави три изпита в седми клас. А в осми един за техникуми. Могат да бъдат централизирани.
Едно е детето да знае че има един шанс, друго е да има три шанса. А който не иска да се стресира, да си седи в кварталното

# 695
  • София
Защото при предишния модел, децата, които не искат да кандидатстват за ЕГ или МГ, си оставаха в същото училище до завършването му, съотв., ако предлага и гимназиален етап - до 11 (тогава) клас.
Сега трябва да кандидатстваш, дори, за да те прекласират в същото училище.
Но това, разбира се, трудно ще се случи само по себе си. Представете си, че 73-то ти е
 било кварталното училище и трябва да си останеш там до 12 клас без изпит. Найс, а?
Само в София т.нар. елитни училища са поне 10 - езикови гимназии, математически и няколко професионални. Това според вас значи 20 изпита, така ли?
Е, не, нали имаше единен изпит за МГ, единен за ЕГ ..

# 696
  • София
За мен трябва всяко училище да си прави само изпитите за прием, така се отчитат регионални различия, даже квартални. Не може в пети клас един изпит за цялата страна за МГ, не може и в седми, децата не може да бъдат унифицирани. С унифициран изпит се ощетяват децата там, където има голяма конкуренция, а там където е малка, ги провъзгласяват за неграмотни.
Ето това четем. Как се отчитат кварталните различия иначе?
Ако се върне вариантът с изпити за всяка гимназия към днешна дата, наистина ли мислите, че ще се намали стресът? Родителите изведнъж ще си кажат: "Е, няма страшно. Ще пробва за ЕГ/МГ, пък ако не стане - в кварталното също е екстра?" И магически ще спре цялата истерия с школи и уроци. Сириъсли? И по останалите училища, без изпит, как ще ги разпределят? Всеки ще си предпочете кварталното? Или ще иска все пак поне да е нещо като 22-ро, 35-то... И как ще става приемът там? По успех? А при повече желаещи отличници? Нищо общо няма ситуацията сега, с тази по наше време. Нищо. Иначе и от времето на баба ми мога да дам пример, но пак ще е толкова релевантен.

# 697
Защото при предишния модел, децата, които не искат да кандидатстват за ЕГ или МГ, си оставаха в същото училище до завършването му, съотв., ако предлага и гимназиален етап - до 11 (тогава) клас.
Сега трябва да кандидатстваш, дори, за да те прекласират в същото училище.
Но това, разбира се, трудно ще се случи само по себе си. Представете си, че 73-то ти е
 било кварталното училище и трябва да си останеш там до 12 клас без изпит. Найс, а?
Такива квартални сигурно може да бъдат с паралелки съответно като езикови с изпит и паралелно нормални, които си продължават. Има начин
Санака, не схващам желанието за заяждане. Много кафета ли изпи?
Ако ще видим дискусия съм ок, но твоето е заяждане, сириъсли.

# 698
  • ту тук, ту там
Когато аз кандидатствах, изпитите бяха едни и същи за ЕГ и МГ, поне в нашата област. Не помня дали за МГ е бил нужен и резултатът от изпита БЕЛ, но резултатът от МАТ важеше и за ЕГ, и за МГ.
Тоест не е нужно всяко училище да си прави съвсем отделни изпити, може да са два на регионално ниво - за съответната област или РУО.

# 699
Аз съм за това, което казва Априлски душ и което по-рано беше много добре развито от Соул Фрий. Както беше и когато аз бях 7 клас. От класа ни в кварталното училище от 30 деца бяхме 7 отличника. Това бяха и кандидатстващите. Не казвам да има отделни изпити за всяка ЕГ, както беше тогава, а може да е един общ за всички ЕГ в града. Но и тогавашния вариант имаше положителна страна - ако искаш да учиш немски, това не означава, че искаш френски, значи не кандидатстваш във ФЕГ, а там, където искаш. Не като сега да отидеш да учиш език, който не искаш, защото за него ти стига балът. Така ако искаш френски, мястото ти няма да бъде заето от някой, който иска немски, но не му е стигнал бала за НЕГ и заема твоето място във ФЕГ, понеже има по-висок бал от твоя. Аз например исках само МГ и въобще не кандидатствах в ЕГ.
Така че сравнението с 4-кратното явяване за медицина май не е съвсем същото. А дори и то има плюсове - за не толкова добрите кандидат-студенти, които може да не влязат в МУ София, но имат 4 шанса да влязат някъде. За такива като дъщерята на Санака е излишно натоварващо наистина, щото тя влезе навсякъде. Няма идеален вариант.
Но лично за мен тази истерия със седмокласното НВО е ужасна и ще се радвам то изобщо да отпадне.

# 700
  • София
Това означава райониране на училищата до 12-ти клас. Сериозно ли го искате това?

Няма да отпадне по този начин, Мецане, само ще се увеличи. Пак повтарям - нищо общо няма тогава със сега.

# 701
Може да приемат по успех в кварталните, защо райониране. А места има, не е като едно време

# 702
Не знам какво четете, честно...
Някои изобщо не четат явно, важното е да се мели нещо из форумите.

# 703
  • София
Може да приемат по успех в кварталните, защо райониране. А места има, не е като едно време
И в по-желаните квартални /73-то, 22-ро, 32-ро, 35-то и т.н./ как ще става по успех? Ако искаш да дискутираш, развий си идеята съобразно положението към днешна дата. Иначе са само хвърчащи идеи без modus operandi за реализация, т.е. безполезни.

Не знам какво четете, честно...
Някои изобщо не четат явно, важното е да се мели нещо из форумите.
Разбира се, някои само мелим, а други сте с изключително ценно и полезно присъствие във форума. Joy

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 13:09 от sanaka

# 704
  • у дома
Компас, няма ЕГ, в която да няма профил математика и няма такава, в която да няма достатъчно кандидати. Той дори е предпочитан профил, както писах.
За останалите гимназии да, може да няма, то затова се проучва.
В София може би да,в провинцията не е баш така-в моя град две години подред в ЕГ не можаха да сформират пп матем.и то не защото няма учител,а няма достатъчно желаещи.

Общи условия

Активация на акаунт