Калориите броим и здравето ценим - тема 14

• 4 102
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
Здравей 👋 пожелавам ти успех и здраве! Бих ти предложила да прочетеш темата за хранене при ИР. Избора на храна, дори и без ИР който си описала сппред мен е тотално грешен. Ето какво казва чатгпт Общ дневен прием на протеин: ~24.3 г. Не си писала за зехтин в зелевата салата, но и да има 5/10 мл. калориите ми се струват супер малко. Та ако имаш възможност и желание попрочети повече защото 24 грама протеин дневно е много лошо хранене.

Допълвам след като закусих и си прегледах какво имам в хладилника за днес.
Закуска: пакетче желатин с вода, кафе с животинска сметана, 150 гр. скир с половин доза протеин и още един желатин + 60 грама къпини.
Обяд: 220 гр.(измерено сурово) печено пуешко, салата краставици, лук и червена чушка с дресинг от 90 гр нискомаслена извара, 15мл зехтин и подправки.
Вечеря: същото, като обяда + 60 гр къпини.
И това е около 1300 кал. Сигурно ще добавя още нещо или ще увелича зехтина, защото калориите са малко за мен, но засега е това. Протеина на прах е излишен, но ме мързи да меля и чакам чия, което щеше да по-добрият избор.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 10:31 от Jolinar

# 31
Да, благодаря ти. По принцип включвам повече месо, яйца и млечни продукти и зеленчуци/салати, но понякога наистина менюто ми неволно се получава въглехидратно, което не е никак ок при ИР.
Днес също, поради празник на близък менюто ми няма да е ок, затова няма да го описвам . Иначе ще се вместя в калориите.

Не съм опитвала скир, какъв е вкусът?

# 32
Вкусно е. Малко като кисело мляко ама не точно 😁😁😁

# 33
Знам аз, че е полезно и модерно, ще пробвам. Simple Smile

За вечеря днес чушки (пипер) нарязани на 2 по дължина и пълнени с яйце, сирене и масло, отгоре кашкавал и запечени. Около 150 калории на чушка, зависи.
Следобедно няколко хапки риба цаца. 😁

# 34
Здравейте, планирам яденето според продуктите, които имам и от сутринта знам какво и колко имам за ядене. За който има нужда от идеи и вдъхновение добавям днешното си хранене. Извара с кимчи е върха - много ми хареса Simple Smile

Закуска: кафе с млечна сметана 30% , 30 г кето барче (малко е, но трябваше да излизам почти веднага след ставане)
Обяд: Зелена салата 300 г с една краставица, 200 грама зелен лук и дресинг от 150 г нискомаслена quark извара + 50 г кимчи + 15 мл. зехтин. 225 г измерено сурово пуешко (печено 150 г) и 10 г 85% шоколад, още едно кафе със сметана.
Вечеря: 225 г измерено сурово пуешко (печено 150 г) + 350 г зелен алабаш, скир 80 г + смляна и накисната в чай каркаде чия 20 г + 100 г ягоди

Протеини 164 г.
Въглехидрати 86 г.
Фибри 33 г.
Мазнини 46 г.

Калориите са ~1400, малко са за мен и ако съм гладна след вечеря ще хапна още нещо, но днес нямам тренировки а само разходки и в жегата трудно се насилвам да ям. Дано е било полезно Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 15:31 от Jolinar

# 35
Здравейте, планирам яденето според продуктите, които имам и от сутринта знам какво и колко имам за ядене. За който има нужда от идеи и вдъхновение добавям днешното си хранене. Извара с кимчи е върха - много ми хареса Simple Smile

Закуска: кафе с млечна сметана 30% , 30 г кето барче (малко е, но трябваше да излизам почти веднага след ставане)
Обяд: Зелена салата 300 г с една краставица, 200 грама зелен лук и дресинг от 150 г нискомаслена quark извара + 50 г кимчи + 15 мл. зехтин. 225 г измерено сурово пуешко (печено 150 г) и 10 г 85% шоколад, още едно кафе със сметана.
Вечеря: 225 г измерено сурово пуешко (печено 150 г) + 350 г зелен алабаш, скир 80 г + смляна и накисната в чай каркаде чия 20 г + 100 г ягоди

Протеини 164 г.
Въглехидрати 86 г.
Фибри 33 г.
Мазнини 46 г.

Калориите са ~1400, малко са за мен са и ако съм гладна след вечеря ще хапна още нещо, но днес нямам тренировки а само разходки и в жегата трудно се насилвам да ям. Дано е било полезно Simple Smile
Здравей, Jolinar!

Супер меню! Само да попитам за две неща:
1. Вместо кето барче, ако си направиш сама от предшната вечер, как ти се струва? Предлагам го, защото аз си правя от време на време от едри овесени ядки и плодове във фурната и става много добре.
2. Кафето ако е без сметана дали няма да ти "освободи" малко калории за нещо по-належащо?

Успех!

# 36
Аз искам да добавя калории, не да освобождавам/махам. Simple Smile Понякога пия зехтин сутрин, но когато имам отворена сметана си разбивам. Наситените мазнини са 10 грама за деня - за мен е ок.
Овес не ям. Плодове за деня имам. Благодаря за препоръките ти.

Имам инсулинова резистентност и храненето ми е по-специфично, както се вижда от макросите. Освен това тренирам 6 дни в седмицата и ходя много. До 12 ч. днес имам 10к крачки до довечера ще имам поне още 6к.
Споделих, защото имаше мнение за идеи преди време.

# 37
Здравейте,

Включвам се и аз отново тук. 46 г., предменопауза, голям опит с диети всякакви. Заради хормоните обаче имам чувството, че нищо не работи вече при мен, отчайващо е. Не съм много килограми, че по принцип съм слаба, но просто не мога да ги контролирам. Затова се завръщам към Калорийния дефицит, който успешно съм правила преди години. Споделям нещата, които ям, които ме засищат. Не претендирам да са най - здравословния възможен избор, но при мен с тези храни работи.

Основно зеленчуци, те голямата си част са с малко калории. Обожавам да си правя крем супи от тиквички, гъби, спанак, карфиол, чушки, броколи...добавям само сол пипер подправки и тайната ми съставка - малко извара. Стават много вкусни и са около 60-70 калории на купа. Могат да се хапнат с пълнозърнести сухари.

Хапвам салати, които овкусявам с оцет и сол - добавям по малко нахут, зелен боб и риба тон и така голяма купа салата може да се вмести до 200 калории.

Хапвам сандвичи - лесни са за изчисляване и засищат. Внимавам обаче с продуктите - хляб Вита или Живена, филе или шунка с докъм 100 калории на 100 гр., тон в собствен сос, зеленчуци и лютеница без захар.

Ползвам чудната Екскуиза от 0.2 % вместо крема сирене, както и някои видове скир, които стават чудесно и за десерти без много калории.

Къде без вездесъщите яйца - 1 варено яйце е само 70 калории, а засища и може да се добави в супи салати или на сандвич.

Плодове - диня, праскови, боровинки, ягоди са с най - малко калории, но без да се прекалява, ами като добавка към скир или кисело мляко.

За критични ситуации харесвам царевичните кейкчета на Benilan - добро мезе и за бира и вино са. 16 калории на брой. И разбира се банана, без който не може.

Не пия алкохол, само бяло сухо вино по малко - смятам го обаче чинно като изчислявам и него, защото си има калории.

Не рекламирам нищо, просто казах някои марки, защото са ми вкусни и вършат добра работа.

Успех!

# 38
Много полезен пост, бях забравила за супите, които много обичам, а добавянето на извара е много добра идея. И аз се опитвам и се храня с подобни продукти, но явно има някои неща, които без да се замислям прибавям - най-вече сирене и таратор. И да, още нещо - понякога пия бира - не че не мога без нея /редувам "чисти" и не толкова дни/, но съм в стресов период явно, и бирата малко или много ме успокоява. Не са ми много кг - 3-4, но е възможно и нещо с кортизола да не е наред или щитовидната жлеза, преди няколко години ендокринолог ми каза, че стрруктурата на ехографа показва Хашимото /а и възрастта ми била такава - напреднала/. Надявам се да се справя с проблемите /битови, най-вече/ и да изключа бирата, или по-скоро да увелича физическата активност.

# 39
Днес приблизително 1700калории, главно от плодове и зеленчуци на пара, ядки, тахан и маслини.

# 40
Ауу защо така няма интерес по темата? След всички почивки, ол - ин, похапване и дегустирне на какво ли не, неминуемо пак покачих кг и този път ще си кажа точно, за да се мотивирам. Към дата днешна съм 57 кг при 162 см височина (46 г.)
Започвам си от началото на месец ноември пак броеното. Има един известен период за привикване на по - малко храна, който е тегав, но мисля да се справя и да броя съвсем точно. По - горе бях писала какво ям основно като броя, но по принцип при този режим всичко може, стига да си го изброиш. Но просто не си струва да се хапват прекалено висококалорични храни, че няма да се получи тази плътност, която води до засищане. За мен лично най - излишните калории са от постоянно добавян зехтин тук там, сладки напитки и много калорични колбаси. Да видим как ще се сваля този път. Ако някой иска с мен, да се включва.

# 41
о аз съм се включила Simple Smile
след последната седмица на преяждания ... ама днес май трудно ще се впиша, защото вкъщи пекох хляб, а той върви с масло Simple Smile
за зехтина си много права, аз прекалявам с него лятото, когато имаме салата от домати, но вече няма и употребата му рязко спадна

# 42
  • Sofia
Аз съм на малко с ограничаване, но вече не броя калории. И берберин слим по две капсули дневно, че освен кг имам и кръвно, захар, пикочна киселина, холестерол, а той помага за всичко.. откак съм и на него, бавно, но вече от 75 кг съм 68 от май месец съм на него

# 43
Даже няма и смисъл да дочаквам първи ноември и коригирам началното си тегло - 58 кг. Днешното ми меню е следното:
Закуска - 2 препечени филийки хляб Живена с пуешко филе и краставица, кафе със соево мляко - 190 калории.
Обяд - спаначена супа със скир, варено яйце, една голяма салата домати, краставици, лук само с оцет и сол - 260 калории
СЗ: 2 мандарини - около 100 калории
Вечеря: Пак голямата салата но с добавен варен бял боб и две препечени филийки хляб Живена - 340 калории
Може и една чаша шардоне да си позволя - 140 калории
Общо 1030 калории
Планирам и крачки и една приятна пилатес тренировка - общо около 500 калории
Дневният ми дефицит ще бъде минимум - 700 калории (а вероятно и повече предвид, че няма как да сметнеш всичко изгорено, тичане по 3 годишно, чистене и т.н.)
Знам, че е значителен, но искам бърз старт.

# 44
Ауу защо така няма интерес по темата? След всички почивки, ол - ин, похапване и дегустирне на какво ли не, неминуемо пак покачих кг и този път ще си кажа точно, за да се мотивирам. Към дата днешна съм 57 кг при 162 см височина (46 г.)
Започвам си от началото на месец ноември пак броеното. Има един известен период за привикване на по - малко храна, който е тегав, но мисля да се справя и да броя съвсем точно. По - горе бях писала какво ям основно като броя, но по принцип при този режим всичко може, стига да си го изброиш. Но просто не си струва да се хапват прекалено висококалорични храни, че няма да се получи тази плътност, която води до засищане. За мен лично най - излишните калории са от постоянно добавян зехтин тук там, сладки напитки и много калорични колбаси. Да видим как ще се сваля този път. Ако някой иска с мен, да се включва.
Здравейте,
Тайната, поне за мен е да се консумират храни с ниска калориина плътност, точно както advokat е споменала и когато човек прегладнее и "озверее" за храна да хапне плодове, зеленчуци, флейкс от елда (това е нещо невероятно вкусно и засищащо). Ограничаването на плодовете е огромна грешка. Повярвайте ми, ям всеки ден плодове и зеленчуци с килограми, по цяла диня, когато й беше сезонът, и разбира се, в същото време хапвам и яйца, сирене, пълнозърнест хляб, нетлъсто месо..и други. Основен критерии, както е модерно сега да се казва "чиста храна", разбирайте, възможно най-малко преработена, овкусена и т.н. Почти не се хравя навън, а ако го правя винаги казвам да не ми добавят сол, сосове...И още нещо, което не на всеки ще се хареса, но работи много добре - не си правете храната супер вкусна, защото апетитът се активира, когато усети нещо много вкусничко.
За протокола 44 кг, 168 см и не, не съм много слаба!

Общи условия

Активация на акаунт