Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 59 860
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
  • BG
Аз съм запомнила, че и юни са осигурени децата от училище. Всяко училище ли си решава, не е ли на национално ниво докога се осигуряват?
За стипендиите също няма идея докога са, вчера са й превели стипендията за м.май.
Здравните осигуровки на завършващите училище се плащат от държавата до раздаването на дипломите, т.е. до края на юни. Декларация 7 се подава за месеците до започване на учебната година на университета. Такъв е спомена ми за големия ми син - неговите здравни осигуровки плащах за юли и август.

# 136
  • у дома
Ако правилно си спомням от предишни год ТУ започваше да ги осигурява здравно веднага след записването,др университети от есента.

# 137
Миналата година платихме на младежа юли, август и септември. СУ започва от октомври и от тогава е осигуряването.

# 138
Благодаря, момичета! А кога мога да проверя дали са внесени осигуровките за юни?
И още нещо - сина ми ще започне работа около 20 юни - там ще го осигуряват - това значи, че не трябва да внася осигуровки за юли и август, нали? Ще работи до края на август.
И за инфо - в сряда следобяда в УАСГ за КСК регистриран под N:277. Има време до 04.06 - тогава е края за регистрация...

# 139
  • Някъде в Европа...
Solnichka, какво ще работи? Има ли други, които ще работят лятото? Моята е склонна, но всъщност само юни ѝ е свободен целия и то за 1 месец няма къде да я вземат.
Да, на същата работа, на която си работи от октомври, но вече ще е на договор с всички осигуровки..отделно, от този понеделник започна и втора работа, на която ще ходи, когато може, в зависимост от основната...

# 140
renni79, в един хотел ще работи.

# 141
Ох, как ви се радвам за уасг. Ако има някой записал ссс, това ще ми е любимият студент Simple Smile)))))

# 142
Мария, ако влезе в ССС, ще го пращам на стаж при теб. 🤣

# 143
  • Отвъд алеята зад шкафа
Някой с дентална медицина няма ли, да идва на стаж при нас 😁

# 144
Мина и последната матура,  уж много лесна, 1-ви модул бил готов на 20-тата минута, втори на 30-тата или обратно, уж по-лесна била даже от математика и от химията на 23-ти, ама вече си намери 1 грешка за 1 точка. Да видим по мат ще има ли 100 точки, както твърди. Но все пак вече може да диша спокойно Simple Smile
 Остана само бала Simple Smile

Като говорите за здравни осигуровки, да питам родителите на тези, които ще учат в чужбина, ще плащате ли здравни тук,  докато са студенти? Аз го обмислям, то не знам и може ли всъщност?

# 145
За да са здравноосигурени в България, студентите в чужбина трябва всяка година да изискват бележка от университета, че са записани редовно обучение за съответната година. Бележката се превежда на български и се носи в НАП. Това важи и за държавните и за частните университети и така се запазват здравноосигурителните права в България и не е необходимо да плащате. Редовните студенти до 26-годишна възраст се осигуряват от републиканския бюджет.

# 146
Мина и последната матура,  уж много лесна, 1-ви модул бил готов на 20-тата минута, втори на 30-тата или обратно, уж по-лесна била даже от математика и от химията на 23-ти, ама вече си намери 1 грешка за 1 точка. Да видим по мат ще има ли 100 точки, както твърди. Но все пак вече може да диша спокойно Simple Smile
 Остана само бала Simple Smile

Като говорите за здравни осигуровки, да питам родителите на тези, които ще учат в чужбина, ще плащате ли здравни тук,  докато са студенти? Аз го обмислям, то не знам и може ли всъщност?
дъщеря ми учи в страна от ЕС, октомври месец с писммо от Университета се отива в НАП и се подава заявление, че не подлежи на плащане на осигуровки, може да си ползва здравни услуги безплатно и тук, и в другата държава - за там вадихме европейска здравна карта.

# 147
А ако държавата е извън ЕС, това важи ли?

# 148
  • София
А ако държавата е извън ЕС, това важи ли?
Важи, да. Синът ми завърши в Англия м.г., с писмото от университета, че е записан студент за съответната година, го освобождават от вноски тук.
За извън Европа не съм проучвала.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 09:09 от Frau B.

# 149
  • София
По повод ПП и ООП матурите, понеже синът ми отиде на двете, съответно се готвеше за двете, като го питах преди това много ли е по-трудна ПП ми отговори - "Не е по-трудна, просто материалът е по-различен от ООП". Което вероятно е донякъде вярно, стига да си учил съотверния материал, нали.

Общи условия

Активация на акаунт