Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 58 433
  • 736
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Чудно! Вървят здраво по пътя на НВО 7-ми клас.

# 61
За да може да казват как в инж. и иконом. вузове вече се влиза предимно с оценката по мат.

# 62
Не мога да намеря никъде какво се е паднало днес по математика ООП. Нито задачите от миналата година, нито от по-миналата. Някаква строго пазена тайна ли е това?

Тук би следвало да са задачите от миналата година, но май ги няма Simple Smile

https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/darzhavni-zrelostni-izpiti … dmeti/matematika/

Каква е идеята на цялото нещо? Да се решава дали ще учиш инженерна специалност още в 10-ти клас ли?

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 15:18 от kiba

# 63
  • София
Е как ще са задачите от миналта година, нали всички ще ги научат на изсуст?!!
Можеш да кандидатстваш и с изпит, университетите си имат. Или да отидеш на матура по избор математика. Няма нужда да си профилиран от 10ти клас.

# 64
Е как ще са задачите от миналта година, нали всички ще ги научат на изсуст?!!
Можеш да кандидатстваш и с изпит, университетите си имат. Или да отидеш на матура по избор математика. Няма нужда да си профилиран от 10ти клас.

Има ги за профилната математика, но ги няма за ООП. А дали ще си в профил математика се решава на НВО в 10-ти клас. Нещо не можем да се разберем. Чудим се в тази "сюжетна линия" на форума, защо задачите за ООП са по-трудни от тези за ПП. Пиша го нарочно, за да може да се прочете от други майки и да не се подлъжат като нас.

# 65
Айде пък и вие, на ооп са по-трудни от на пп. То стана вече смешно.
Задачите ги предоставят по здои. Изисквала съм ги, имам ги. Няма случай когато ооп да е по-трудно от пп. Сигурна съм, че и тази година ще е така.

# 66
  • София
Не могат да се съпоставят матури от ООП и ПП по трудност една на друга. Това е абсурд.

# 67
Може би по-трудни не, НО със сигурност се дава предимство в бг вузовете на деца с профил математика. При кандидатстване се приемат и двете матури, но на тази от ПП  се дава по-висок брой точки в балообразуването.

Отделно и учител по математика малко по назад в темата сподели, че тази година матурата по мат ПП е била "обидно лесна"

Не могат да се съпоставят матури от ООП и ПП по трудност една на друга. Това е абсурд.

Каква е причината тогава да не се публикуват задачите и отговорите и на двете матури, според Вас?
Наистина ми е интересно и смятам, че така няма прозрачност. Може би, ако се публикуваха и двете нямаше да има такива спекулации и съмнения Simple Smile

Наистина вярвам, че тази по ПП е по-трудна, иначе тотално ще загубя доверие в бг образованието!

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 15:39 от *Hellena*

# 68
  • София
Има ги за профилната математика, но ги няма за ООП. А дали ще си в профил математика се решава на НВО в 10-ти клас.
Дали ще си в профил математика е въпрос на избор в 10-ти клас /ако училището ти го предлага, разбира се/. НВО 10-ти клас няма нищо общо.

# 69
Единствено във ФМИ на СУ има разлика в коефициентите за ДЗИ профил, ДЗИ ООП и изпит. В нито един друг университет не се взема предвид каква точно матура си държал. Участват с равен коефициент, което за мен е абсурдно.

# 70
Единствено във ФМИ на СУ има разлика в коефициентите за ДЗИ профил, ДЗИ ООП и изпит. В нито един друг университет не се взема предвид каква точно матура си държал. Участват с равен коефициент, което за мен е абсурдно.

Наистина е абсурдно! Изненадана съм, че само в СУ обръщат внимание на това.
Може би и затова е била толкова лесна тази година по ПП мат, за да не става така накрая, че децата с общата матура да имат по-висок бал.
Има нещо много сбъркано в нашето образование и балообразуване, не смятате ли?

# 71
Айде пък и вие, на ооп са по-трудни от на пп. То стана вече смешно.
Задачите ги предоставят по здои. Изисквала съм ги, имам ги. Няма случай когато ооп да е по-трудно от пп. Сигурна съм, че и тази година ще е така.

Може ли да изискате и тези за 2023, 2024 и 2025 и да ги споделите тук, защото май никой друг освен Вас ги няма.

# 72
  • София
Всеки може да ги изиска.

# 73
Всеки може да ги изиска.

А защо не се публикуват публично?

# 74
Здравейте!
Аз мога само да споделя, че моята госпожица се яви на 23.05 на ПП Математика и беше в потрес от задачите. Много трудни й се сторили. Молеше се да хване 3-ка, за да си вземе дипломата, за да я предстви в университета, защото е приета в чужбина. А е дете, което завършва Американския колеж с 6.00 с профилиращ предмет математика, цяла година ходи допълнително на уроци при преподавател от СМГ и определено математиката й е сила. В крайна сметка е решила вярно 2 задачи и половина от втора част и част от първа част. Докарахме ги горе доло до успех 4.50, защото на някои не помни какво е отговорила. Даже си поплака. В крайна сметка не й е нужна самата оценка, но й е гадно.
Дано децата, на които им е нужна оценката за кандидатстване, са се справили и са решили задачите.

Общи условия

Активация на акаунт