Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 59 693
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Всеки може да ги изиска.

А защо не се публикуват публично?
Малко по-горе обясних защо. Защото МОН не умее да прави стандартизирани изпити, но отказва да си признае.

# 76
Благодаря за споделеното, Montal!
Така е и при моя син. Трябва му само тройка, за да вземе матурата и да бъде вписана в дипломата, защото също е приет да учи в чужбина.
Завърши математическа гимназия с отличен успех и е много, много разочарован от себе си и от представянето си на днешната матура мат ООП. Някак си губи вяра в способностите си, а това действа силно демотивиращо. В академична международна среда, където ще има студенти от цял свят ще са му нужни добро самочувствие и сигурност в знанията, а от днешния изпит е буквално сринат.

# 77
Ами да чакат строителни инженери тогава, дето разбират. Че с образование от ВУЗ само … трудно. Техникумът си е техникум преди ВУЗ-а. Е, математика имат веднъж седмично, но нека ги забием едно хубаво на матурата по избор, къде са тръгнали.

# 78
  • София
Дано  се справят с експедитивна проверка и на ДЗИ БЕЛ.И да излизат пусти резултати, да издават дипломи и да се свършва с това чакане.

# 79
Нещо не мога да разбера какъв е смисълът от много лесни или пък много трудни матури по един и същи предмет.
Според мен просто от МОН не мислят много какво правят. Надали е с някаква конкретна дългосрочна цел.
Пък и сигурно тези деца, които се явяват на ДЗИ по профилирана подготовка, са си просто много подготвени.
Не виждам как дете, което няма влечение към математиката, ще избере профил математика, защото по-голямото му по възраст съседче се е справило с отличен шест на ДЗИ по ПП.

# 80
Ами да чакат строителни инженери тогава, дето разбират. Че с образование от ВУЗ само … трудно. Техникумът си е техникум преди ВУЗ-а. Е, математика имат веднъж седмично, но нека ги забием едно хубаво на матурата по избор, къде са тръгнали.
Изобщо не ви се разбира какво искате да кажете. За стр.инж има 30% места само за строителните техникуми, та няма драма за тях. Отделно, че могат и за останалите 70% да си се борят. Няма неприет желаещ за строителен инженер, не се кахърете.

# 81
  • Пловдив
Сутринта, след включването на Санака, писах до МОН за вчерашния вариант на изпита - да видим дали ще го пратят.
Спомням си случая от 2022 г. - точно заради него щерката толкова я беше страх да пише МАТ като втора матура...

# 82
Нещо не мога да разбера какъв е смисълът от много лесни или пък много трудни матури по един и същи предмет.
Според мен просто от МОН не мислят много какво правят. Надали е с някаква конкретна дългосрочна цел.
Пък и сигурно тези деца, които се явяват на ДЗИ по профилирана подготовка, са си просто много подготвени.
Не виждам как дете, което няма влечение към математиката, ще избере профил математика, защото по-голямото му по възраст съседче се е справило с отличен шест на ДЗИ по ПП.

До колкото разбирам в някои училища няма профилна математика. Не може да се каже, че едните са много подготвени, а другите не.

# 83
Математиката е предмет с надграждане, не е просто да са включени различни теми в годините без връзка с останалия материал. Та, няма как да са по-малко подготвени от ООП.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 16:53 от Аmanda

# 84
То математиката е предмет с надграждане, не е просто да са включени различни теми в годините без връзка с останалия материал. Та, няма как да са по-малко подготвени от ООП.

Няма как едните деца да са повече или по-малко подготвени. Всеки, решил да отиде на матура по математика е подготвен. Едните имат достъп до профил математика в училищата си, другите нямат и учат само ООП. Но дори да учат ООП, може да са по-подготвени от тези в ПП. Въпросът е защо изпитите са различни по трудност?

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 16:46 от kiba

# 85
Ох, вие изобщо не сте погледнали учебните програми, но твърди смехотворни неща. Няма как деца от пп мат да не са по-подготвени от тези с ооп (без да са учили някъде странично пп). В ооп няма сума раздели, неща като лимеси, производни и още, и още в ооп не се учат. Все пак пп се учи 2 години с хорариум 5 часа седмично плюс двата часа ооп. Нима за това време не са взели много повече материал?

# 86
Ох, вие изобщо не сте погледнали учебните програми, но твърди смехотворни неща. Няма как деца от пп мат да не са по-подготвени от тези с ооп (без да са учили някъде странично пп). В ооп няма сума раздели, неща като лимеси, производни и още, и още в ооп не се учат. Все пак пп се учи 2 години с хорариум 5 часа седмично плюс двата часа ооп. Нима за това време не са взели много повече материал?

Ок, не твърдя, че ПП е по-лесен. Твърдя, че нивото на трудност на единия и на другия спрямо взетия материал (програмата или обхвата) е различно. Така по-добре ли е?

# 87
  • у дома
И ако са по-подготвени за пп защо не са се явили на ДЗИ пп-те имат този шанс,докато децата,учещи пп мат може да се явят само на ДЗИ пп,на ооп,даже и на допълнителна не могат.

# 88
Kiba, ми не е. Аз трудно дзи ооп мат не съм видяла. Просто подготовката по ооп по училищата е слаба, изискванията са ниски, не всички шестици са истински, масово са ултра завишени, родители живеят в заблуда. Но когато нямате представа от материал това е нормално да се случи. Доста деца също нямат ясна представа за трудността.
Примерно на мен и най-елементарната матура по биология ще ми е супер трудна. И изобщо не мога да кажа коя е трудна и коя лесна ако видя 2 матури по био. Все ще са ми космос.

# 89
Аз не дадох на моя да рискува с 2 матура математика, защото има и недипломирали се деца, всичко се случва. Ето, че се е прецакал. Е няма да седнем да ревем, нито завиждам на 6ци, нито ме вълнува. Вчера не е била лесна матурата. Е, за някои сигурно е обидно лесна и т.н. не ми се спори, безсмислено е. Всеки си гледа от неговата камбанария.
Места във вузовете има, ще бъдат приети децата. Дори да не е тази година, фаталност няма. Днес търсихме дипломата от 10 клас и изровихме купищата ми дипломи, купища грамоти, медали и сертификати на децата. И какво. Хартии. Знанията няма как да ти вземе или даде някой. Ще се оправят в живота, ще се наредят нещата. Да са здрави и все така свежи, останалото лесно.

Общи условия

Активация на акаунт