Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 59 732
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
Kiba, ми не е. Аз трудно дзи ооп мат не съм видяла. Просто подготовката по ооп по училищата е слаба, изискванията са ниски, не всички шестици са истински, масово са ултра завишени, родители живеят в заблуда. Но когато нямате представа от материал това е нормално да се случи. Доста деца също нямат ясна представа за трудността.
Примерно на мен и най-елементарната матура по биология ще ми е супер трудна. И изобщо не мога да кажа коя е трудна и коя лесна ако видя 2 матури по био. Все ще са ми космос.

Извинете, но никой не ходи не ходи на матура, ако "нямате представа от материал". Все пак всички ходят по часни уроци, нали? Не знам с мнението си кого обиждате повече - системата, децата или частните им учители. Вече няколко родителя изказаха мнение за тази втора матура, за прозразчнотта и т.н. Явно има някаква причина да се случва това, може и от недомислие да е, но не е случайно или защото децата са си нямали представа от материал... Мисля да приключвам  драмата. Извинявам се ако някого съм натоварила, но е добре да се знае, че има нещо гнило при тази втора матура. Иначе щяха да я оповестяват както и първата...И за да не ме обвиняват, че завиждам на децата с хубави оценки, просто прекратявам темата за себе си поне. Все тая. Важното е да са живи и здрави децата.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 17:11 от kiba

# 91
  • Някъде в Европа...
Аз не дадох на моя да рискува с 2 матура математика, защото има и недипломирали се деца, всичко се случва. Ето, че се е прецакал.
И аз така..е, не чак "забраних", но наклоних натам везните за втора задължителна - да не е Мат ПП, а АЕ B2 ПП, още повече, че на нас ни трябват само две задължителни положителни матури, независимо по какво, просто да вземем дипломата..и да не прецакаме нещо вземането й, заложи на АЕ, вместо МАТ...
На уроци ходеше по БЕЛ от октомври, само заради темите - дотогава дори и произведенията не беше прочел....На друго не е ходил..то и не учеше втория срок, де, и гледаше и как да не посещава училище, след като го записахме края на януари в Уни-то...

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 17:15 от AIR

# 92
Няма драма. Мария има дете -чудо и съди от собствената си камбанария. За мен МОН като цяло са дъно, а успех 5,11 с частни уроци и паралелно образование не е мерило за нищо. Знаем си ги нещата, но СЕ ТАЯ. Край.

# 93
Няма драма. Мария има дете -чудо и съди от собствената си камбанария. За мен МОН като цяло са дъно, а успех 5,11 с частни уроци и паралелно образование не е мерило за нищо. Знаем си ги нещата, но СЕ ТАЯ. Край.

Напълно подкрепям!

# 94
Kiba, ми не е. Аз трудно дзи ооп мат не съм видяла. Просто подготовката по ооп по училищата е слаба, изискванията са ниски, не всички шестици са истински, масово са ултра завишени, родители живеят в заблуда. Но когато нямате представа от материал това е нормално да се случи. Доста деца също нямат ясна представа за трудността.
Примерно на мен и най-елементарната матура по биология ще ми е супер трудна. И изобщо не мога да кажа коя е трудна и коя лесна ако видя 2 матури по био. Все ще са ми космос.

Извинете, но никой не ходи не ходи на матура, ако "нямате представа от материал". Все пак всички ходят по часни уроци, нали? Не знам с мнението си кого обиждате повече - системата, децата или частните им учители. Вече няколко родителя изказаха мнение за тази втора матура, за прозразчнотта и т.н. Явно има някаква причина да се случва това, може и от недомислие да е, но не е случайно или защото децата са си нямали представа от материал... Мисля да приключвам  драмата. Извинявам се ако някого съм натоварила, но е добре да се знае, че има нещо гнило при тази втора матура. Иначе щяха да я оповестяват както и първата...И за да не ме обвиняват, че завиждам на децата с хубави оценки, просто прекратявам темата за себе си поне. Все тая. Важното е да са живи и здрави децата.
Много неща не са ок тук. Не споря за разлика в трудностите на двете дзи пп мат. Убедена съм, че на втората дата е било по-трудно от на първата дата дори без да съм го виждала второто. Но оспорвам твърдението, че дзи ооп мат е по-лесно от лесното дзи пп мат.
На матура ходят и деца, които нямат представа от материала, иначе нямаше да има скъсани.
Не, не всички ходят на уроци по мат. И те говоря само за деца от смг.
Никого не обиждам и никого не искам да обидя. Опитвам се да ви обясня защо се случва разминаване между очаквания и действителност.

# 95
  • София
Каква е причината две матури ПП в една и съща година да са с различна трудност? Или е само от некадърност на МОН? От друга страна, ако е от некадърност, защо все втората е по-трудна?

# 96
2023 беше обратното. Различни по трудност са защото толкова си могат.

# 97
  • София
Проверката на 2 ДЗИ по математика ПП приключи. Среден успех 5,11.
Това е много висок среден резултат, при все, че се явяват основно деца, които са добре подготвени. Явно наистина е била лесна. Абитуриентката от СМГ също каза, че е била много лесна, а техният клас последната година почти не учиха математика, защото титулярката се разболя и имаха часове с безброй заместници. Както каза Ganis, обидно е за децата, които са учили сериозно и както си трябва.
Имам още 4 години с МОН... Някак ще оцелея. Лошото е, че си отглеждаме едно незнаещо поколение. Разбира се, че има изключения и много прекрасни деца. Ама е много лошо това обезценяване на оценките. Всички са отличници, ама зад едните отлични оценки стои различно знание, от това зад другите...

# 98
  • София
Няма как да кажем коя от двете е по-трудна, докато не сме видяли тази от вчера.
Аз лично ще се запозная с втори модул в неделя, когато започва проверката по ДЗИ по желание.
Без да обиждам никого, не знам как хора, които не са математици, с лека ръка констатират и обсъждат трудността на матурите по ООП и ПП, че и ги сравняват.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 19:42 от ganis

# 99
  • София
Е, ако общото мнение на децата за първата е, че е била лесна, а общото на децата за втората, че е трудна...все пак, колкото и да е субективно, няма как да е съвпадение. Не е ли така? Иначе и математик да ги прегледа, пак ще е субективно.

# 100
Аз констатирах само едно - според вас матурата ПП мат от 23 май е "обидно лесна" Simple Smile

А иначе не би трябвало да има абсолютно никаква разлика в трудността на задачите между двете матури мат ПП.
Също така не би следвало балообразуването за ПП и ООП да е еднакво. Категорично не! Коефициента на ПП трябва да има по-голяма тежест.

ООП трябва да е най-лесна, но и тя се оказа малка изненада!

# 101
Аз не дадох на моя да рискува с 2 матура математика, защото има и недипломирали се деца, всичко се случва. Ето, че се е прецакал.
И аз така..е, не чак "забраних", но наклоних натам везните за втора задължителна - да не е Мат ПП, а АЕ B2 ПП, още повече, че на нас ни трябват само две задължителни положителни матури, независимо по какво, просто да вземем дипломата..и да не прецакаме нещо вземането й, заложи на АЕ, вместо МАТ...
На уроци ходеше по БЕЛ от октомври, само заради темите - дотогава дори и произведенията не беше прочел....На друго не е ходил..то и не учеше втория срок, де, и гледаше и как да не посещава училище, след като го записахме края на януари в Уни-то...

Моята щерка искаше да учи в Англия към момента на подаване на заявленията за матурите, въпреки че още номври я записахме в Италия, заради условните оферти в английските университети. В Англия от единия университет й искаха средно 5.90 успех от 3 матури. 🙄 И тя реши втора да запише математиката, за да минава и да не й се падне после преди бала точно, а трета да е английски, защото там е пей сърце. Но се отказа от Англия в последствие и реши, че ще е Италия и й остана набутването с втора матура ПП Математика.
Сама не може да се побере в кожата си, но поне се успокои, че е хванала тройка. Разочарованието за самата нея обаче си остава.

# 102
  • София
Да, обидно лесна според мен, но не мога да сравня двете матури, когато нямам втората. И ще ви кажа, че пак има двойки.

# 103
Каква е причината две матури ПП в една и съща година да са с различна трудност? Или е само от некадърност на МОН? От друга страна, ако е от некадърност, защо все втората е по-трудна?
Баш от некадърност е според мен. Не мисля, че е целенасочено.

# 104
  • София
Кой ви каза, че втората е по-трудна?

Общи условия

Активация на акаунт