Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 58 357
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
А колко години след завършване могат да се ползват оценките за кандидатстване?...
Докато не измислят друго балообразуване. Или не отменят матурите.
Как е възможно матура в края на 12-ти клас да бъде оценката ти за кандидатстване във всички следващи години ?! Знания се губят и придобиват в течение на времето . В този ден може да си бил болен , емоционално нестабилен , незрял , но  ако има приемен изпит другата , подругата и т.н. година да не е така .
Каква ще стане , ако деца , които сега са приети   в чужбина и не са се натегнали за матурите , по някаква причина по-късно решат да учат в България ?!

Това ,че някои са наясно  какво искат от ранна възраст(за мен те са изключение , а не правило) , не означава ,че други след много лутания години по-късно няма да се окажат дори по-добри в същата професия .(  Пол Гоген от успешен банков чиновник става художник.)

И какво сега - дали да очакваме повишаване на минималните балове за прием в най-желаните специалности на университетите според статистиката за успеха по БЕЛ ? Ще ми се да не е така , нали има малък спад в средната оценка , обаче в случая е важно дали броят на отличните оценки се е увеличил  спрямо миналата година . Може ли да се види някъде статистика по въпроса ?

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 13:26 от oska

# 571
За мен Вълчев каза нещо много важно- Трябва да се провери съответствието между вътрешното и външното оценяване. Наблюдавали се на места големи разлики в успеваемостта.
Обществена тайна е, че на много места шестиците се пишат със замах

# 572
  • София
За мен Вълчев каза нещо много важно- Трябва да се провери съответствието между вътрешното и външното оценяване. Наблюдавали се на места големи разлики в успеваемостта.
Затова казвах, че в училището на сина ми държат да прогнозират двете оценки да са сходни и мога да кажа, че са успели в нашия случай.

# 573
  • у дома...
Оска, университетите си имат автономия и те си решават по какъв начин ще приемат студенти. И сега има университети, които имат по няколко предварителни и редовни кандидатстудентски изпити. Проблем не виждам.
Аз, примерно, никога не съм държала матура. Ако желая на стари години да уча, просто се явявам на изпит.
Неме разбирай погрешно, аз съм ЗА приемните изпити в университетите. Но и при изпитите им има много порочни практики, така, че и това не е решение.

# 574
  • София
Те по-добре да държат на даване на знания  .А не да се присещат че някой ще им дърпа ушите ако има драстично разлики я оценяването.Защото немалка част от учителите се сещат че са такива от време на време .Така че да започнат с контрола,реалните атестации и качество на учебния процес.Оценките ще дойдат след това.А ако може да избегнем паралелното образование за да пълним училищни дупки ни било чудесно ..Размечтах се .За внуците Wink

# 575
  • Пловдив
Дано го направят. При нас умишлено намаляха резултатите по БЕЛ.  Колко можеше да е разминаването с ДЗИ? WinkWink При нас е 1 единица разлика от диплома и матура, като матурата е по-високата ....

Има 5,45 на матурата, като 1 точка не му стигна за Отличен, но ... за годината има 4
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 14:22 от mrancho

# 576
Синът ми беше молил учителя по биология да му напише петици на някои от модулите, а не шестици, за да не изкара петица на матурата и после да се карат на преподавателя.
Както и се случи - не успя шестица.  А не мисля, че като цяло е за петица, по-скоро е за шестица, но изпитът си е изпит. Още като излезе, знаеше, че е сбъркал на някои неща.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 13:40 от Аmanda

# 577
Тази диаграма кой я прави? МОН или някой ентусиаст на база техните данни?

# 578
  • София
То си пише, че източникът е МОН. Винаги така си правят презентациите.

# 579
И сега има университети, които имат по няколко предварителни и редовни кандидатстудентски изпити.
Така и трябва да бъде , проблемът е при специалностите, при които изобщо няма  кандидатстудентски  изпити , така-че  един ден , един матура , едно моментно състояние определят непроменим бал нататък в годините .
Смятам , всички познаваме хора  , приети след няколко неуспешни опита , които стават отлични професионалисти .Впрочем , в моя ВУЗ много по-сериозни в обучението бяха тези  , които не са успели да влязат от раз - оценяваха възможността и я използваха пълноценно .

Тази диаграма кой я прави? МОН или някой ентусиаст на база техните данни?

Ей такава графика ми трябва , но с прибавена 2025-та година !

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 13:54 от oska

# 580
  • София
В нашият слушай е обратно, в училище има 5 по математика, а на матурата 6. Но ТУЕС са пословични с ниските оценки. Важното е, че това няма да му попречи с нищо. Но не е ли дразнещо в Долно Нанагорнище да пишат 6 на хора, които заслужават 3, а тук на матура 6.00, в училище 5? Би било редно и тези случаи да се проверят, мен ако питат.

# 581
  • София
Ето я презентацията на МОН за матурите https://www.mon.bg/nfs/2025/06/prezentacziya.pptx
Отличните оценки по БЕЛ /над 5,50/ са една идея по-малко от 2024, но са доста близки, така че и баловете за прием в униврситетските специалности, които приемат с ДЗИ БЕЛ, вероятно ще са доста близки до миналогодишните.

# 582
В долно нанадолнище и избутват матурите по втория начин, иначе проблем, наказания, обяснения и проблеми. Даже веднъж се бяха престарали и имаше цял клас неграмотни отличници.
Аз също не съм държала матура и си държа изпити за всички образования.

# 583
  • у дома...

Така и трябва да бъде , проблемът е при специалностите, при които изобщо няма  кандидатстудентски  изпити , така-че  един ден , един матура , едно моментно състояние определят непроменим бал нататък в годините .
Смятам , всички познаваме хора  , приети след няколко неуспешни опита , които стават отлични професионалисти .Впрочем , в моя ВУЗ много по-сериозни в обучението бяха тези  , които не са успели да влязат от раз - оценяваха възможността и я използваха пълноценно .

Предлагам ти да инициираш мотивирано предложение до Министерски съвет, МОН и Парламента. За промяна в балообразуването и въвеждането на задължителни приемни изпити в университетите. Всеки буден гражданин има право да предлага законодателни промени.

# 584
Някоя добра съфорумка може ли да обясни накратко как се кандидатства в УНСС? Правиш си профил онлайн в сайта, редиш желания и прикачваш дипломата ли? Понеже е резервен вариант и не съм го проучила добре досега...

Общи условия

Активация на акаунт