Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 32 737
  • 757
  •   1
Отговори
# 195
Интересно е направен,
на мен ми е чудно, защо вратата към гардеробното е с прозрачни стъкла, както и защо не са отрязали черчеветата от касата на вратата, която са махнали.
Гардероб с прозрачни врати беше модерно преди 10-ина+ години /вече не помня/. Моя приятелка, малко снобарка, при ремонтиране на апартамента си, беше използва интериорен дизайнер за някои решения и едно от тях беше това. Аз бях виждала по разни списания за обзавеждане такива гардероби, и да, на снимки изглеждаше добре, някак си раздвижваше интериора, но друго е за снимката да са подбрани разноцветни сгънати пуловери, ризи и други аксесоари, прилежно сгънати и подредени, но в действително нещата на практика при нея не изглеждаха така. Спално бельо във фабрична опаковка изглежда едно, при сгъване вкъщи, не се получава идеално. Е, само тя си вижда гардероба по принцип, но мен лично би ме дразнило. Ако е само за дрехи на закачалка, може да се получи нещо по-интересно.

# 196
  • Бургас
Страшна цигания става зад тези прозрачни врати.
На списание и в магазина е едно, ама чий гардероб е идеален? Не мога да си представя моя с прозрачни врати. Удар ще получа да го гледам постоянно. Достатъчно ми е, че никой освен мен не затваря плъзгащите се врати на гардеробите, ей тъй си зеят, да им ходя подире - все едно имам огледални...

Воден пъпеш, много хора дават краткосрочно, има и в темата опит с фирми, лично за мен не е изгодно, защото чрез фирмата ще получиш толкова, колкото и при дългосрочно отдаване, че може и по-малко, защото трябва да платиш за почистване, управление и т.н. А изискванията към оборудването и обзавеждането са много по-високи. Трябва да осигуриш от-до - чаршафи, посуда, ютии, дребни уреди и т.н. Че и по-хубави, щото това се отразява на рейтинга в платформите.
Категоризация в общината трябва също.
Единственото предимство е, че искаш да го ползваш ти, ама зависи за колко време и колко пъти годишно и не е ли по-удачно да си на хотел през това време.

# 197
  • София
Моят.
Ще ви го снимам.

Воден пъпеш, мога да дам координати на фирма за управление на краткосрочни и средносрочни наеми. Взимат 18%, но изискват да сте изпълнили условията предварително и оперират в централни градски части. Имате различен статус на облагане, освен това.
Силните месеци сметката излиза, но уви, след това се влиза в нисък сезон, резервациите падат и средно аритметично на годишна база се получава нещо съмнително като доход, едно на ръка, второ има един сериозен риск, каквото и да ви обясняват с потенциалните клиенти, които няма как да контролирате и са много и различни.  Достатъчно е да влязат 20% мърльовци, дошли на концерт или мач, които спят по двесет души на пода в спални чували, за да получите захабяване и износване, невъзможно за отстраняване с обикновено почистване.
Трето- почистването и зареждането на апартаментите става с препарати амнайсто качество за индустриални цели и миризмата е потресаваща- тоест почиства се с основи и киселини, за да е по-лесно и бързо за чистачката и накрая само след първото почистване на апартамента вътре миризмата е като в треторазряден ветеринарен диспансер за общински нужди.
Толкова от мен по темата.

# 198
Аз бих продължила да отдавам дългосрочно, а за личният ми престой в България бих наемала.

Нямам личен опит с кратосрочно отдаване, риска от щети ми се струва голям.

# 199
  • Бургас
Трето- почистването и зареждането на апартаментите става с препарати амнайсто качество за индустриални цели и миризмата е потресаваща- тоест почиства се с основи и киселини, за да е по-лесно и бързо за чистачката...

А те разяждат фугите и нищо чудно след два месеца да започне да таи вода и таванът на съседите отдолу да мухляса. Това е горчив опит с личния ми апартамент, където за щастие мухляса моят коридор, а не таванът на съседите.

# 200
  • в пералнята
Като цяло зависи от много неща. Аз имам приятел, който отдава и менажира сам десетки собствени жилища, той е на мнението, че дългосрочното отдаване не си заслужава. Но пък едно е да си го менажираш сам и това да ти е бизнеса, друго е с фирма.
Аз стоя пред същата дилема за едно жилище в центъра, което ми се освобождава лятото. При всички положения обаче първо ще му направя основен ремонт, защото не е правен повече от 20 години и е в наистина потресаващо състояние... Досега нямах време и нерви да се занимавам, но сега вече ще ми се наложи, защото наистина не си заслужава да стои така. То е на партер и всъщност е идеално или за краткосрочно наемане, или пък за офис.

# 201
Партерите добре вървят за краткосрочно по мои наблюдения. Стълбите са недолюбвани като се влачат куфари, а и не всички обичат да катерят. На много оценки съм попадала с намалени звезди заради стълби и 3-4 етаж, а то си го пише в обявата...
Партер обаче под наем за дългосрочно не се харесва особено - хем заради стандартно намалената осветеност, хем откъм безопасност, също понякога са по-студени ако отдолу не минава инсталацията на ТЕЦ-а.

# 202
  • в пералнята
Това е и моето наблюдение. Този конкретно е много топъл, защото точно под него в мазето е станцията за парно, не знам как се казва точно... Така че в това отношение е добре. До обяд има и слънце директно в прозорците, така че не е тъмен. Но състоянието му в момента е просто плачевно. А така не ми се занимава с майстори, но просто е грехота да стои за страшно мизерен наем в идеален център.
Ще трябва да си намеря и дизайнер, защото трябва да му се разшири банята и понеже е 40кв, трябва пространството да се усвои максимално. Но като цяло според мен ще стане супер за краткосрочно, а и аз също искам да си го ползваме лично като се връщаме. Ще видим...

# 203
Над това Airbnb имам поглед отблизо https://www.airbnb.com/rooms/644614780773100904?adults=2&check_i … 8e42-39a64e5c2870.

Има заетост около 20 дни в месеца. Като гледам за този период генерира около 1980 лв. Собственикът сам го менажира, чисти и т.н. Не мисля, че бих си го причинила за 380 лв отгоре на дългосрочен наем като включим и сметките...

От друга страна, не малко хора по информация на мой приятел, който менажира Airbnb-ита, отдават точно така, защото живеят в чужбина и си ги ползват от време на време лично, а и като не са данъкоплатци в България, каза че било уж по-лесно.

# 204
Колко му е таксата на рбнб то на тия 2к, колко са му данъците, колко са токът, водата, етажните, колко е чистачката, препаратите, колко ти е менажирането и обикалянето с чаршафите.

А как човек от чужбина менажира краткосрочно, изобщо не мога да си помисля. А съм с въображение. (И съм го работил това, в едни далечни времена, само през лятото)
Трябва адски евтино да ти е времето, близо до 0та, и да го правиш за "социалните връзки", т.е. "да се намираш на работа"

# 205
За да даваш краткосрочно по правилата трябва да категоризираш обекта, да се регистрираш в една система, в която да вписваш гостите си, да се регистрираш по патент, да се самоосигуряваш като носител на патента, да плащаш туристически данък.
Отделно еърбнб взима 3% такса от цената на нощувката и после с ддсто…
Айде някаква част от цялата дандания да кажем ще я върши обслужващата фирма, но все пак..
Ето тук са описани стъпките документално как се случва:
https://www.atiibg.com/_files/ugd/cfec86_812ac2693da34caea5acbd4e08f7eecc.pdf
(Между другото евала на хората че са го направили, иначе човек може да се лута всякак си)

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 14:07 от second

# 206
  • в пералнята
Почистването и таксата на букинг/рбнб се прехвърля на крайния клиент.
Такса менажиране, която включва занимавката с регистрацията в ести и комуникацията с гостите, както и организация на почистване е 18-20% от приходите. Ето как изглежда в случая.
Осигуровки се плащат, ако това ти е основното занимание. В моя случай например няма, защото се осигурявам в Германия.
Има два варианта на облагане, за моята проба ще е с патентен данък плюс регистрация по 97а зддс. Не е за всеки, то е ясно, но да се твърди, че няма смисъл, не е правилно. Wink

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 14:47 от Arhinora

# 207
  • София
В никакъв случай не твърдя, че няма смисъл.
Твърдя, че човек трябва да се информира в детайли за цялата картина на целогодишна база, реалистичната доходност, данъчната ставка и прочее и тогава да вземе решение.
Занимавах се с такова отдаване, още преди да съществува airbnb.
Даже помня първата такава фирма, казваха се Морая флетс и една дама Мария ги менажираше. Собственикът се казваше Асен и имаше няколко наследствени имота в центъра, които стартираха като краткосрочно отдаване, доста успешно.
Същата дама ми изпрати едни археолози в полуремонтирания апартамент, за който не ми стигна бюджета за кухня, поискаха един котлон, за да си варят чай и ми плащаха 400 $, добра сума за онова време. После довърших кухнята с тези пари.
Гореописания опит, който споделих е от миналата година с един апартамент, с който реших да експериментирам и два месеца по-късно преустанових експеримента в полза на дългосрочния наем.
Познавам и хора, които сами се занимават и поддържат, даже са доста, имам и един съсед, който живее в чужбина и сам менажира- има клавиатура на входа и леля, която почиства.

# 208
Дори не е нужно да има рецепция или някой да стои да чака гостите - кутийка за ключове с код за достъп, в нея чип за входа, ключове за апартамента и така.
Но като чета периодично какви идиоти-туристи има, с наистина дебилни въпроси и искания и трябва да си на линия да ги дундуркаш, иначе ти свалят рейтинга и съответно наема и търсенето - направо не е истина.
Аз си мисля, че ако си сравнително млад и все още енергичен пенсионер, може и да се заемеш сам с менажирането. Иначе за човек с работа, независимо дали е стандартно работно време или по-свободно, няма да се получи.

# 209
Ще помоля за предложения. Отдаваме под наем магазин до НДК. И понеже не сме в София, търсим брокер. Тези, на които попадаме засега, са два типа: арогантни или такива, които нямат представа какво работят. Ако познавате такива , от които сте доволни, моля пишете ми.

Общи условия

Активация на акаунт