Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 32 756
  • 757
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Second отговори преди мен.
На някои места на съседите не им пука дали си дишат миризмите.

# 241
  • Варна
Аз на едните даже им оставих скара, тъй като на терасата си има специална ниша за целта и вграден шкаф отдолу, да си я прибират когато не се използва. Апартаментът е в семейството ни от както е построен блока и за всичките тези 30 години никога никой не е правил проблем на никого за скара на нечий балкон.

# 242
Аз си представям ако им забраните скара на терасата как биха я пуснали в кухненския бокс или дори на кухненската маса и какви щети ще има след това от мазнотия и наслоени миризми и лой.

# 243
Аз си представям ако им забраните скара на терасата как биха я пуснали в кухненския бокс или дори на кухненската маса и какви щети ще има след това от мазнотия и наслоени миризми и лой.
Да. Но тук опираме и до евентуално  правилната преценка за хората, които пускаме, както и естествено до късмета.
Защото може и изобщо да не бяха питали за скарата и да си правят каквото искат.
Имах  наглед много свестни наематели студенти, а се оказа, че са си пекли редовно пържоли на решетката на фурната. Без да сложат даже тавичка отдолу. Фурната беше меко казано ад след краткотрайния им четиримесечен престой. Нямаше изчегъртване. Ако ме бяха питали за скара на балкона щях да им разреша. Няма забрана за това в блока. Но това е частен случай.
Отделно и в термоканата си бяха варили кренвирши. Хич не бях я и погледнала като напускаха. После ме връхлетя изненадата от забравения вътре кренвирш.
След този мухлясал кренвирш се отказах от идеята да слагам всякакви дребни уреди.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 16:19 от Tortilla Flat

# 244
  • Варна
Кани за гореща вода поне има по 20 - 50 лева.

Забравих да кажа за мазилката на терасата - боядисва се с дългокосмест валяк и хубав фасаген. Особено открити тераси и без скара се захабяват с годините и така или иначе имат нужда от освежаване.

# 245
  • у дълбоката провинция
Привет.
Не съм сигурна, че питането ми е за тази тема, но ще опитам..
Четейки в темата виждам, че има наемодатели.
Моята дъщеря е потенциален студент в София. Не желае да ползва общежитие и е категорична, че иска на квартира.
За мен е абсолютна непозната материята -  обяви, от собственик/от брокер. Къде да гледам и от какво да се пазя?
Обмисляме вариант квартира в Студентски град. Ще учат заедно с нейна съученичка. Определили сме максимум бюджет 900лв. за двете.
Не познавам София и нямам никаква ориентация по квартали.
Възможно ли е за по-малък бюджет да намерим двустаен, извън Студентски град, но с удобна връзка за пътуване.
На отзовалите си благодаря предварително.

# 246
  • Бургас
По-добре започнете търсенето отрано, че наесен като връхлети напливът, ще е трудно да намерите каквото и да е.
Предполагам ще търсите квартира с две отделни спални и обща холокухня. Това значи тристаен, с този бюджет е невъзможно не само в Ст. град, а и където да е в София, с изключение на много, много краен квартал, или много стар апартамент, или невероятен късмет.
Едностайните в С.Г. и района вече са 700-900.
Двустайни с една спалня - 900-1200-1300.
Тристайни - 1300- до плюс безкрайност.
Точно днес една леля на студент ми поръча да проверя какво се отдава в моите сгради, че търси буквално една стая - това са цените. И се наемат много бързо.
След като не сте от София, най-добре възложете на брокер да ви търси, но читав брокер, а не първият, на когото попаднете чрез обяви.
Във Фб има групи - обяви от собственици - "без посредник", "без агенция". Можете да пробвате и там, но за огледи ще трябва да пътувате, което е разход. Ако собственикът и вие се съгласите на виртуален оглед, също е вариант.
Ако съм аз, ще дам задача на брокер и ще пратя пари веднага да капарира нещо подходящо.

# 247
  • у дълбоката провинция
По-добре започнете търсенето отрано, че наесен като връхлети напливът, ще е трудно да намерите каквото и да е.
Предполагам ще търсите квартира с две отделни спални и обща холокухня. Това значи тристаен, с този бюджет е невъзможно не само в Ст. град, а и където да е в София, с изключение на много, много краен квартал, или много стар апартамент, или невероятен късмет.
Едностайните в С.Г. и района вече са 700-900.
Двустайни с една спалня - 900-1200-1300.
Тристайни - 1300- до плюс безкрайност.
Точно днес една леля на студент ми поръча да проверя какво се отдава в моите сгради, че търси буквално една стая - това са цените. И се наемат много бързо.
След като не сте от София, най-добре възложете на брокер да ви търси, но читав брокер, а не първият, на когото попаднете чрез обяви.
Във Фб има групи - обяви от собственици - "без посредник", "без агенция". Можете да пробвате и там, но за огледи ще трябва да пътувате, което е разход. Ако собственикът и вие се съгласите на виртуален оглед, също е вариант.
Ако съм аз, ще дам задача на брокер и ще пратя пари веднага да капарира нещо подходящо.

Благодаря Ви, че се включихте.
Момичетата нямат проблем с това една от тях да обитава холокухнята,в случай че има удобен диван.
До колко може да се разчита на ФБ групите "Без посредник" , без "Агенция".
На мен по-спокойно би ми било с брокер, но и сред тях има "шмекери".
Бихте ли препоръчали читав такъв, или агенции от който да се пазя.
Относно търсенето, активно започваме да търсим с майката на другото момиче веднага след като се запишат, в средата на юли.
Съгласни сме и двете страни да наемем още в началото на август.

# 248
kalitto, за мен е крайно неудобно да делят двустаен, за преспиване само става. Предполагам е излишно да описвам защо, но новите дневни са с кухненски бокс ведно, което е зле за постоянно използване на хола, а в Студентски град ще са такива.
900 лв наистина е нереален бюджет особено в сезона есента. За брокер си пригответе още един наем комисион, че масово вдигнаха тарифата.
Във фейсбук има доста обяви от собственици и аз даже пуснах, но има и много фалшиви сред тях. Даже днес ми попадна една с изброено богато потфолио с включени консумативи за имота, като нов двустаен беше тотал 800 лв. Записани шарани не липсваха под поста.
Локацията хич не е за подценяване. Пътуването в София си е времеемко.

# 249
Кани за гореща вода поне има по 20 - 50 лева.
Така е. Не е болка за умиране. Но, от опит. Колкото повече дреболии и уреди, толкова повече се привличат наематели, които нямат планове за дългосрочно обитаване.

# 250
  • у дълбоката провинция
kalitto, за мен е крайно неудобно да делят двустаен, за преспиване само става. Предполагам е излишно да описвам защо, но новите дневни са с кухненски бокс ведно, което е зле за постоянно използване на хола, а в Студентски град ще са такива.
900 лв наистина е нереален бюджет особено в сезона есента. За брокер си пригответе още един наем комисион, че масово вдигнаха тарифата.
Във фейсбук има доста обяви от собственици и аз даже пуснах, но има и много фалшиви сред тях. Даже днес ми попадна една с изброено богато потфолио с включени консумативи за имота, като нов двустаен беше тотал 800 лв. Записани шарани не липсваха под поста.
Конкретни групи бихте ли споделили.
Как бих могла да разпозная фалшива обява?

# 251
Според мен, от средата на юли цените ще са +15% на сегашните.
Като масова пазарна цена, смятам около 1000лв за студио (20-30ина квм чисто има няма) и 1300лв за 2стаен, средно около 50квм чисто (това със стените)
2стайните са сравнително малки за 2ма съквартиранти(ки). Супер изключения са. Ползват се или от сам или 2ки гаджета.

Трудно се разбира само с гледане дали е фалшива обявата. Ако ви се струва добра цената, със сигурност е фалшива. Например ново-направен 2ст за 900лв.

Добра идея е да търсите буквално от сега.

Колежката съ-наемодателка е написала, че 1ст започват от 700лв, но първо, това е сега. След 1 месец ще е както казах + 15% и второ, това е теоретичен минимум, нещо като удар от тотото. Масовите цени за 1ст ЗАПОЧВАТ от 800.
Имайте предвид, че и времето на брокерите не е безкрайно и ако им заложите нереални очаквания или ще ви зарежат или ще ви лъжат. Или ще ви водят по огледи, докато сами разберете цените.

И е добра идея да си вземете предплатена карта с различен номер.
Тия фалшиви обяви (и във Фейсбук включително) имат една, единствена цел.
Да ви вкарат номера в база данни и после да се изреждат всички упражняващи се да говорят брокери в 3 гилдии да ви питат "дали още си търсите апартамент"

# 252
  • Бургас
Прав е dany, той отдава в СГ. Ние търсихме днес едностаен, около СГ. 900 лв. е наемът, чисто ново, първи наематели.
Може и да намерите по-евтин, но голям късмет ще е.

# 253
  • София
kalitto, какво иска дъщерята и какво може да си позволите вие са 2 различни неща. За двете можело да давате 900 лв наем. Ок - може да намерите нещо в Ботунец. Но където и да наемете има и ежемесечни режийни разходи - ток, интернет, отопление, вода, такса за блока. И за това искат пари, имате ли ги? А за дрехи, храна, за учебници и пособия, за транспорт до прованса. Натрупват се разходи - не е само наема.
След като нямате достатъчно средства ако съм на твое място първоначално ще е на общежитие. Повечето са санирани, с нови дограми, стаите са ремонтирани. За около 100 лв има подслон. И по-важното е - близо е до колеги, може да учат заедно, може и да се веселят като си научат. Като  се огледат, може да си намерят работа и да се изнесат на квартира. Вие пак ще помагате с колкото ви е възможно.
Миналата пролет агитирах близки от прованса  по същата тема. Ама момата не искала общежитие в Ст. град, страшно било - наркотици, чалга, крадели ги от тротоара да ги обезчестят. Но пък и родителите не са бездънни брашняни чували. Взеха заем, наеха квартира някъде из Овча купел, уж близо до метро. На третия месец се оказа, че принцесата преспива при колежки в общежитието за да "учат" заедно. Не е удобна квартирата, съквартирантката съученичка е мърлява и подобни оплаквания.
По Нова година се намери свободно място в общежитието, освободиха квартирата, но останаха на минус 1 депозит + брокерски %. Момата се отрака, започна почасова работа и е доволна - истински студентски живот.

# 254
Конкретни групи бихте ли споделили.
Как бих могла да разпозная фалшива обява?
Страхотен нов двустаен за 800 лв е 99% фалшив. Масово са на 1100+ лв. Вижте Малинова долина. Там са по-ниски наемите и има доста предлагане. Транспортът може да е предизвикателство, също инфраструктурата, но е в близост до УНСС (не сте споменава къде ще учат). Може и да е на приемливо място.
Групи:
Имоти без брокер София,
Недвижими имоти София
Апартаменти и стаи под наем София без брокери
Квартири наеми София
Вижте и по квартали групите

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 20:52 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт