Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 32 744
  • 757
  •   1
Отговори
# 225
А как ще разбереш, че ползват скара на терасата?
Или допускаш да те попитат предварително?
Големи хора са, надявам се плащат редовно.
А ти всеки месец имаш  с 10% намален облагаем наем за да ремонтираш след като се изнесат. И поне 1 депозит имаш за целта.  Няма как след ползването имота ти да е точно като нов.
От друга страна от скарата  на балкона ще се оплаче някой съсед, ще се вдигне дандания и бързо ще се откажат. Подобни простотии не се толерират по блоковете.

Имам депозит разбира се, но как се оправят щети по минерална мазилка? Тя е грапава и не подлежи на чистене. В къщи се наложи в един участък да се нанесе нова мазилка и си стои като кръпка. Ползвала съм скара на терасата преди мнооого години и знам какво беше положението. Точно това искам да избегна. Но реших да се допитам и до вас все пак, да не излезна прекалено "лоша".

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 06:56 от maslenka

# 226
  • Бургас
Скара на терасата в градска среда ми се струва неприемлива във всякакъви случаи, изключая специално проектираните за целта турски сгради с комини по терасите.
Имаш ли условия за скара на терасата?
Ако нямаш - вписваш в договора, че не е разрешено.

# 227
и къде да си пекат скарата хората?
по-добре - сложи изискване да имат скара с капак или едни метални форлиа/неща се слагат - за да предпазват.
Също така искам да кажа, че нашата скара е една такава, с наклон и тефлоново покритие, и с капак отгоре. Това по какъв начин пречи да се ползва?

# 228
  • София

В блоковете, където не са изградени скари с въздуховоди, е забранено. Хората не умират без скара.

# 229
Здравейте,

имам нов наемател чужденец. Това ли е декларацията, която трябва да му заверя нотариално:
Декларацията за регистрация по ЗЧРБ - обобщено, аз, като собственик давам съгласието си следните лица 1...2...3...
"Да бъдат адресно регистрирани и да ползват горепосочения имот:
1. възмездно по силата на договор за наем или
2. безвъзмездно.
Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от НК за деклариране на неверни данни."

# 230
# 231
Мисля, че са различни декларации. Първата е за Дирекция "Миграция", втората вероятно е за общината.

# 232
Тази на second съм попълвала за Агенция Миграция. Свалих я от тук https://www.godech.bg/obrazci/1/dekl-92-3-zgr.pdf Като съм дала разрешение за Настоящ адрес.

# 233
Чух, че чужденци плащали за адресна регистрация на определен адрес еднократно ок 1000 лв, без да живеят реално на адреса. Нещо не ми звучи читаво, какво е вашето впечатление?

# 234
  • в пералнята
Не бих го направила. На моите наематели правя адресна регистрация и нямам проблем с това. Фиктивен адрес не бих дала, не съм сигурна дали не е и незаконно....

# 235
Точно. Нещо не ми се струва читаво и затова задавам въпроса.

# 236
Дори не би ми хрумнало, не виждам как подобно нещо би било законно. Иначе, само двама наематели са ме молили. По принцип в договорите вписвам, че изисквам отрегистриране и тогава връщам депозита. Такса не вземам, само ако съм направила разходи за нот.заверка или нещо друго свързано с регистрацията. Все пак като наемодател ми е задължение да регистрирам пребиваващите на адреса.
Напоследък във Фейсбук групите ми излизат такива запитвания, но не съм срещала цени.

# 237

В блоковете, където не са изградени скари с въздуховоди, е забранено. Хората не умират без скара.
Това за коя държава се отнася?

# 238
За бг не е изрично забранено от ЗУЕС, но може да се забрани с решение на етажната собственост

# 239
Неделя вечерта, след залез слънце, почна да се омирисва на печена риба у нас. Понеже всички прозорци (3 броя) на едната страна на кооперацията бяха отворени, веднага ги затворих. Обикновено в четвъртък вечер някой пече риба на скара на балкон. Много е гадно, за всички апартаменти, защото всички апартаменти имат прозорци от тази страна.

Общи условия

Активация на акаунт