Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 615
  • 757
  •   1
Отговори
# 540
Принципно съм съгласен, аз отдавна мисля да покажа бургаските неща на Тинтина.
Въпросът е, че като опрат нещата до действие, ето, например ще трябва предизвестие, разправии, сегашният наемател ще започне да се опъва. След това ще трябва и някакво освежаване и тн.
Ще дойде есента и ще има отлив.
Според мен 500 са непосилни за тоя имот. Аз едвам дадох за 700 един 120квм апартамент, супер разпределение и тн, в по-добро състояние.
Рано или късно със сигурност трябва да се направи, просто все се надявам в бъдещето да има повече време.

Най-малкото странично око ще е много необходимо, някои мебели вероятно са за смяна, легло, портманто, секция, гардероб, направо даже сигурно всичките.
Климатикът също е за смяна, безкрайно стар е  и май почти не работи. Техниците не искат да го ремонтират. А там става жега, юг и таван е.
Кухнята сигурно също е за подмяна. И то, заради чупките ще трябва да е поръчкова. В стаята също.
Да кажем грубо, ако 5к са мебелите, сигурно може и да се избият бързо. Наследствено е и трябва да убеждавам и други хора, най-вече майка ми ще е против. Според нея "така си е добре".

# 541
  • в пералнята
Аз на Тинтина веднага бих се доверила, не знам защо, но ми създава усещане за прагматичност и ефикасност. Все чудесни бизнес качества Wink

# 542
И аз мисля, че ще е полезно "външен"/чужд човек да види тавана, да си каже мнението. Още повече човек, познаващ пазара в Бургас. Нататък "алчният" хазяин ще си решава. Simple Smile

# 543
  • Бургас
Най-малкото странично око ще е много необходимо, някои мебели вероятно са за смяна, легло, портманто, секция, гардероб, направо даже сигурно всичките...

И пердетата Joy

Виждам основата на един добър бартер. Аз гледам твоите бургаШки имоти, а ти - моите софийски Simple Smile

Didi168, жива и здрава да си. Капарирах дивана на Айко. На живо е още по-симпатичен, а дамаската не е толкова студено синя, по-скоро топло.
Ще сложа и един такъв фотьойл, много е удобен, а калъфите се перат.
https://aiko-bg.com/product-67053130005

# 544
Аз имах такива фотьойли при сина ми, изкараха доста, но май при единия, приятел на сина ми по-едро габаритен, как е седял, облягал, не се счупи, но след това като се облегнеш на него леко облегалката отиваше малко повече назад. Но изкара 10 г. Стоят добре в по-малко помещение. Но не бяха с калъфи, а само с дамаска, т.е. по-монолитни. Май бяха полски, по-точно беше гарнитура - диван и 2 фотьойла. Но конструкцията на столовете/олекотени фотьойли е същата.

# 545
  • Варна
Честитоо. Чакаме снимки като наредиш всичко. 😁 И мен ме сърбят ръцете да облагородявам чужди имоти, за които собствениците нямат време или не се сещат какво да подобрят. Но нямам никакво време. От работа едва стигам до моите проекти. Само виртуално мога да раздавам акъл. 😀

# 546
Моят каза, че всеки от тях има жилище, но е дадено на децата им (които са семейни и големи). Каза, че децата им са искали да ги приберат при тях си, но те са отказали, защото искат самостоятелност.
Този човек също каза, че има в Младост гарсониера, която е дал под наем. Взема под наем от мен, като предните 3-4 години също е живял в квартала, и работи тук. Приятелката му живее също наоколо самостоятелно, ама понякога идвала при него. Понякога той ходел при нея. Не съм го питала колко пъти или колко често ходи... В договора пише, че той ще пребивава постоянно, а понякога ще пребивава и - името на приятелката му.
Не е на зор да влиза веднага на момента. Каза, че в старото място си е платил наема до края юли, така че постепенно ще се изнесе от там. Но за да няма стрес, наема по-рано, моето помещение. Това е. Иначе, не е точно на партер, на втория етаж е, но има директен достъп от тротоара (бивш офис). И затова е по-особено. Ама, така ще е Simple Smile

# 547
Резервен ключ имам, наемателите знаят.

# 548
И задължително е описано и в договора ми.

# 549
В нашите договори не пише, че конкретно имаме ключ, а че можем да влизаме освен след предварителна уговорка (когато наемателят е там и ни отваря), но и в определени ситуации, когато го няма и той е съгласен с това. Никога никой не е питал "Защо", но ни се е случвало да се обаждаме/пишем за разрешение и да влизаме с изричното съгласие.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 14:02 от drago_2008

# 550
Това са моите клаузи в договорите -

3. През времетраенето на договора НАЕМОДАТЕЛЯТ няма право да безпокои  НАЕМАТЕЛЯ, ако последният изпълнява точно и съвестно задълженията си по този договор. НАЕМОДАТЕЛЯТ има право на всеки 3 месеца, в удобно и за НАЕМАТЕЛЯ  време да посещава имота с оглед установяване начина на стопанисването му.

4. НАЕМОДАТЕЛЯТ няма право на достъп до имота без изрична договорка с НАЕМАТЕЛЯ или без неговото присъствие, освен ако същият достъп не се налага при форсмажорни обстоятелства, включително, но не само, при бедствие, пожар, наводнение, при които влизането в жилището е необходимо за ограничаването и отстраняването на евентуални щети, или при съмнение за извършване на престъпление или нарушение на обществения ред в жилището.

Така написано  става ясно, че имам ключ, но и условията при които евентуално може да се използва.
Написаното за посещенията на 3 месеца /коментирали сме в темата "за" и "против"/ аз почти никога не съм го правила, освен ако не се е налагало за някакъв малък ремонт на ел.уреди или ВиК. Пиша го в договорите просто така, все пак да имам право. При малък апартамент, да влезнеш набързо, да посетиш тоалетна/баня заедно, от пръв поглед може да се получи някаква представа, но при тристаен апартамент, канят те в кухнята/хола, а ти да кажеш а ма може ли да видя и това, и онова не ми звучи ОК. А и да видиш нещо /с изключение на счупени мебели, омазани стени/ какво да кажеш - много е прашно, измийте си прозорците, мивката е мръсна... Приемам, че това "рисковете на професията" да си наемодател.

# 551
Май живея в паралелна вселена..
Тук договор не се пази..не се знае...досадна подрбност е..губи се още на ден втори Grinning
Само един път са си го пазели и знаели какво съдържа....

Имам ключ. Не знаят.

# 552
  • в пералнята
Това си е тяхна работа.
Важното е ти да си го пазиш и да знаеш какво съдържа.

# 553
Мен също не ме вълнува дали те пазят договора или не. Моите договори не са много кратки /през годините в темата имаше добри предложения за клаузи и съм се възползвала от това/ и може и да не е лесно при подписване да се изчетат внимателно. Тъй като не искам договори от брокерите /моя и на другата страна/ изпращам моя, а след това те да си ги препращат, да запознават заинтересования. За мен са важни посочените по-горе клаузи + че депозита не може да се използва като последен наем, че депозита не се връща при предсрочно прекратяване /12 мес./ - тук май имаше реципрочна клауза за наемател и наемодател, пак в случай на форсмажор, и не се връща преди излизането на изравнителната сметка за парното.

Преди известно време в темата беше написано нещо, което може да се включи в договора за дребни ремонти до 100 лв. да са за сметка на наемателя. Не беше упоменато сумата впоследствие да се приспада от наема /май/. Ако съм разбрала правилно написаното, това не ми се вижда много правилно, а е и трудно да се определи винаги дали щетата е от неправилна експлоатация и физическа амортизация.

# 554
  • Бургас
teta, толкова по-зле за тях.
Тъй като май ще ходим на съд с мама и щерка, виждам колко е важно подробното протоколиране, описите, детайлният договор. Изпаднали са в потрес, постоянно си менят позициите и получавам "юридически" текстове в 1 през нощта Simple Smile Ни първите протоколи пазят, ни копие от втория поискаха. "Признаваме щетите, ама не признаваме стойността им"Simple Smile Хем боли, хем сърби, хем "драго ми е".
Ще ви държа в течение.

Общи условия

Активация на акаунт