Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 595
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
Ти недей променя.
Хората променят и в София издават. Wink
Скрит текст:
Може да има разлика между козметичен и фризьорски салон

Тук има някакъв текст с някаква информация:
https://fashionpoint.bg/bg/marketing-blog/details/naredba-no-15- … -salon-za-krasota

Със сигурност документ някакъв има да се извади.
Но може да е "разрешително за салон", а не промяна на предназначението.

Вече козметичните салони може да имат по-специфични изисквания.
Които пак могат да се регулират с "разрешение", а не с промяна на предназначението.

Ето и още материал за четене:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1309269
Не питай в общината, от РЗИ искай информация, те издават разрешителни за салоните за красота. Накратко - според процедурите, които се предлагат, е възможно или не, да се разположи в обикновено търговско помещение.

Гледам в Кадастъра, обекта от по-горния документ, уж с променено предназначение през 2021ва, а си пише "за търговска дейност", каквото си е стандартното.
68134.905.637.1.27
https://kais.cadastre.bg/bg/Map/Index

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 10:56 от dany1

# 616
Имам търговско помещение със статут-магазин. От няколко години е фризьорски салон и не е било необходимо да се сменя статуквото. Не е като да е на някакво зачукано място. Баш в идеалния център на София и си има всички необходими разрешителни. При всички случаи винаги в договора отбелязвам, че ако е необходимо смяна на статуса, всички такси са за сметка на наемателя. Ако иска. Няма никога да сменя предназначение и след няколо месеца или години вече да има кандидати за нещо друго. Доколкото знам за аптека, за заведение или медицински услуги май е задължително да се смени. Но след напускане на наемателя статуса-магазин си остава. Това го знам от адвокат, защото едно от помещенията ми щеше да бъде аптека.

# 617
  • Варна
Може да има разлика между козметичен и фризьорски салон

Не може, а ИМА. Написах го няколко пъти, може би трябва и на друг език да го направя.
За фризьорски салон се взема разрешително от РЗИ, което си е грижа на управителя. А за груминг салон дори това не се прави.

# 618
Здравейте и от мен! Идвам с питане - имаме къща в неголям областен град на 2 етажа всеки с отделен вход и партида.
Първият етаж се е давал под наем, но в момента правим ремонт и къщата не е обитаема. След ремонта идеята ни е първия етаж отново да се отдава под наем, но не можем да решим все още дали за нощувки или дългосрочно. Има 2спални и общо помещение с кухненски кът и всекидневна, естествено и баня и тоалетна. Минус е, че ет. 1 няма тераси, но пък къщата има малък двор, който също ще бъде облагороден и ще може донякъде да се ползва, защото част от него ще бъде и паркинг. На ет. 2 ще живеем ние.

Доколкото знам чисто административно отдаването за нощувки е свързано с повече документация, предполагам и категоризация и т.н. Ще се радвам на мнения.
Според половинката предпочитан вариант е на нощувки, аз нямам много опит и не мога да преценя.
Преди ремонта етажа се е отдавал само дългосрочно и е имал наематели.

# 619
  • Варна.
Diki, бих ти предложила да помислиш в посока автомати за получаване на пратки. Имам такова безнадеждно помещение, ползват го две от куриерските фирми, като общият наем надхвърля този, който бих взела от която и да е друга дейност. Кофти място, кофти район.

Дано не стигнем до там, помещението е малко 27 м2, но е в нова сграда с красива архитектура, намира се на съседна на търговската улица в центъра. Луксозно боядисано и със скъп гранитогрес на пода. Не съм ходила скоро, но едва ли ще има нещо много да се ремонтира за година и половина ползване. Хубаво изчистване и измиване на стъклата ще си ги свърша аз.

# 620
  • Варна
За нощувки е нужно да направите регистрация като място за настаняване и да плащате туристически данък за всеки турист. Личните му данни се пращат към Туризма до 24 часа след настаняване. Платформите като букинг взимат доста голяма комисиона - около 30%. Щом вие ще живеете на втория етаж, предполагам вие ще менажирате имота, поне от това ще спестите. Трябва да си направите прогноза каква заетост очаквате и да прецените дали си струва. Ако сте някъде по морето, където има 3 месеца активен сезон, според мен с дългосрочен наем ще печелите повече.

# 621
  • в пералнята
Таксите на букинг и еърбнб често се прехвърлят на туристите,както и почистването. В никакъв случай не са 30%. Варират от 15 до 20 в зависимост от няколко фактора.
Ето тук може да се ориентирате какво ще е най-изгодно във вашия случай и какви са ви задълженията.

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.mydc.bg/assets/files/Documents/str-regulations-bulgaria-2022-221123-113655.pdf

# 622
  • Варна
Казах около. Добре - 20 да са. Като сложиш и туристическия данък, който май беше 3 лв на човек на вечер, 10% от дохода пред нап… си става сума. Трябва да се смята. Ако се отдава апартамент, се дължи стълбищна такса в троен, до петорен размер. От това също ще спестят, тъй като са в къща, но за други хора е добре да се знае.

# 623
Всяка община сама определя размера на туристическия данък.

# 624
Строго специфично е спрямо и града и помещението, и състоянието, и размера.
Няма как така от форума да се даде отговор, още повече, че разликата обикновено е много малка.
За морето според мен дългосрочните наеми са по-ниски, за сметка на краткосрочните летни. Така че се компенсират нещата.

Аз лично, както и да го въртя не ми излиза сметката от краткосрочните, особено за София. За хора с безплатно време, може би си струва, работят на 1/2 работен ден за едни 500лв на месец отгоре. Ако работя на заплата другаде + дългосрочен наем бих изкарвал повече.
От друга страна има силно компромисни имоти, които за дългосрочен наем имат проблем с отдаването. За няколко дни хората си затварят очите. Както и обратното.
Пример: Малко студио на добра локация и средно-лошо обзавеждане би вървяло за краткосрочни наеми.
Голям апартамент в отдалечен квартал, добре направен би вървял за дългосрочен наем.

Та разпишете си подробно, разпитайте брокери и им покажете имота.
тия 2 стаи + кухня като 3стаен ли ще ги давате, ако е за дългосрочно? Или 2стаен? Какъв ще е наемът? 500лв? Т.е. 6000 на година, с минимално време и труд.
Сега сметнете активен сезон, примерно 60-70 дни % заетост (примерно 70%) и получаваме 40-50 заети дни краткосрочно.
Т.е. трябва чисто да вадите по 100лв (от 2те стаи), след всички разходи, включително и за чистене и управление и разправии по телефона и нап, за да сте на кантар с дългосрочното.
Предимство е, че в останалите 300 дни от годината няма да ми ви се мотаят в къщата и двора хора.

# 625
  • в пералнята
Казах около. Добре - 20 да са. Като сложиш и туристическия данък, който май беше 3 лв на човек на вечер, 10% от дохода пред нап… си става сума. Трябва да се смята. Ако се отдава апартамент, се дължи стълбищна такса в троен, до петорен размер. От това също ще спестят, тъй като са в къща, но за други хора е добре да се знае.
Ами не е така. Защото няма плосък данък 10% към нап. Има различни механизми, в зависимост от ситуацията и формата на отдаване.
И още веднъж - таксата от букинг и такса почистване се прехвърля на туристите.
Горе съм посочила документ с възможностите за данъчно облагане и цялата нужна информация.

# 626
Скрит текст:
Таванът и стените имат нужда от освежаване.
За стените имам дилема дали да ги мацна в бяло или да ги направя в светлосиво, както съм предвидила за моя салон. Идеята ми е ако наемателят не ги изцапа, да си спестя едно боядисване, но го има и рискът да не му хареса цвета и да реши да го сменя.
Подът е от стар и протъркан теракот и за себе си съм предвидила да го покрия с балатум. Дали да го правя сега или после?
 Доколко е вероятно ако го оставя както си е, по грозните плочки,
това да отблъсне кандидатите и да доведе до по-нисък наем?
Понеже и аз съм в абсолютно същия филм, и със същите колебания - да ти кажа до какъв извод стигнах - хората не могат да преценят "потенциала" ако не е "излъскано"
Още по телефона казвам каква е ситуацията с помещението и че има нужда от освежителен ремонт който ще бъде направен след като се подпише договор и остави депозит така че да се съобрази с нуждите на наемателя ( разумно естествено ) но две ( поединично )  девойки които дойдоха май не са ме слушали. Сякаш очакваха да влязат в готов оборудван салон за красота , но да го наемат за 500 лв. Една приятелка се пошегува да инвестирам и го оборудвам и да давам работни места под наем.
Понеже нямам възможност в следващите дни да правя огледи спрях обявата. И За да помисля как да направя ремонт който е съобразен с това за какво аз ще го ползвам в далечното бъдеще, и ако някой го устройва да го вземе.

Кажете в какъв отдел на районно кметство трябва да отида за да проверя носещи стени и разрешения за вътрешно преустройство, и да разбера каква част от задния двор е мой ?

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 18:16 от Casual

# 627
Според мен, каквото ти пише на нот акт, това е твое.
Ако има земя (двор), тя е описана подробно и надлежно.

# 628
Качвала съм го това за краткосрочните, пак го пускам
https://www.atiibg.com/_files/ugd/cfec86_812ac2693da34caea5acbd4e08f7eecc.pdf

# 629
Скрит текст:
Таванът и стените имат нужда от освежаване.
За стените имам дилема дали да ги мацна в бяло или да ги направя в светлосиво, както съм предвидила за моя салон. Идеята ми е ако наемателят не ги изцапа, да си спестя едно боядисване, но го има и рискът да не му хареса цвета и да реши да го сменя.
Подът е от стар и протъркан теракот и за себе си съм предвидила да го покрия с балатум. Дали да го правя сега или после?
 Доколко е вероятно ако го оставя както си е, по грозните плочки,
това да отблъсне кандидатите и да доведе до по-нисък наем?
Понеже и аз съм в абсолютно същия филм, и със същите колебания - да ти кажа до какъв извод стигнах - хората не могат да преценят "потенциала" ако не е "излъскано"
Още по телефона казвам каква е ситуацията с помещението и че има нужда от освежителен ремонт който ще бъде направен след като се подпише договор и остави депозит така че да се съобрази с нуждите на наемателя ( разумно естествено ) но двете девойки които дойдоха сякаш не са ме слушали. Сякаш очакваха да влязат в готов оборудван салон за красота , но да го наемат за 500 лв. Една приятелка се пошегува да инвестирам и го оборудвам и да давам работни места под наем.
Понеже нямам възможност в следващите дни да правя огледи спрях обявата. И За да помисля как да направя ремонт който е съобразен с това за какво аз ще го ползвам в далечното бъдеще, и ако някой го устройва да го вземе.

Кажете в какъв отдел на районно кметство трябва да отида за да проверя носещи стени и разрешения за вътрешно преустройство, и да разбера каква част от задния двор е мой ?

Защо не сложиш гранитогрес на пода и боядисаш/освежиш с латекс, стените. Пак ще е голо помещение, но ще има търговски вид и ще лови окото.

Общи условия

Активация на акаунт