Най-често срещаните правоговорни грешки

• 8 298
  • 242
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Най-набиващата се "на уши" в София е мекането - ходиме, пишеме, ядеме...

Мислих, че това е типично за Пловдивчани, а не за Софиянци.
Иначе до тук колкотo пъти съм видяла да питат за обезщетения за майчинство толкова пъти са объркали думата Grinning
Нищо общо няма с пловдивчани (с малка буква) - това е от западните диалекти.

Скрит текст:
Аз ги харесвам последните и напълно одобрявам "мекането", да не рече някой, че като отричам да го има в Пловдив, твърдя, че в Пловдив се говори "най-правилно", каквото твърдение произволно ми приписаха веднъж, най-вероятно защото оспорвах в Пловдив да се говори меко. "Правилен говор" от тоя вид не съществува в моя речник и в моята система от задължителности, но факт - в Пловдив не се мека ("ходиме", "говориме"), нито се говори меко.

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 18:06 от Магдена

# 31
  • София
Масово не сме наясно и се греши при ползването на учтива (уважителна) форма при разговор.

# 32
  • Другата България
Едно от любимите ми е “креМвирш“.
При това го срещам от хора с претенции за безгрешност и при правоговор, и при правопис.

# 33
  • София

Иначе до тук колкотo пъти съм видяла да питат за обезщетения за майчинство толкова пъти са объркали думата Grinning

Скрит текст:
Аз ги харесвам последните и напълно одобрявам "мекането", да не рече някой, че като отричам да го има в Пловдив, твърдя, че в Пловдив се говори "най-правилно", каквото твърдение произволно ми приписаха веднъж, най-вероятно защото оспорвах в Пловдив да се говори меко. "Правилен говор" от тоя вид не съществува в моя речник и в моята система от задължителности, но факт - в Пловдив не се мека ("ходиме", "говориме"), нито се говори меко.
Вероятно не сте от там. И до ден днешен се говори доста “меко”.

# 34
Едно от любимите ми е “креМвирш“.
При това го срещам от хора с претенции за безгрешност и при правоговор, и при правопис.
Да, същото е с бомбон, вместо бонбон.

# 35
На мен ми е странно, че някои хора дори и да ги поправиш, пак си продължават така. Явно толкова дълбоко им е залегнало грешното, че няма ефект корекцията.

# 36
https://kaksepishe.com/koyto-kogoto/

„Кому“ и „комуто“ е остаряла падежна форма, нормално е да не се използва днес.

Дразни ме, когато се използва „къде“ и „където“ вм. „кога“ , „когато“, „който“ и др.
Например:
Видях Пенка, къде ходихме на курс заедно.

Друга масова грешка – „Отпуска съм“.

# 37
БеМка и шуМка
Аз пък от дете казвам юмБрук. Като се сетя го казвам правишно, но в бързината винаги грешно.Закодирало ми се е 😄

# 38
  • Другата България
“Отпуска съм“ е по-скоро разговорно.
Неволно се употребява.
На този, на когото му дойде времето да излиза в отпуск, редовно изразът е - излизам отпуска. Blush

# 39
Както и "червисвам".

Скрит текст:
Моето чаве покрай ДГ започна да говори на особено странен диалект: "КУту" вместо "като", "САмеон" вместо "Симеон", явно масово се говори така, за да го възприеме малкото папагалче и много ме е яд, и всеки път го поправям.
"Червисвам" е окей, това "в" не е като в "гримирвам" и "лакирвам".

# 40
  • Пловдив

Скрит текст:
Вероятно не сте от там. И до ден днешен се говори доста “меко”.
Не само съм оттам, ами съм поредно поколение оттам и нито аз, нито майка ми, нито дядо ми и баба ми по нейна линия сме живели постоянно някъде другаде. И не, не се говори меко в Пловдив, също както не се казва "ходиме" и "ядеме". Някои бъркат меко и т.нар. редукция - преминаване на Е към И.

# 41
В разговорната реч редовно се пропускат предлозите, но проблемът е, че хората започват така и да пишат.
Например все по-разпространеното „смисъл“ вместо „в смисъл“.
„Кривоговорът“ все повече се отразява и на писмената реч, включително и говорните дефекти.
(Днешният бисер – алтсайдер. Simple Smile )

А, като стана дума за „отпуска“. Аз съм учила навремето, че думата „отпуска“ е погрешна, правилно е да се използва „отпуск“. Проверих току-що в Берон, все още е отпуск.
https://beron.mon.bg/leksema/f80ca34d58c8d33af7a1fe8c71d64f7f

# 42
Безумно ме дразни, когато някой каже "Сконфузна ситуация". Сконфузен може да е човекът. Ситуацията е конфузна.

# 43
  • София
Аз много се дразня като започнат да се поздравяват с "Добре дошъл" и "Добре заварил". То става едно мазане. Особено в разни предавания по телевизията, когато водещи посрещат представители на интелигенцията! Grinning

# 44
"СутринАта"
Вече споменаваната от мен "тУтАйровка"

Общи условия

Активация на акаунт