МОН - промените продължават (7)

• 41 742
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
Хайде проблеми с хорариума..
А остава ли възможността ученик, който не е учил даден профил да се яви на изпит по съответната профилна матура?

# 346
  • София
Това не е променяно в закона.

# 347
Някой коментира текст от проектозакона, според който реално отпада тази възможност.

# 348
  • София
Къде това? Нямаше такова нещо в първоначалния проект, но пизнавам, че не съм чела в цялост внесенията в НС вариант.

# 349
  • София
А ето и предложенето за промяна на рамковите учебни планове: https://www.mon.bg/nfs/2025/07/konczepcziya-za-promyana-na-ucheb … nove_23072025.pdf
- сбогом на чуждоезиковото обучение извън ЕГ;
- ИИЧЕ се намялава на 16 часа в 8-ми клас, а РИЧЕ на 8 часа;
- Часовете за профилите във втори гимназиален етап се намаляват от 20 на 16, т.е. по 4 часа на предмет, вместо по 5. И това ще влезе в сила и за настоящите гимназисти, които са в първи гимназиален етап.
Два часа първи чужд език в 10-ти клас за профил "Чужди езици"??? Редактирам се - виждам, че остават тези, които сега ще са 9-ти и10-ти клас, по старите програми  за първи гимназиален етап. В 11-ти и 12-ти и те ще са прецакани с новите идеи на Вълчев.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 15:46 от annie13

# 350
Когато сме кандидатствали миналата година след 7 клас, сме били наясно с плановете за обучение до 12 клас и сме се съгласили с тях. Сега излиза, че от 11 клас подменят тези планове. Поради тази причина не би трябвало новите учебни планове за 11 и 12 клас да важат за бъдещите деветокласници. Вероятно избягват завареното положение с тъпите им два гимназиални етапа, като то е ясно, че никой от елитна гимназия не учи до 10 клас само. Дано сменят министъра скоро, та то с 21 часа седмично едвам се смогва с езика, та кво остава с 16. И от език до език има разлика, едно е английски, друго е френски, немски. Дано езиковите гимназии поне простестират срещу тези своеволия.

# 351
  • Sofia
... 5. И това ще влезе в сила и за настоящите гимназисти, които са в първи гимназиален етап.

Sanaka, я дай с думи прости - ако го приемат, кои ще са първите класове, за които ще влезе в сила (настоящите 8, 9 и 10 или първи ще са 8 клас 2026/2027?)

# 352
  • София
Всички засегнати, вкл. бъдещите, които държат на интензивно изучаване на език и искат да учат в езикови гимназии, трябва да протестираме и то веднага. Езиковите гимназии са едно от малкото хубави неща в образователната ни система, а Вълчев се е устремил да ги затрие.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 16:21 от annie13

# 353
Това жалко подобие на министър отдавна трябваше да бъде изгонен

# 354
  • София
... 5. И това ще влезе в сила и за настоящите гимназисти, които са в първи гимназиален етап.

Sanaka, я дай с думи прости - ако го приемат, кои ще са първите класове, за които ще влезе в сила (настоящите 8, 9 и 10 или първи ще са 8 клас 2026/2027?)
Промените в първи гимназиален етап няма да засегнат сегашните гимназисти. Първият випуск, който ще учи по новите планове от 8-ми клас, ще е осмокласниците през 2026/2027, т.е. сеашните шестокласници /седмокласници от есента/. Промените във втори гимназиален етап ще важат за набор 2010 - сега завършилите 8-ми клас.

# 355
и аз съм готова да се включа в протест.

# 356
  • София
Какво означава ЕГ в София, освен тези от първи ешелон, те са ясни, има ли такива във втори?
В София много СУ имат интензивно изучаване
Или зависи Какво е наименованието на училището?

# 357
  • София
Ще видим как ще го оформят в нормативен вид, защото е малко неясно. Засега е предвидено ИИЧЕ да остане в "училищата, в които в 9-ти и 10-ти клас се преподават предмети на чужд език". А това по закон са ЕГ /тези, които така се наричат/.

# 358
През живота си не съм стачкувала, обаче, ако се направи протест среща това малоумие от страна на МОН, ще се включа. По-големи глупости не бях чела и при предишния мандат на Вълчев, а мислех, че няма на къде повече да прецака образованието. Е, опроверга ме.

# 359
  • Пловдив
Ох, защо не влизат в сила още сегаааа...
Тоест, осмокласниците от този септември ще се мъчат с 18ч език в профил матем.? Няма шанс да паднат на 8 още сега, нали правилно разбирам? Cold Sweat

Общи условия

Активация на акаунт