МОН - промените продължават (7)

• 41 140
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Не точно обидна, но в последно време думите даскалица, даскало, съдържат отрицателно значение, изричано от устата на недоволни ученици, родители и т.н. като думи жаргон
За всички професии е валидно това.  Да почнем от "майстор" , продължаваме с "професор" и така до безкрай.

Може би трябват някакви стандарти, за да ограничат изцепките на министри и министерства, в безумните им пориви да решат проблемите от раз.  Поне за това, което е реално възможно.
 Би трябвало да има медицински стандарти, регламентиращи дневния брой часове за занимания на чин /сутрешни и следобедни/  за всяка възраст.   Останалото време, което трябва да прекарат в учибище, докато родителите са на работа, може да се запълва с разходки, спорт, игри, танци, занимания по избор.
Хартиите и мастилата, които се ползват от печатниците, за учебници и пособия, също лесно може да се стандартизират. 
За съдържанието - в основната образователна степен -  това, което ще използват всички в живота трябва да остане, обяснено по достъпен начин.  Само международно приети съкращения и означения да се използват.  За надарените - допълнителни занимания. Откраднатото време за занимания по интереси трубва да се върне на децата.

А може би ги има тези стандарти, но са потънали в прах и забрава.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 19:12 от xxxxxx

# 631
  • София
Хора, умолявам ви да приключите общите приказки! Няколко страници вече се четат излишни размисли и страсти!

# 632
  • София
Хора, умолявам ви да приключите общите приказки! Няколко страници вече се четат излишни размисли и страсти!
Откровено! Предлага ни се нещо, което в най-оптимистичния случай, не оправя нищо.  Мисленето - излишно.  Остава да се извиним и оттеглим.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 04:43 от xxxxxx

# 633

На същото мнение съм. Нямам възможност да прекарвам по цял ден, четейки bg-mamma, и смятам, че настоящата тема трябва да се запази с информативен характер.
Дали има финално решение за "интегралното" НВО за 7-ми клас?

# 634
  • София
Срокът на общественото обсъждане изтече в петък. Би трябвало скоро да се разбере.

# 635
  • София
На същото мнение съм. Нямам възможност да прекарвам по цял ден, четейки bg-mamma, и смятам, че настоящата тема трябва да се запази с информативен характер.
Дали има финално решение за "интегралното" НВО за 7-ми клас?

Всичко "финално" и "информативно" - на сайта на МОН, Дидева и т.н.   
Защо ви беше тази имитация на обсъждане, щом не ви се чете?  А ако не Ви е служебно задължение, какво Ви заставя да четете всичко  написано тук?

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 11:31 от xxxxxx

# 636
  • София
xxxxxx, не знам откога четеш темата, но да, допреди десетина страници и предишните теми са стегнати и информативни. Вместо да цитираш и правиш подмятания разни, можеш да отвориш друга тема в раздела, за обсъждания.

# 637
Абонирайте се за съобщения от МОН и ще се информирате от първоизточника.
Не сме длъжни да ви препечатваме.

# 638
  • София
В канала viber на МОН
Следя много хубави работи правят, хубави снимки щастливи деца, като следи viber канала, човек се зарежда с оптимизъм

# 639
Да, рекламата е хубаво нещо, но после идва отрезвяването, като почнеш да се ползваш от задължителните им услуги

# 640
  • София
Публикуваха заповедите за определяне на учебното време, за провеждане на олимпиадите, НВО и график на дейностите по приема на ученици https://www.mon.bg/dokumentatsiya/normativni-aktove/zapovedi/

ПП. Ииии... посред нощите /преди малко/ публикуваха и заповедта за предметите, които ще участват в НВО https://www.mon.bg/nfs/2025/08/zap2073-uchebni-predmeti-integrir … tika_26082025.pdf
Работен народ е това МОН, ей!

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 20:49 от sanaka

# 641
  • София
Без задачи за разписване - само избираем или кратък свободен отговор. 24 задачи за 180 минути.... Какво ще правят толкова време? Милите седмокласници. Разпределението на резултатите ще е драматично.

# 642
  • София
Защо мислиш, че няма да има задачи с разписване? Има задачи с избираем и със свободен отговор, каквито са именно задачите с разписване. С кратък свободен отговор са само интегрираните 6 задачи. Аз мисля, че пак ще има поне три задачи с разписване, но предстои да видим моделите.

# 643
  • София
Да, извинявам се, права си. Аз очаквах, че ще пише нещо като "подробен аргументиран отговор". Свободен отговор го прочетох като просто да напишат отгороа. А и така, както са сложени заедно 18 задачи така ми прозвуча.

# 644
Дори и 6-те са   ''6 задачи (с избираем отговор и с кратък свободен отговор)''
Положението вместо да се влошава все по-зле става, но ще има забава Simple Smile

ПП Да допълня - разписването е ограничено до кратък свободен отговор....и това нИщо ще се ползва за прием .....майтап хахахаха

Общи условия

Активация на акаунт