МОН - промените продължават (7)

• 41 090
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Къде съм казала нещо за предварително изпълнение?

# 691
  • Пловдив
Къде съм казала нещо за предварително изпълнение?

Аз го казах. Поне така разсъждавам - за да се приложи правилото "Обжалването не спира изпълнението" - трябва да е допуснато предварително такова. Ако са пропуснали да го предвидят, значи няма да подлежи на предварително изпълнение.

# 692
  • София
Това се отнася за индивидуалните административни актове, не за общите. Предварителното изпълнение е нещо съвсем отделно и не го коментирам, зашото е ирелевантно в случая.

# 693
  • Пловдив
Да, но правилата за индивидуалните се прилагат субсидиарно, при липса на уредба. На тази основа разсъждавам. Според мен се касае точно за предварително изпълнение, преди да е влезнала заповедта в сила.
А за подсъдността ще е интересно да се види какво ще се получи, защото пред ВАС отиват тези актове, които са издадени при упражняване от страна на министъра на конституционни правомощия по управление. Ще се разсъждава издаването на заповедта има ли конституционна основа.

# 694
  • София
Да, но правилата за индивидуалните се прилагат субсидиарно, при липса на уредба. На тази основа разсъждавам.
Само че в случая има ИЗРИЧНА уредба и няма никакво предварително изпълнение:
АПК:
Чл. 180. (1) Оспорването не спира изпълнението на общия административен акт

Наистина ли водим правен спор за безспорни неща?
Ще се разсъждава издаването на заповедта има ли конституционна основа.
Няма какво да се разсъждава. Пределно ясно е, че министърът упражнява конституционни правомощия по управление.

# 695
  • София
Актуално, отговаря на търсенето на пазара на труда.
От този "пазар на труда" да плачеш и да бягаш.  Такава масова "потребност" от този вид кадри  ????????????

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 23:27 от xxxxxx

# 696
  • Някъде там...
Едно време това се казваше подготителен клас, не 8ми. Нали си коментира, че едно от малкото добри неща от едно време било езиковото обучение, та то включва и подготвителен клас.
Така беше. Впрочем, нека да отчетем, че все пак през подготвителен клас минаваха само малка група ученици от езикови гимназии, предполагаемо силно мотивирани да учат именно език. Само те. Докато в момента това важи за повечето осмокласници (изключая някои проф.училища). И се получава така, че примерно деца математици, биолози, физици, и т.н. трябва да минат на пауза за една година и да учат език, дори и да не искат, за сметка на другите предмети. А отгоре на това, той често не е избран от тях - просто е "вързан" за математиката или биологията или каквото е там водещият профилиращ предмет. И още по-отгоре на това е, че от 9 кл. в пакета влиза и втори чужд, вързан за първия.
Предполага се, че тези деца и родителите им са се запознали с тези особености преди да се запишат. Все пак за всяка паралелка е обявено дали е РИЧЕ или ИИЧЕ. Специално за МГ в София, много малко от паралелките са ИИЧЕ.
Аз лично съм учила в ЕГ навремето и така нареченият подготвителен клас беше ключов етап в научаването на езика.

# 697
  • Пловдив
Да, запознати сме с "натресения" език.
Но това не значи, че имаме избор. Профилът, който искаме, върви само с английски и следва една загубена година.  В градовете, извън София, е така.

# 698
Жалбата, за съжаление, нищо няма да спре. Трябваше 2020 година да се пишат жалби, не сега, след дъжд качулка. Ама 2020 нали чакахме ковид да ни умори всички и да дойде краят на света и на никой не му пукаше.

# 699
По-скоро идеята на жалбата според мен е да не влизат промените от тази година поне, защото нямаме никаква яснота как ще се готвят децата. Да се пуснат примерни тестове, да ги включат и школите в подготовката си, т като до колкото разбрах тези задачи пак ще са математически в основата си. А така кой знае дали ще успеят и те се подготвят или ще я карат по стария начин.

# 700
  • София
Тоест смяташ, че важното е да продължават да се наливат пари в частните школи и в частните уроци.
Това е елементарен материал, заложен в учебното съдържание. За всички седмокласници, кандидатстващи тази година, решаването на тези шест нови задачи би трябвало да зависи от това дали и колко са учили в училище, а не в частните школи?
Не е ли по-важният проблем защо родителите плащат за школи и частни уроци и защо децата с родители, които нямат такава възможност да плащат, са поставени в неравностойно положение спрямо останалите.

# 701
Според мен просто смениха името и ето ти реформа. Това, което видях, не предполага драстична промяна в задачите. И преди имаше задачи с мащаб, ето ти интегриране с география. Задачите за път и време са физика, сплавите и разтворите химия, пропорциите при смятане на калории са биология. Разбрах, че ако има нужда от формула, ще я дадат в самата задача. Чиста проба математика, с друго име.
По-притеснителното е историята, но тя няма да е за този набор

# 702
Тоест смяташ, че важното е да продължават да се наливат пари в частните школи и в частните уроци.
Това е елементарен материал, заложен в учебното съдържание. За всички седмокласници, кандидатстващи тази година, решаването на тези шест нови задачи би трябвало да зависи от това дали и колко са учили в училище, а не в частните школи?
Не е ли по-важният проблем защо родителите плащат за школи и частни уроци и защо децата с родители, които нямат такава възможност да плащат, са поставени в неравностойно положение спрямо останалите.
Разбира се, че не смятам че трябва да се дават луди пари за школи, но това е реалността за съжаление, особено в Сф, където конкуренцията е мн  голяма. Ако учителите в училищата успеят да ги подготвят ще е прекрасно, но дали и те имат яснота на какво точно да наблягат и да упражняват,това ми беше мисълта.

# 703
Материалът не е елементарен.
Дете, което може да влезе без школи и уроци в елитна гимназия, е едно на милион. Включително отличниците, включително от частните училища.
Става дума за София. Извън София се влиза в добрите училища с бал наполовина на софийския и да, там за отличниците не са необходими уроци.

# 704
  • София
Е как едно на милион. То  кандидатстват 11-12000 в цялата страна май, значи шансът е нулев според теб.
Ето ти следната сметка - две шестици по балообразуващите предмети в училище плюс 2 пъти х около 85 точки на НВО и момче влиза последните години в София или във ФЕГ, или в английските, или в 133то, или в 35то, и т.н .... - има избор за всекиго.
85 точки на НВО въобще не е чак толкова трудно да изкара едно схватливо и съвестно дете, ако внимава в училище и си пише домашните. Ако му се отдава и математиката, пък съвсем.

Общи условия

Активация на акаунт