Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 10 941
  • 254
  •   3
Отговори
# 240
  • София
мда, смесени са по държавните. Моето е в ЧДЯ и там са два набора, разделени, но голямото ми дете когато беше в държавната си бяха смесени, роден е март, не е имало никаква нужда да бързам да му сменям набора, чувстваше си се супер, имаше деца и от първата и втората половина на годината, после си продължиха с набора до 4та група.

Има и друго, след това ще трябва да тръгне на 6 на училище ако върви със сменен набор, което също е доста голямо изпитание за децата, особено за момчетата, в класа на сина ми имаше 6 годишни и до скоро реваха в училище, трудно се адаптираха, изостават, на приятелка и двете деца тръгнаха на 6 и много им е все още трудно.

# 241
  • София
Не знам чисто документално как стоят нещата, но дъщеря ми като беше в 4 гр. имаше едно дете на 6 г, което умишлено повтори 4 гр, за да тръгне на 7 г. на училище.
Иначе в градината на сина ми, която е държавна, също в яслена група бяха разделени по набори.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:14 от sea.sea

# 242
В частната на щерката са общо 3 възрастови групи, като най-малката е от малко преди 2 до малко след 3. Т.е. и там е смесена яслена + имат досег и общи занимания и с по-големите. Идеално дойде, защото не искахме да ходи на нормална ясла, тя беше по-напред, предпочита интеракция с по-големи и т.н.

# 243
В нашата си има яслена група за набора, които са първа. Втора няма, отиват в група "вариант" с педагози, а идва нова група ясленчета при сестрите.

# 244
Като майка на дете родено началото на годината (февруари 22) и ходило на ясла и 1 и 2ра яслена, мога да кажа, че и се отрази добре, макар и да беше 2рата година с набор 23г, но то и ноември/декември 22 си бяха бебета. Не съжалявам че си остана 2ра яслена, сега е готова за градина, ментално,  осъзнава какво значи това, физически беше готова и миналата есен, хранеше се сама, без памперс, облича се, бърше се.
Иначе сменяте набор през системата и пробвате, тази година за набор22 в някой райони имаше много места, догодина за 23 ще има също доста, защото 2019 са повече.

# 245
Ако става дума за ЧДЯ, проучете ги и да няма места. Шанс е, но все пак го има, да прозвънявате постоянно след майското класиране постоянно. Освобождават се места от класирани в държавни ясли деца. Това в случай, че сте пропуснали да се запишете по-рано.
Аз лично така съм намирала място юли месец.

Киндервила 3 частна ясла в Бояна отваря тези дни и дава допълнителна точка.

https://www.facebook.com/share/r/161bpKBaM8/

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 17:47 от Antilop_9723

# 246
Има ли тук родители с дечица, записани в градинските групи на ДГ 60 "Бор" - нова сграда..?

# 247
Има ли някой опит със започване на предучилищна в училище, а не в градина на 5 години? Дали е окей за детето две години да бъде в предучилищна - на 5 и на 6, а на 7 да си тръгне в първи клас?

# 248
Има ли някой опит със започване на предучилищна в училище, а не в градина на 5 години? Дали е окей за детето две години да бъде в предучилищна - на 5 и на 6, а на 7 да си тръгне в първи клас?

Целодневно ли е в училище? Защото на доста места не е, както и ваканцията си е 3м лятото, та вижте тези подробности. Като цяло как протича обучението на тези в ПГУ в училище

# 249
  • София
Това зависи от детето. Дали спи на обяд? Защото то на децата на 7г. се изморяват цял ден представям си едно 5 годишно дете. Другото, което е не знам може ли 2 години да седи предучилищна...

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 11:08 от I.R.

# 250
  • София
зависи от детето. Имам позната детето и кара две години ПГ в училище, но беше по ковидно време и рядко ходеше и бяха до обяд само. Има и училища с целодневна организация в ПГ, имат даже легла, но знам че са само за горния набор, не и за двата набора. Ако ви е ок да си го взимате до обяд и детето не е примерно в края на годината родено би трябвало да се справи, но доколкото си спомням са смесени набори.

# 251
  • sofia
Здравейте, посещаваме от няколко дни детска градина, първа група сме, но локацията не ни е удобна и ще кандидатсвам отново междувременно. Сега влязох в системата и ми прави впечатление, че вместо с 16, се с 15 точки. Причината е, че за първо желание излизат 2 точки вместо 3. Да не би да има някаква промяна в условията или аз бъркам някъде? Също, кога се очаква да има следващо класиране?

# 252
"Изхабили" сте вече 3 точки за първо желание, когато сте кандидатствали и е било прието детето. Сега първото желание е с 2 т. "бонус", второто - с 1 т.
Догодина на майското класиране ще имате отново 3 т. за първото си желание за новата учебна година.

# 253
  • София
Същото, което Enter Sandman обясни за намаляването на точките, го има и в системата - секция Въпроси и отговори - отговорът на въпрос 13.1: https://kg.sofia.bg/#/faq/108

Следващото класиране е на 19 септември, може да следите класиранията в секция Календар в сайта на ИСОДЗ: https://kg.sofia.bg/#/calendar

# 254
  • sofia
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт