Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 17 008
  • 386
  •   1
Отговори
# 285
Благодаря за отговора.А защо 4ти групи ? Те са по две групи от всеки набор или поне така пише в сайта на градината

# 286
Помислете обаче като тръгне да кандидатства малкото къде ще бъде. Защото или ще трябва да си чакате градинска група и да отиде в градината на голямото, ако го преместите, или да бъде в друга с ясла, а мога да ви гарантирам, че да водиш и взимаш две деца от две различни градини е много по-сложно, отколкото да ходиш 500 м отгоре с бебе.

# 287
Благодаря за отговора.А защо 4ти групи ? Те са по две групи от всеки набор или поне така пише в сайта на градината

Защото колкото 4ти групи завършват, обикновенко толкова 1ви пускат, защото завършващете госпожи поемат новите деца.

# 288
Здравейте, ако дете посещава 6 м. яслена група в частна детска градина получава ли 1 т. За класиране в първа група? Или трябва да е Частна ясла? Защото градината, в която мислех да запиша детето си на ясла е в списъка на МОН, но не и в този на СРЗИ за яслите.

# 289
  • Sofia
Здравейте. Детето ми посещава 2ра яслена група и доколкото ми е известно догодина ще премине автоматично в първа градинска на съответната детска градина. Проблема е,че яслата и градината са в различни сгради и съответно градината е в съседен квартал. Имам и бебе и ще ми е много трудно да я водя и взимам от там.
В нашият квартал сън се насочила към градина,която няма ясла въобще. Някой запознат ли е ще мога ли да кандидатствам там и въобще как стоят нещата с прием в такава градина. Според мен трябва да има достатъчно места,тъй като за там няма да има такива,които да бъдат прехвърлени директно от яслена група?
Да, ще можете да кандидатствате, но няма да имате допълнителна точка от ясла, защото не сте посещавали СДЯ.
А към ДГ без яслени групи се насочват предимно деца идващи от СДЯ, които няма къде да продължат. Тоест там кандидатстващите деца ще са с една точка отгоре, което може да намали вашите шансове за прием.

И наистина замислете се кога (в ясла или директно в ДГ) смятате да пускате второто дете и къде.

# 290
Здравейте, ако дете посещава 6 м. яслена група в частна детска градина получава ли 1 т. За класиране в първа група? Или трябва да е Частна ясла? Защото градината, в която мислех да запиша детето си на ясла е в списъка на МОН, но не и в този на СРЗИ за яслите.

Няма право на точка, защото в дг с яслену групи може да продъкжи да учи, а чдя и сдя няма как

# 291
Здравейте. Детето ми посещава 2ра яслена група и доколкото ми е известно догодина ще премине автоматично в първа градинска на съответната детска градина. Проблема е,че яслата и градината са в различни сгради и съответно градината е в съседен квартал. Имам и бебе и ще ми е много трудно да я водя и взимам от там.
В нашият квартал сън се насочила към градина,която няма ясла въобще. Някой запознат ли е ще мога ли да кандидатствам там и въобще как стоят нещата с прием в такава градина. Според мен трябва да има достатъчно места,тъй като за там няма да има такива,които да бъдат прехвърлени директно от яслена група?
Да, ще можете да кандидатствате, но няма да имате допълнителна точка от ясла, защото не сте посещавали СДЯ.
А към ДГ без яслени групи се насочват предимно деца идващи от СДЯ, които няма къде да продължат. Тоест там кандидатстващите деца ще са с една точка отгоре, което може да намали вашите шансове за прием.

И наистина замислете се кога (в ясла или директно в ДГ) смятате да пускате второто дете и къде.
В нашия район (Илинден) СДЯ изобщо няма,не съм съвсем сигурна,но нали получаваш точки спрямо района в които живееш. Ако е както мисля,това не би трябвало да окаже влияние. Малката смятам да в пращам в ясла,ако се вредим въобще. Тази която голямото ми дете посещава няма първа яслена група и съответно няма как да започне и малката веднага там. А като разстояние яслата и градината,която искам са по-близо една до друга от яслата и градината към нея

# 292
А кога най-скоро след класиране в държавна ясла може да започне да ходи детето? Например, ако някак се класира сега на 31.10, ще може ли да започне да ходи веднага? Или има някакви дълги процедури?

# 293
  • София
Няма процедури. Отивате и записвате детето. Пускате изследвания ако до сега не е посещавало детска градина или ясла и го пускат за адаптация

# 294
А кога най-скоро след класиране в държавна ясла може да започне да ходи детето? Например, ако някак се класира сега на 31.10, ще може ли да започне да ходи веднага? Или има някакви дълги процедури?

Може веднага, може и да отложите с 60 дни.
Разбирате се с персонала на детското заведение в което е прието детето.

# 295
Може ли информация какви са последствията, ако детето се класира за ясла, но не го запиша? Или ако го запиша и поради някаква причина не ни хареса и го отпиша?

# 296
  • София
Ако става въпрос за държавна и е прието и не го запишете ще загубите право на компенсации.

# 297
Както и точка , ако е прието по 1во желание до следващото голямо класиране

# 298
  • София
Запис в темата. Имам сигурно глупав въпрос, но за държавна детска ясла кандидатстването само веднъж годишно ли е? Т.е. март се кандидатства за прием през септември или има и втора дата за кандидатстване?   

# 299
Запис в темата. Имам сигурно глупав въпрос, но за държавна детска ясла кандидатстването само веднъж годишно ли е? Т.е. март се кандидатства за прием през септември или има и втора дата за кандидатстване?   

Има дати през цялата година, голямото класиране е през май месец. Регистрирате се в кг.исодз и вижте календара.

Общи условия

Активация на акаунт