Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 16 969
  • 386
  •   1
Отговори
# 345
Не съм сигурна само за компенсациите, но и никога не съм гледала подробно условията за тях. Може ли да се кандидатства, ако детето все още не е в набор за ясла?

# 346
Не съм сигурна само за компенсациите, но и никога не съм гледала подробно условията за тях. Може ли да се кандидатства, ако детето все още не е в набор за ясла?

Имате право на компенсация, ако детето има навършени 10м, но не е имало право да участва в класиране и е записано и посещава частна детска ясла/градина. Има отметка в профила на детето при навършване на тази възраст че желаете компенсации. Това е така след 23г, защото аз съм с набор 22г и тогава я нямаше, появи се след това, след доста борба и адвокати.

# 347
  • София

Имате право на компенсация, ако детето има навършени 10м, но не е имало право да участва в класиране и е записано и посещава частна детска ясла/градина. Има отметка в профила на детето при навършване на тази възраст че желаете компенсации. Това е така след 23г, защото аз съм с набор 22г и тогава я нямаше, появи се след това, след доста борба и адвокати.
Всъщност съгласно наредбата компенсациите са възможни след навършване на 3-месечна възраст на детето (частните ясли не приемат толкова малки деца, но има и опция за компенсиране на разходите за детегледачка):
Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите на деца от тримесечна възраст до 1 септември в годината, в която навършват тригодишна възраст, пряко свързани с отглеждането, възпитанието и обучението им, когато децата не са приети в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини поради липса на свободни места.
Трябва да се сложи отметка на опцията в профила, че детето желае да кандидатства (но реално не го прави, защото няма подходящи групи за възрастта му), като семейството трябва да отговаря и на всички условия за компенсация, разбира се.

# 348
  • София
Това е много пресилено за Младост. Места колкото искате. И двете ми деца влезнаха на първи желания. Айде второто имаше точка от каката. Ама каката беше на времето с 12 точни, защото нямахме уседналост. Освен на голямато класиране и на малките постоянно по 1-2 деца влизат допълнително

# 349
  • Sofia
Те навсякъде влизат по едно-две деца на междинните класирания. Въпросът е колко още други чакат на опашката.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 09:25 от Brin de muguet

# 350
И аз съм в Младост и ме вълнува тази тема. Не съм кандидатствала на майското класиране тази година, защото нямах намерение да я пусна Септември. Записах я от Март 2026 в частна ясла. За съжаление нямаше места в яслите, които дават точки за градина, та ще се борим без тази точка, но това вече ще е 2027 г. Иначе и аз чувам, че местата в държавните ясли са малко и нямам надежда, че ще ни приемат във втора яслена група, но се пускам на класиранията за компенсацията.

# 351
  • София
Пак казвам за мен е пресилено това за Младост. Аз не живея в Младост, но ми се води район и децата в нашият квартал си влизат спокойно в детските градини. Там самостоятелни ясли няма!
Иначе не се притеснявайте щом дете дето няма 2 години може да бъде прието в 1-ва група значи проблема с местата не е толкова трагичен Grinning

# 352
Не знам колко е пресилено за Младост. Те първа ще разбирам. За градина май толкова не се притеснявам. За яслата може би ще е по-трудно, но за нея съм преглътнала, че ще плащам по-голяма такса 😃

# 353
  • София
До някъде съм съгласна за Младост, ние сме в Искър, и тук шанса за прием на втора яслена беше 50-60%, в Младост беше 30-40%, което не е зле, това е на първо класиране. Трябва обаче да се разбира как работи системата.

Ама като чета какви неща споделят хората... Къде го измислиха това че частните са до обяд само... Моето в ЧДЯ в Младост Laughing

# 354
А, да. Това до обяд е смешно. Иначе ми се мярна такава частна с опция до обяд. “Къща на приятели” или нещо такова се казваше. В Младост е. Да не би с това да се е объркала потребителката? Иначе повечето ясли са от 8 до 18. В първите дни на адаптация се ходи по 1 час, 2 часа, до обяд и така според детето.

# 355
  • София
Моите и двамата тръгнаха на частна ясла от раз за по цял ден. Като вече със сина ми имаше опция и за адаптация, но той влезе и се заигра веднага и решихме, че няма зорлем да усложняваме нещата и си тръгнах. Grinning

# 356
Възможно е. По преценка на родителя и възпитателя, но на повечето им отнема време да се адаптират.

# 357
  • София
В частните имат мотивация за бърза адаптация, защото в повечето адаптационния период не се заплаща. Моето ходи 1 седмица по час два, разболя се, две седмици отсъствие и като го пуснах отново направо остана с преспиване. В държавните все тая им е дали 3 месеца ще се адаптира...

# 358
До някъде съм съгласна за Младост, ние сме в Искър, и тук шанса за прием на втора яслена беше 50-60%, в Младост беше 30-40%, което не е зле, това е на първо класиране. Трябва обаче да се разбира как работи системата.

Ама като чета какви неща споделят хората... Къде го измислиха това че частните са до обяд само... Моето в ЧДЯ в Младост Laughing

Май не се изразих правилно
Имах предвид, че понеже частна детска градина целодневно е 1200 лева, което ще ни е непосилно финансово, бихме могли полудневно да дадем детето, но до обяд не ни устройва, ако можеше само СЛЕД обяд, би било хубаво
Просто цените са космически

# 359
Имате компенсация от 580 лв. Таксата на тази, която избрах е 930 лв и 10 лв за храна на ден.

Общи условия

Активация на акаунт