Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 21 519
  • 504
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, искам да попитам ако евентуално приемат детето в ясла, задължително ли е да започне есента ? Знам, че има право на 60 дни отлагане, но въпросът ми е дали може да започне през пролетта ? Или това е само за малките градове..? Благодаря!

# 391
  • София
В София уж не. Имаш право на отлагане 60 дни и като изтекат постъпва, съоответни ако сте по майчинство то се прекъсва. Вече колко ще ходи след това е друго

# 392
Еми знаете, че е 60 дни и все пак питате 😃Няма как.
В малките градове сигурно може, ако има места. В София - не.
То и звучи много егоистично да се пази място на дете, което няма намерение да почва ясла в близките 5/6 месеца.

# 393
  • София
Може само ако детето е прието на междинно  класиране, което рядко се случва. Синът ми така тръгна на ясла на  02.03.2023 г.

# 394
Може само ако детето е прието на междинно  класиране, което рядко се случва. Синът ми така тръгна на ясла на  02.03.2023 г.

А, кога е бил приет? Може би, ако е някое от последните класирания.

# 395
  • София
Януари ли, беше февруари ли... Просто градината беше чисто нова тогава, съответно имаше повечко места и имахме и късмет, тъй като беше на жребий.

# 396
Реално пак сте го пуснали в 60-дневния срок и да е имало такъв. Но за междинни класирания все едно. Те са някакви единични места, обаче ако приемат 20 деца и 10 решат да започнат през пролетта, не е честно спрямо всички други, които искат да започнат навреме и трябва да плащат частна ясла (да, има компенсация, но тя не покрива цялата сума и храната).

# 397
Нека не се лъжем има хора, които пускат децата си веднъж месечно за по един ден само и само да пазят място.  За съжаление няма какво да се направи в тези случаи.

# 398
Ако искащите да започнат навреме са приети, никой не им пречи да започнат, когато пожелаят. Ако се има предвид, че хипотетично така те няма да са приети, за сметка на отлагащите, пак влизаме в старата песен с недостига на местата...
Аз също мислех, че няма начин да се отложи над 60 дни, нали съм си праволинейна и дори не би ми хрумнало да мисля по въпроса, обаче една моя позната с второ дете ми доказва, че начини има. Детето е на 1 година и 1 месец, взела бележка от педиатър, че не са сложени задължителните ваксини до момента, защото е боледувало и не можело да се ваксинира сега, и... Минаха тия 60 дни, детето не е тръгнало, майката още е в майчинство, мястото си се пази.

# 399
Нека не се лъжем има хора, които пускат децата си веднъж месечно за по един ден само и само да пазят място.  За съжаление няма какво да се направи в тези случаи.

И как ходят само по 1 ден? Едва ли боледуват 29 дни от месеца? С бележка ли си извиняват отсъствията?

Ако искащите да започнат навреме са приети, никой не им пречи да започнат, когато пожелаят. Ако се има предвид, че хипотетично така те няма да са приети, за сметка на отлагащите, пак влизаме в старата песен с недостига на местата...

Да, за хипотетичното говоря. А, за какво да има толкова места, ако половината деца не посещават ясла/градина? Защото може би, ако има места за всички деца, няма да има такова ограничение от 30/60 дни и всеки ще си пуска детето, когато иска. То, ако имаше места, сигурно и класирания нямаше да има.

Това с ваксините е ужасна пробойна. Не трябва и него да го позволяват. Щом детето няма ваксини - няма право да посещава ясла/градина. Когато е здраво и сложи нужните ваксини - тогава. Повечето ваксини са до 12-13 месец на детето. Чааааак толкова да е болно и да няма кога да се сложат, наистина е пресилено. И да има такива случаи, едва ли са много. Тук, разбира се, е номер.
И да не ме нападнете - знам, че има здравословни състояния, които не са временни и детето няма да има ваксина и на 1 година, и на 5 години. Тогава нека бъде прието, но също да спазва законовия срок за тръгване на ясла/градина.
Вбесявам се такива хора, които измислят такива схеми.

# 400
Не съм наясно как става това ходене за по ден и с какво извиняват отсъствията. Моето не е прието и нямам такъв казус в момента и не съм проучвала. Просто от познати съм го чувала като практика.

# 401
Стана ми любопитно просто. Сигурно има начини, но е много нечестно. Аз знам и за позната, която “сложиха” някакви болести на детето, за да влезе в градина (или ясла, не помня къде точно). Естествено с помощта на личния лекар. Сигурно и с пари.
Много, много е нечестно това, защото всички деца са равни. Нека тези с хронични и СОП си имат своите места, но нека всички други да имат равен шанс за прием.

# 402
  • София
вие пък, пише просто 30 дни отслабнал имунитет педиатъра и толкова, няма ограничение колко дни може да отсъства по медицински причини. На директорите им е все тая, дошло не дошло едно дете по-малко, те си прибират парите за детето веднага щом започне да посещава, даже и за 1 ден

Иначе това с ваксините пък е голяма глупост.Може да издаде педиатъра бележка че предстои да се сложат ваксините и да почне пак. Ама вратички да иска човек... винаги се намират

# 403
Вратички сигурно много, но се дразня. Има майки, които искат да се върнат на работа, парите им трябват, нямат за частна, нямат баби. Ядосвам се.

# 404
благодаря ви за отговорите. Въпросът ми беше за така нареченото междинно класиране. Разбирам, че шансът е минимален за София.

Общи условия

Активация на акаунт